SVJETSKA ATRAKCIJA KOD TROGIRA Otvoren čudesni križni put pod morem!

Projekt “Križni put pod morem” je prvi podvodni muzej u svijetu na temu križnog puta. Pokrovitelj projekta je Hrvatski sabor a svečanosti je danas nazočio izaslanik predsjednika Sabora potpredsjednik Milijan Brkić koji je osobno...

Hodočašće pod vodom

Prva postaja Križnog puta na morskom dnu u uvali Jelinak  zapadno od Trogira, na području općine, Marina u sklopu projekta podvodnog muzeja “Križni put pod morem”, otvorena je u subotu, a završetak postavljanja svih 50 kipova na 14 postaja Križnog puta, kako je najavljeno, planiran je do kraja rujna ove godine.

Projekt “Križni put pod morem” je prvi podvodni muzej u svijetu na temu križnog puta. Pokrovitelj projekta je Hrvatski sabor a svečanosti je danas nazočio izaslanik predsjednika Sabora potpredsjednik Milijan Brkić koji je osobno zaronjavanjem i razgledanjem prve postaje tog Križnog puta, postavljene na dubini od oko 4 metra, i službeno otvorio podvodni muzej (park)  “Križni put pod morem.”

“Ovo je jedinstven projekt u svijetu i jedna nova vrijednost u turističkoj ponudi Hrvatske,” rekao je Brkić. Po njegovim riječima podvodni muzej “Križni put pod morem,” ujedno je nova vjerska i domoljubna ponuda od iznimne važnosti za općinu Marina, grad Trogir, Dalmaciju i Hrvatsku. Uvjeren je i kako taj projekt ima potencijal otvaranja jednog novog poglavlje za turističku promociju Domovine Hrvatske.

“Ovim projektom Hrvatska otvara vrata za nove turističke sadržaje te za privlačenje novih posjetitelja kako ronilaca tako i hodočasnika,” poručio je Brkić. Naglasio je kako o važnosti projekta svjedoči i činjenica da mu je pokrovitelj Hrvatski sabor.
“Ponosan sam što sam na otvaranju projekta ‘Križni put pod morem’ nazočio početku jedne nove turističke priče”, istaknuo je Brkić.

Idejni začetnik podvodnog muzeja “Križni put pod morem” ronilac Joško Kandija je istaknuo kako se ovim projektom želi malo više zainteresirati ljude za ronjenje te kako vjeruje da će podvodni muzej postati dio turističke ponude Hrvatske.
“U svijetu postoje podvodni muzeji ali niti jedan nije na temu Križnog puta,” naglasio je Kandija dodavši kako zainteresirani posjetitelji već od sutra mogu razgledati prvu postaju “Križnog puta pod morem.”

Autor svih 50 kipova koji će činiti trajnu postavu izložbe podvodnog muzeja “Križni put pod morem” Valentino Val, vlasnik obrta Lončarstvo Val iz Petrinje Valentin Valenta, istaknuo je kako mu je iznimna čast što će kipovi koje on izrađuje biti trajno postavljeni u, kako se izrazio, najljepšem muzeju na svijetu – Jadranskom moru.

“Kipovi su visine oko 1,8 metara i težine oko tisuću kilograma što znači da ih neće moći srušiti morske struje i da mogu ostati izloženi pod morem vječno. Izrađeni su tehnikom ferocementa, radi se o polusuhom betonu koji se armira,” objasnio Valenta. Također je rekao kako će svih 50 kipova biti izrađeno ručno bez kalupa što znači da će svaki izloženi kip biti unikat.
Direktor Turističke zajednice splitsko-dalmatinske županije Joško Stella istaknuo je kako među turističkim agencijama već sada vlada zanimanje za taj projekt.

“Mi smo agencijama već poslali promotivne materijale o ovom podvodnom muzeju te vjerujemo kako će on biti uvršten kao turistički sadržaj u mnogim turističkim agencijama, jer je idealna dopuna već postojeće turističke ponude na našem Jadranu,” rekao je Stella za Hinu. Dodao je kako će ipak biti potreban angažman da bi se podvodni muzej “Križni put pod morem” afirmira kao tustička ponuda./H

D.K