Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Svečanom misom zahvalnicom Te Deum 2020. obilježen je kraj akademske godine…

Tradicionalnom svečanom misom zahvalnicom Te Deum 2020. slavljenom u petak 3. srpnja obilježen je kraj predavanja i seminara za ovu akademsku godinu na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS). Za neke studente to je bio znak da su im (uspješno) završili i ispiti, čime su i službeno završili preddiplomski ili diplomski sveučilišni studij, objavili su u petak 3. srpnja na mrežnim stranicima HKS-a…

Pridržavajući se propisanih epidemioloških mjera i prilagođavajući se novonastalim okolnostima uzrokovanim pandemijom COVID-19 misi zahvalnici nazočili su zaposlenici Sveučilišta i predstavnici studenata.

Misno slavlje predvodio je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić. U koncelebraciji s rektorom bili su prof. dr. sc. Jerko Valković, pročelnik Odjela za komunikologiju, doc. dr. sc. Krunoslav Novak, zamjenik pročelnika Odjela za komunikologiju i vlč. Odilon Singbo, sveučilišni kapelan.
Uz spomendan svetog Tome apostola rektor Tanjić je u svojoj propovijedi istaknuo da današnji, svima dobro znani odlomak Ivanovog evanđelja koji govori o nevjernom Tomi, kazuje da vjera u Uskrslog Isusa nije nadljudski napor, nije nešto što bi trebalo biti ili jest privilegij samo posebno nadarenih, prenosi IKA.

Ona se ne temelji na sposobnostima vlastitog duha i uma nego na otvorenosti i povjerenju u Duh Uskrsloga, koji donosi mir i radost.
“Vjera nije ni slijepa. I u trenucima najvećeg zanosa i oduševljenja, kada se čini da sve drugo nestaje, svima nam želi posvjedočiti da vjera u Uskrsloga nije ideologija koja traži jednoumlje i nije jednostavan emocionalni stav koji odiše neupitnošću. Vjera ne isključuje pitanja, sumnju, nedoumicu – premda se mnogima čini da se vjera i sumnja isključuju. Ne isključuju, i stoga što se može početi vjerovati samo ako se sumnja da je ono što nam se nudi kao stvarnost jedino moguće i prihvatljivo”.

“Mnogi smatraju da onaj tko vjeruje ne smije sumnjati, ne smije propitkivati i da se mora bez pridržaja prepustiti onome, kome se vjeruje. Ipak, znamo da vjerovati u Krista ne znači biti fanatik i fundamentalist i da vjerovanje traži pristanak razuma kako bi taj čin bio ljudski i odlučujući za naš život”.

“Znamo da vjera ne isključuje sumnju, već i zbog toga što sigurnost vjere ne počiva prvenstveno na racionalnim razlozima, nego je stvarnost kojom nikada ne možemo u potpunosti raspolagati. Ona je prvenstveno plod milosti i stoga nam u dvostrukom smislu ne stoji jednostavno na raspolaganju. Na vjeru se ne može prisiliti nikakvim argumentima i vjeru se ne može osigurati samo kroz racionalno utemeljenje, bez obzira koliko je ono važno u životnom sučeljavanju sa sumnjom, jer vjera je izazov koji se temelji na obećanju i nadi – poziv vjerovati tome obećanju, punom nade, koju nam nudi Krist. Neuvjetovana sigurnost vjere želi ljude pridobiti za perspektivu nade. To je važno za sve, pa i za naše Sveučilište na kraju ove akademske godine”, rekao je rektor Tanjić.
Na kraju propovijedi rektor je poručio da je jedino Isus onaj koji je sposoban preobražavati naše sumnje i povesti nas tamo kamo to nitko drugi ne može da, ispunjeni mirom, preobražavamo svijet onako kako je On to činio.

“Kao akademska zajednica imamo puno razloga za zahvalnost Bogu u ovoj akademskoj godini: zahvalni smo za prvu generaciju komunikologa koji su završili svoj diplomski studij, zahvalni smo što nitko od naših studenata, sveučilišnih nastavnika i djelatnika nije smrtno stradao u potresu, što naša zgrada u kojoj radimo i odražavamo nastavu nije znatno stradala, što su naši studenti i nastavnici radili sve vrijeme pandemije, a naši profesori i studenti Odjela za sestrinstvo nesebično se davali pacijentima. Zahvalni smo Bogu što smo prepoznali koliko nam znači zajedništvo i koliko nam znači naše Sveučilište jer #hkszajednosmojaci”, zaključio je rektor Željko Tanjić, a prenijeli su u petak 3. srpnja na mrežnim stranicima HKS-a.

Najnovije

Radić: Bilo je poziva iz HDZ-a, imat ćemo čvrst stav

Foto:Domovinski pokret   Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić rekao je kako je bilo poziva toj stranci iz HDZ-a i poručio da ljudi mogu pozivati s...

Milanović prekinuo šutnju, progovorio o “slovu i duhu Ustava”

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Zoran Milanović se oglasio na svome Fb-u. “Zahvaljujem svima vama, hrvatskim ljudima, koji ste u srijedu izašli na izbore za Hrvatski sabor. Određujući za...

DP i Možemo dobitnici izbora, HDZ pobjednik, SDP gubitnik, Most opstao

Piše: Josip Milić   Nakon prospavane izborne noći red je za jednu ozbiljniju analizu. Po svemu sudeći Vladu će formirati HDZ, Domovinski pokret i manjinci bez...

Hitrec: Hvala ti, Bože, da je kampanja kratka

Piše: Hrvoje Hitrec, Hrvatsko kulturno vijeće   Travanj 2024. ide dalje Hvala ti, Bože, da je kampanja kratka. Da traje mjesec dana, svi bismo poludjeli od dosade...

Preferencijski glasovi: Anušić dobio više od Plenkovića

Foto:Screenshot/RTL   Preferencijski glasovi na parlamentarnim izborima održanima u srijedu većinom su otišli nositeljima stranačkih lista po izbornim jedinicama, no dio kandidata u Sabor će ući...