Svijet bruji o ostavci Zvone Bobana i tri rečenice iz UEFA-e

Platforma X

Nakon vijesti kako Zvonimir Boban napušta vrh UEFA-e zbog neslaganja s predsjednikom Aleksandrom Čeferinom, pristiglo je i priopćenje UEFA-e kao i reakcije brojnih svjetskih i regionalnih medija.

 

UEFA je u spomenutom priopćenju tek navela kako je suradnja s bivšim Vatrenim završila, pišu Sportske novosti.

“UEFA želi objaviti sporazumni odlazak Zvonimira Bobana iz organizacije. Boban se pridružio organizaciji 2021. godine kao šef nogometa i pokrenuo nekoliko značajnih projekata u tehničkom razvoju, uključujući uspostavu nogometnog odbora Uefe i nogometnog foruma mladih”, stoji u priopćenju europske nogometne organizacije.

Neki od najutjecajnijih svjetskih medija poput The Guardiana i New York Timesa komentirali su ovaj događaj.

Tako ugledni britanski list navodi kako Boban UEFA-u napušta “u znak prosvjeda zbog ‘kobnih‘ Čeferinovih planova”.

Uz to spominju i nedavnu izjavu Slovenca koji nije siguran u budućnost.

“Čeferin je u ovotjednom intervjuu za Daily Telegraph rekao da još nije odlučio hoće li se kandidirati za još jedan mandat. ‘Da budem iskren, jako sam umoran‘, rekao je”, pišu Englezi.

Amerikanci spominju “otkrivanje velikih napetosti u vrhu europskog nogometa”, dok francuski L‘Equipe, s druge strane, piše kako je Boban “zalupio vrata u Uefi i Čeferinovim idejama”.

Zbog principa Slovenski mediji naglašavaju kako je ovo “težak udarac” za Čeferina jer ga je “napustio bliski suradnik i prijatelj”, dok srpski Kurir navodi da je “Čuveni Hrvat napustio UEFA-u, pa žestoko udario na Čeferina:

“Neću sudjelovati u ovoj pogubnoj ideji!”, a sportsport.ba piše kako je “Boban svojim potezom uzdrmao nogometnu Europu, a Čeferin ga se riješio u tri rečenice.”

Talijanska Gazzetta dello Sport spominje kako je Boban već dokazao da mu nije problem napustiti visoku poziciju zbog svojih principa.

“Bobanu ovo nije prvi ‘rastanak’ s visokom pozicijom. U lipnju 2019. napustio je ulogu zamjenika glavnog tajnika FIFA-e i posebnog savjetnika predsjednika Infantina kako bi s Paolom Maldinijem ostvario san o svom Milanu. No otpušten je u ožujku 2020. jer je u jednom intervjuu kritizirao izvršnog direktora Gazidisa i fond Elliott.”, pišu Talijani.