Sveti Ivan don Bosco – učitelj mladih cijeloga svijeta i utemeljitelj salezijanaca – svećenik koji unio revoluciju u odgoj djece…

Sveti Ivan don. Bosco – svećenik koji unio revoluciju u odgoj djece...

Čovjek duboko bogat vrlinama svoga naroda, bio je otvoren zemaljskim vrijednostima. Božji čovjek, ispunjen darovima Duha Svetoga, živio je kao da Nevidljivoga vidi. Nije učinio koraka, niti izgovorio riječi, ni bilo što poduzeo, a da nije imao u vidu spas mladih…

Ivan don Bosco je jedan od najvećih svetaca, ne samo modernog doba, već i povijesti Crkve. On je utemeljitelj revolucije u odgoju djece i mladih koja se temelji na nekažnjavanju i principima ljubavi i poštovanja mladih osoba, što je u ono doba bilo nezamislivo.
Utemeljitelj salezijanaca Sv. Ivan Bosco, ili jednostavno Don Bosco, rodio se 16. kolovoza 1815. u talijanskom mjestašcu Becchi u općini Castelnuovo d’Asti (danas Colle Don Bosco), u blizini Torina. Otac Franjo umro mu je 1817., ostavivši za sobom siročad Ivana, Josipa i Antuna s njihovom majkom Margaritom. U devetoj godini, 1824., Ivan je sanjao znakovit san o svome poslanju, 1826. je primio prvu pričest, a 1827. napustio rodnu kuću da bi radio i školovao se.
Osobito mu je pomagao kapelan don Calosso, koji je nažalost 1830. umro, pa je Ivan bio prisiljen otići u Chieri gdje se uz rad školovao. 1832. osnovao je Društvo veselja, kojemu je bila svrha pomoći dječacima da »ispunjavaju školske i vjerske dužnosti i budu veseli«. 1833. primio je sv. potvrdu, 1835. obukao kleričko odijelo, 29. ožujka 1841. zaređen je za đakona, a 5. lipnja iste godine za svećenika. Dan kasnije služio je prvu sv. Misu.
Slavni oratorij Ivan don Bosca

Dana 8. prosinca 1841. don Bosco susreće mladoga Bartolomeja Garellija s kojim započinje svoj odgojno-pastoralni rad poznat kao »oratorij«, ispočetka »selilački«, a kasnije smješten u Valdoccu (Torino), koji postaje središte njegova djelovanja. 1846. Don Boscu se pridružuje njegova majka Margarita, koja će s njim ostati kao »mama siromašnih dječaka« sve do svoje smrti 1856. Don Bosco piše brojne i raznovrsne knjige za mladež i običan puk, a zatim i katoličko štivo i školske udžbenike, te pokreće časopise. Gradi stambene i školske prostore za svoje siromašne dječake, trpi napade i čak atentate (1848., 1852.), a njegovo djelo sve više raste. 1854. u oratorij ulazi »sveti dječak« Dominik Savio, koji utemeljuje Družbicu Bezgrešne radi promicanja »dobrog duha« oratorija. Nakon njegove smrti 1857. godine, Don Bosco piše njegov životopis.

Godine 1854. Don Bosco predlaže četvorici mladića (Rui, Caglieru, Rochettiju i Artigli) da osnuju Salezijansku družbu koja će »živjeti djelatnu ljubav prema bližnjemu«. 1855. Mihovil Rua polaže redovničke zavjete i postaje prvi salezijanac. 1857. Don Bosco započinje pisati salezijanska pravila, a 1858. putuje u Rim da svoje djelo predstavi papi Piju IX. Papa ga ohrabruje i poziva da opiše »neobične događaje« koji to djelo prate. 18. prosinca 1859. službeno je osnovana Salezijanska družba, koja – zajedno s Don Boscom – broji 18 članova.

Osnivanje prve kuću za mlade izvan Torina

Don Bosco osniva prvu kuću izvan Torina 1863. godine. 1864. postavlja kamen temeljac za svetište Marije Pomoćnice u Torinu koje je 1868. posvećeno. 1866. Don Bosco posreduje između Svete Stolice i talijanske vlade oko povratka 45 »prognanih« biskupa i izbora novih. Don Bosco nastavlja pisati razna djela, izdaje knjige i časopise, organizira učenje zanata i škole za svoje štićenike. 1869. osniva Udruženje štovatelja Marije Pomoćnice, 1872. Družbu sestara Kćeri Marije Pomoćnice, kojoj je na čelu Marija Mazzarello, a 1876.

Udruženje salezijanskih suradnika koji »pomažu u promicanju dobra u duhu Salezijanske družbe«. 11. studenog 1875. započinju salezijanske misije – 10 prvih salezijanaca s don Caglierom na čelu idu u Argentinu. Don Cagliero je 1884. imenovan biskupom u Patagoniji (kasnije i kardinalom).

