Svetkovina Svete Bogorodice Marije i Svjetski dan mira u katedrali Sv. Stošije

Među poroke Papa spominje na prvom mjestu korupciju, zatim zloupotrebu javnih dobara, instrumentalizaciju pojedinaca, nijekanje prava, nepoštivanje društvenih pravila, nezakonito bogaćenje i opravdavanje vlasti silom...

Na svetkovinu Bogorodice Marije i Svjetski dan mira, svečano euharistijsko slavlje u utorak 1. siječnja u katedrali sv. Stošije u Zadru sa zazivom Duha Svetoga predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Na svetkovinu Bogorodice Marije i Svjetski dan mira, svečano euharistijsko slavlje u utorak 1. siječnja u katedrali sv. Stošije u Zadru sa zazivom Duha Svetoga predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić…

„Na početku Nove godine zahvalni smo Mariji Bogorodici što je po Isusu donijela mir Božji ljudima, vremenima i narodima. On, pravi mironosac i ove godine želi osnažiti našu vjeru i zajedništvo donoseći darove blagoslova i mira. Primimo ga! Ugostimo ga i recimo mu da je On doista mir i čežnja naše duše“ potaknuo je mons. Puljić u propovijedi, istaknuvši da je dostojno i pravedno radovati se dolasku Sina Božjega i Marije koja je najzaslužnija da nam je stigao Spasitelj svijeta. „Osam dana nakon rođenja Sina Božjega Isusa Krista, Katolička Crkva slavi blagdan Majke Božje Bogorodice. Crkva Mariji posvećuje prvi dan Nove godine. S Marijom koja je početak boljega svijeta započinjemo godinu. Posvećujući prvi dan Nove godine Bogorodici, Crkva želi staviti sve pod zaštitu Isusove i naše majke. Neka nas ona čuva, štiti i brani od zla i grijeha, nesigurnosti i nereda, od gorčine i razočaranja, duhovnih i životnih opasnosti. U Mariji ćemo uvijek naći srce majke koja razumije naše suze, muke, boli, patnje i trpljenja“ istaknuo je nadbiskup Puljić, podsjetivši da je naziv Bogorodica usvojen na Efeškom saboru 431. g. Bila je to prva od četiri dogme o BDM. „Nije bez razloga sv. Pavao VI. pri završetku Drugog Vatikanskog Sabora 1964. g. Mariju proglasio Majkom Crkve. Marija nije samo Isusova i naša majka, nego i Majka cijele Crkve. Marija je model Crkve jer je ona Djevica koja sluša i s vjerom prima Božju riječ. Ona je Djevica koja moli, rađa i prinosi. Sve to pokazuje opravdanost da se Mariji koja je rodila začetnika našeg spasenja, posveti početak godine. Jer Marija je početak spasenja svijeta“ naglasio je zadarski nadbiskup.

Uz 52. svjetski dan mira, nadbiskup je predstavio ovogodišnju poruku pape Franje ‘Dobra politika je u službi mira’. „Papa je htio naglasiti da postoji dobra politika. A dobra politika uvijek je u službi mira. Papa je svjestan da je svijet pun nasilja, to je kamenito tlo. Ali, moramo biti ljudi nade i sijati dobro i na kamenitom tlu“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je donošenje mira u središtu poslanja Kristovih učenika. „Uloga i odgovornost politike stalni je izazov svima kako živjeti dostojno i pravedno, poštivati dignitet osobe, života i slobode. Blago društvu u kojem su političari vjerni i dosljedni. No, papa Franjo podsjeća kako uz vrline koje se očekuju od političara, postoje i poroci zbog osobnih nesposobnosti i nepravilnosti sustava“ rekao je nadbiskup. Poroci potkopavaju ideal demokracije.

Među poroke Papa spominje na prvom mjestu korupciju, zatim zloupotrebu javnih dobara, instrumentalizaciju pojedinaca, nijekanje prava, nepoštivanje društvenih pravila, nezakonito bogaćenje i opravdavanje vlasti silom. To su i ksenofobija, rasizam, nebriga za prirodni okoliš, neobuzdano iskorištavanje prirodnih resursa radi brze zarade i prijezir onih koji su prisiljeni na izgnanstvo. Pred tim izazovima Papa predlaže dobru politiku koja je u službi mira kada priznaje darove i sposobnosti svakog pojedinca te promiče ljudska prava i iskreni dijalog s drugima. Papa predlaže „Da velikom projektu mira“. Mir može biti „plod velikog političkog projekta koji se temelji na međusobnoj odgovornosti i međuovisnosti svih ljudi“. Mir je „izazov s kojim se treba iz dana u dan hvatati u koštac“. Jer mir je „obraćenje srca i duše“ koji povezuje i umrežuje sve njegove neraskidivo povezane dimenzije: ljude, obitelji, prijatelje, strance, siromahe i sav stvoreni svijet“ rekao je mons. Puljić. Poželio je Božjim mirom blagoslovljene dane Nove godine, da Novorođeni sve obdari svojim darovima radosti, zdravlja i mira, donosi IKA.

L.K.

Comments are closed.