SVJETSKI JE DAN SLOBODE MEDIJA-NA BRANITELJSKI SE PORTAL MNOGI OBRUŠAVAJU ZBOG ISTINE KOJU OBJAVLJUJE!

U posljednjih je deset godina u svijetu ubijeno više od 790 novinara...

Media-and-Democracy

Sloboda medija na globalnom nivou najniža je u proteklih 10 godina, cenzura na internetu sve je raširenija, a privatne komunikacije se nadziru više nego ikad, rezultat je istraživanja organizacije Članak 19 (Article 19).

Hrvatska se nalazi među pet zemalja svijeta u kojima je najviše narušena sloboda medija u proteklom periodu, proizlazi iz izvještaja britanske nevladine udruge Article 19 koja se bavim slobodom izražavanja i slobodom informiranja u svijetu. Hrvatska ae našla u društvu Indije, Burundija i Jemena.

Borba protiv fake news – nova i opasna paradigma vladajućih elita

Borba protiv fake news postala je nova je i opasna paradigma europskih vladajućih elita, koje najavljuju kontrolu i reguliranje informacija na društvenim mrežama i neovisnim alternativnim  portalima. Protivnici takvih mjera ističu kako se iza “nužnosti suzbijanja dezinformacija” zapravo skriva cenzura interneta i društvenih mreža. Koji su stvarni izvori fake newsa?

Prema objavljenom izvješću nevladine organizacije „Reporteri bez granica“ ove godine je Hrvatsku svrstao na 64 mjesto problematičnijih zemalja. Čisto radi slikovitije usporedbe, Slovenija se našla na 34 mjestu. Hrvatska je dakle zemlja s „djelomično slobodnim“ medijima…

U posljednjih je deset godina u svijetu ubijeno više od 790 novinara.

Svjetski je dan slobode medija. Obilježava se svake godine 3. svibnja od 1993.. Upravo tada je svjetski dan slobode medija proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda.

Na ovaj dan se okupljaju medijski profesionalci koji potom procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, a sve s ciljem podizanja svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

Hrvatsko novinarsko društvo svake godine na Svjetski dan medija upozorava na nedostatke u hrvatskom medijskom prostoru. Po tom smo pitanju svrstani u problematičnije zemlje.

Još uvijek nemamo neovisno pravosuđe, zbog toga novinare koji pišu istinu se procesuira i brzo im se sudi.

U svim europskim zemljama postoji institucija slobodnog novinarstva. U tim institucijama su prijavljeni novinari koji su na taj način odlučili raditi od kuće, te tako svoje radove i istraživanja prodavati jednom, drugom ili trećem mediju. Međutim, Filić je upozorio na problem djelovanja institucije pravosuđa u Hrvatskoj. Institucija slobodnog novinarstva se u Hrvatskoj zloupotrebljava.

Ti ljudi ne mogu podići kredit, u bilo kojem trenutku mogu dobiti otkaz, te teško se mogu odlučiti za stvaranje obitelji. Upravo je ovo problem na koji HND želi ukazati povodom ovog dana.

Povodom 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, HND je danas dodijelio godišnje nagrade za 2018. godinu. Sveukupno je podijeljeno 9 nagrada.

Sanja Modrić osvojila je nagradu Otokar Keršovani za Životno dijelo.

Nagrada novinara godine, zasluženo je pripala Ilku Čimiću koji se bavio istraživačkim temama od javnog značaja, a posebno problemima koje se rijetki usude i dotaknuti.

Naime, svjedoci smo kako političari olako posežu za telefonima i mobitelima te prozivaju novinare Braniteljskog portala kada uvide da je o njima napisana potpuna istina, uvijek potkrijepljena dokaznim i nepobitnim materijalima. Česti pozivi, prijetnje tužbama, prijetnje na osobnim razinama, zastrašivanje, a sve s ciljem kako bi se ušutkala istina.

Nisu samo političari oni koji se na tako opskurne načine javljaju već i niz drugih institucija i pojedinaca koji sebi daju za pravo da bez ikakvog demantija zaprijete, pa i provođenje istih tih prijetnji, ponašajući se kao “svete krave”, a sve u cilju da se njihovo nečinjenje ne bi prikazalo svekolikoj javnosti. Toliko ukratko o slobodi i neovisnosti medija u Hrvatskoj, o čemu bi se mogla napisati podeblja knjižurina.Možemo se samo zapitati; kad je tako s manjim medijima,(portali, blogovi, podcasti,itd) što se sve događa, kada su u pitanju mas mediji ili Tv kuće, kao i novinske kuće koje su u hrvatskoj pod velikim tko zna kakvim i čijim pritiscima. I sve to pod izlikom , tamo neke demokratske slobode(“sic”) “kreiranja medija.

*Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja. Proglašen je 1993. od strane Glavne skupštine Ujedinjenih naroda. Cilj ovog dana jest podizanje svijesti o važnosti slobode medija u svijetu.

T.H. /G.S.