Godine 1877. održan je prvi sabor Družbe. Pokrenut je i Salezijanski vjesnik. 1878. umro je »Don Boscov« papa Pio IX, a novi papa Lav XIII povjerava 1880. Don Boscu gradnju bazilike Srca Isusova u Rimu. 1883. Don Bosco putuje u Francusku, a 1886. u Španjolsku, tražeći pomoć za gradnju svetišta Srca Isusova, koje je 1887. dovršeno i posvećeno.

Don Bosco sudjeluje na posveti, ali mu je zdravlje veoma slabo. 31. siječnja 1888. umire u Torinu. Za nasljednika mu je izabran don Rua. Don Bosco je 1929. proglašen blaženim, a na Uskrs 1934. svetim. Blagdan mu se slavi 31. siječnja. Papa Ivan Pavao II proglasio ga je 1988. ocem i učiteljem mladeži, a njegov preventivni sustav ponudio je Crkvi kao odgojnu metodu.

Otac i učitelj mladih

Duh je Sveti podigao, Marijinim majčinskim posredovanjem, svetog Ivana Bosca. U njemu je oblikovao srce oca i učitelja, sposobno posvema se darovati mladima.

Duboko čovjek bogat vrlinama svoga naroda, bio je otvoren zemaljskim vrijednostima. Božji čovjek, ispunjen darovima Duha Svetoga, živio je kao da Nevidljivoga vidi. Nije učinio koraka, niti izgovorio riječi, ni bilo što poduzeo, a da nije imao u vidu spas mladih… Stvarno nije imao na srcu drugo doli spas duša.

„Obećao sam Bogu da ću do posljednjeg daha biti za svoje siromašne mladiće. Dosta je da ste mladi pa da vas jako volim. Za vas učim, za vas radim, za vas živim, za vas sam spreman dati i život. U stvarima koje koriste ugroženoj mladeži ili služe pridobivanju duša za Boga, trčim naprijed sve do drskosti. S vama se dobro osjećam; doista, moj je život biti s vama…“

Neumorni radnik

Don Bosco je u 73 godine života i 47 godina svećeništva osnovao apostolsku obitelj s četiri ogranka: salezijance, Kćeri Marije Pomoćnice, salezijance suradnike, udruženje štovatelja Marije Pomoćnice; sagradio je četiri velike crkve; utemeljio mjesečni časopis Salezijanski vjesnik; napisao stotinjak knjiga i knjižica; osnovao sedamdeset i dvije salezijanske kuće; organizirao osam misijskih ekspedicija; iskazao se na diplomatskom polju posredovanjem između Svete Stolice i kraljevine Italije; putovao je, propovijedao, ispovijedao, sve u zanosnom optimizmu i radosti.

Sveti Ivan don. Bosco

Ivan don. Bosco je jedan od najvećih svetaca, ne samo modernog doba, već i povijesti Crkve. On je utemeljitelj revolucije u odgoju djece koja se temelji na nekažnjavanju mladih, što je u ono doba bilo nezamislivo:

Sveti Ivan don. Bosco – svećenik koji unio revoluciju u odgoj djece

Njegova odgojna metoda bila je jedinstvena i izuzetna po tome što je naglasak stavljao na ljubav i nekažnjavanje uz prevenciju sprečavanja nepoželjnog ponašanja. Tri stupa njegovog odgoja bili su: vjera, razboritost i ljubaznost.

U vrijeme kada je fizičko kažnjavanje djece ne samo bilo opće prihvaćeno i prihvatljivo to je bila – odgojna revolucija!

Današnji odgojni sustav, u svojim pozitivnim vrijednostima, upravo se oslanja na ove postavke vizionara i sveca Katoličke Crkve.

Danas slavimo svetog Ivana Bosca, utemeljitelja dva najbrojnija reda Katoličke Crkve danas – muškog reda salezijanaca i ženskog reda kćeri Marije pomoćnice.

Ova dva reda danas predstavljaju najveću i najbrojniju snagu odgojne i pastoralne brige za mlade u svijetu.

Najpoznatiji hrvatski salezijanac danas je don Damir Stojić.

Don Bosco je svoj rad počeo sa prezrenim i odbačenim mladićima na ulicama industrijskog Torina, pomažući im da izađu iz začaranog kruga nasilja, krađa i siromaštva.

Svojom ljubavlju i brigom zadobivao je srca mladih, a uvijek je inzistirao na prisutnosti odgajatelja u životu mladog čovjeka. Zadobivajući povjerenje mladih zadobivao je i povjerenje njihovih srca, oblikovao njihove životne stavove i pomogao da postanu zreli ljudi, pošteni građani i dobri kršćani.
Ta metoda odgoja nazvana je preventivni sustav i obuhvaća sve dimenzije čovjekove osobnosti, te ih usmjerava prema istinskim vrijednostima života.

Tako odgoj postaje sustav koji čine: odgajanih, odgajatelj i vrijednosti prema kojima su usmjereni, donosi vjeraidjela.com

L.K.