Šveđani ulažu 50 milijuna eura u softverski centar u Hrvatskoj

Delegacija je tijekom srijede održala niz sastanaka sa predstavnicima hrvatskih kompanija i vlasti. Centar će u svakom slučaju biti izgrađen i za njega se traži lokacija, a dugoročno bi bilo dobro ako bi se oko tog centra razvio i znanstveni park...

Foto: Thinkstock
Delegacija je tijekom srijede održala niz sastanaka sa predstavnicima hrvatskih kompanija i vlasti.

Švedska Saab grupacija namjerava u Hrvatskoj izgraditi softverski centar i znanstveni park u koje će kroz deset godina uložiti 50 milijuna eura, rekao je novinarima predsjednik odbora Marcus Wallenberg koji je došao u posjet Hrvatskoj u društvu zamjenika ministra poduzetništva i inovacija Niklasa Johanssena i zamjenice predsjednika znanstvenog parka Lindholmen Marije Hedlund, piše Lider.

Delegacija je tijekom srijede održala niz sastanaka sa predstavnicima hrvatskih kompanija i vlasti. Centar će u svakom slučaju biti izgrađen i za njega se traži lokacija, a dugoročno bi bilo dobro ako bi se oko tog centra razvio i znanstveni park.

Glavni razlog za izgradnju centra u Hrvatskoj leži u manjku računalnih inženjera u Švedskoj i želji da se taj problem djelomično riješi izgradnjom centra ovdje, pri čemu bi ključnu ulogu trebao igrati i Ericsson Nikola Tesla zahvaljujući čijim pozitivnim iskustvima je Hrvatska i odabrana. Drugi razlog je uspješna postojeća suradnja hrvatskih sveučilišta sa švedskima, primjerice na području robotike. Iako još nije jasno čime bi se konkretno bavio centar, procjenjuje se da bi u njemu radilo nekoliko stotina ljudi koje bi se uglavnom popunilo hrvatskim zaposlenicima.

Što se znanstvenog parka tiče, postoji velik interes za primjenom švedskog koncepta koji povezuje vladu, industriju i znanstvenu zajednicu (u Švedskoj trenutno postoji 31 znanstveni park) u Hrvatskoj, a prvi korak bit će izrada predstudije i razgovor sa svim dionicima ovog opsežnog procesa.

“Moramo shvatiti da nas konkurencija stalno pogađa i da se moramo mijenjati i reinovirati kako bi radili nove stvari. Da bi to mogli moramo surađivati s drugima jer je Švedska mala zemlja i ne možemo misliti da će sve dobre ideje doći iz Švedske,” rekao je Johansson, obrazlažući švedski interes za suradnju s Hrvatskom.

T.H.