SVJETSKI A NAŠI: Ususret 1100. obljetnici krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju

Još nas nešto više od godinu dana dijeli od obilježavanja 1.100 godina od krunidbe hrvatskog kralja Tomislava na Duvanjskom polju, što je i početak stvarne hrvatske državnosti.

Iako se o tom vladaru iz dinastije Trpimirovića pouzdano zna manje nego o nekim drugim i ranijim i kasnijim hrvatskim vladarima, on je najvažniji hrvatski kralj upravo zato jer ga je tim povodom papa Ivan X u svom pismu oslovio Tamisclao, regi Crouatorum – Tomislavu, kralju Hrvata,  a u u djelu Regnum Sclavorum (poznatom pod nazivom Ljetopis popa Dukljanina) se opisuje njegova krunidba krunom koju mu je poslao bizantski car na polju Dalmi. “Za Tomislavova vladanja pokrene kralj Ugra imenom Atila vojsku da ga svlada. Ali je kralj Tomislav, hrabar mladić i snažan ratnik, vodio s njime mnogo ratova i uvijek ga natjerao u bijeg. I rodi Tomislav sinove i kćeri, i trinaeste godine svoga kraljevanja umre”, navodi pop Dukljanin. Usto, Tomislav je bio i ujedinitelj Primorske s Panonskom Hrvatskom, pa ga se i iz tog razloga ima smatrati prvim kraljem (cijele) Hrvatske. Prema Ivanu Kukuljeviću-Sakcinskom, krunidba kralja Tomislava je obavljena na Duvanjskom polju.

Zato podržimo Miss Hrvatske, Tomislavgrađanku Tomislavu Dukić, počasnog građanina Zlatka Dalića, Vatrene, i sve dobre ljude koji vode Hrvatsku do svjetskih vrhova u godini pripreme za veliki jubilej.