Svečano otvoreni 8. Lipovljanski susreti…

Manifestacija je otvorena uz zvuke "Lijepe naše" i "Ode radosti", a nakon nastupa KUD-ova održan je koncert Nine Kraljević, tamburaškog sastava Gazde te grupe Kings...

FOTO/FAH

Središnju kulturnu i gospodarsku manifestaciju nacionalnih manjina Hrvatske, 8. Lipovljanske susrete, svečano su u subotu pjesmom, plesom i predstavljanjem svojihobičaja otvorili predstavnici deset kulturno-umjetničkih društava nacionalnih manjina iz cijele Hrvatske.

Ovogodišnji Susreti, nakon obnove 2010. godine osmi po redu, održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice republike Kolinde Grabar Kitarović, te pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i uz potporu Sisačko-moslavačke županije.

U ime predsjednice okupljene je pozdravio župan sisačko-moslavački Ivo Žinić, koji je izrazio zadovoljstvo što se nalazi među sudionicima te, kako je rekao, za Hrvatsku posebne manifestacije.

“Lipovljanski susreti nešto su posebno, ne samo za Lipovljane, županiju Sisačko-moslavačku, već za cijelu Hrvatsku, jer su nacionalne manjine istinsko bogatstvo Hrvatske, a Lipovljani primjer sredine gdje se zajedništvo i suživot njeguju, i gdje nacionalne manjine u skladu žive i rade s matičnim hrvatskim narodom”, rekao je Žinić.

Obraćajući se okupljenima ispred Grada Zagreba, koji je već drugu godinu najveći financijer Susreta, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odgovorio je na pitanje zašto podržava Lipovljanske susrete.

“Činim to iz zahvalnosti prema onih 177 ljudi koji su iz ovoga mjesta odvedeni i nestali u Jasenovačkom logoru, za tri tisuće izbjeglica koje su u Domovinskom ratu u Lipovljanima našle svoj dom, i zato jer Lipovljani žive širinu, otvorenost, te multikulturalnost, a dok je takvih Lipovljana bit će i demokracije”, poručio je Bandić.

Manifestacija je otvorena uz zvuke “Lijepe naše” i “Ode radosti”, a nakon nastupa KUD-ova održan je koncert Nine Kraljević, tamburaškog sastava Gazde te grupe Kings.

Neposredno uoči službenog otvorenja, održan je okrugli stol na kojemu su predstavnici manjina razgovarali na temu “Zaštita manjina i uloga manjina u demokraciji Hrvatske”. Nacionalne su manjine u Lipovljanskom parku predstavile tradicionalne obrte i Sajam rukotvorina te gastronomiju, nakon čega je mimohod sudionika kulturno-umjetničkoga programa prošetao tim zapadno-slavonskim gradićem.

Susreti se u nedjelju nastavljaju natjecanjima u sportskim disciplinama.H

G.S.