Sveti Petar Claver: Život je posvetio duhovnoj brizi za crnačke robove

Robovi, s kojima se neljudski postupalo, imali su u njemu pravoga oca i najvjernijega prijatelja. Zato su običavali govoriti: „Pater Claver bi zapravo morao biti crnac jer nas jedan bijelac nikad ne bi znao tako ljubiti”, piše Book.hr.

Sv. Petar Claver rodio se 26. lipnja 1580. u katalonskom naselju Verdú u obitelji naprednih seljaka. Studirao je na sveučilištu u Barceloni i u isusovačkom kolegiju u Palmi (Mallorca). 7. kolovoza 1602. godine je stupio u Družbu Isusovu.

Na nagovor oca Alonsa de Sandovala, apostola crnačkoga roblja, koji je tražio pomoćnika, Petar se konačno 1616. dao zarediti za svećenika. Tada mu je iz Rima pisao sam general o. Mucio Viteleschi ovako: „Briga za duhovnu pomoć i pouku crnaca zadatak je što ga ja visoko cijenim i smatram hvalevrijednim.” Sveti Petar Claver za svoj veliki apostolat dobro se pripremio. Oružje mu se sastojalo u spremnosti na sve, u herojskoj poniznosti i ljubavi, u apsolutnoj poslušnosti prema Crkvi.

Sveti se Petar Claver od prvoga dana svoga rada svojski stavio na službu i raspolaganje crnim robovima, koji su ga zbog toga zavoljeli kao oca, a njegov je rad ispunjao udivljenjem i mnoge dobronamjerne bijelce. Revni je apostol u isusovačkome kolegiju u Cartageni u blizini porte izabrao izbicu u koju su mogli dolaziti crnci. Tu je imao svega: duhana, datulja, šećera i stotinu drugih stvarčica koje ljudi vole. To bi im davao, a s time i svoje srce. Robovi, s kojima se neljudski postupalo, imali su u njemu pravoga oca i najvjernijega prijatelja. Zato su običavali govoriti: „Pater Claver bi zapravo morao biti crnac jer nas jedan bijelac nikad ne bi znao tako ljubiti”.

Detaljnije pročitati na : https://narod.hr