Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Tadić: Za američku proukrajinsku vlast Milanovićevi stavovi su čudni

Poznati nuklearni fizičar ističe kako je Putin u posljednje dvije godine osvijestio svijet kako je nuklearno oružje jedini jamac sigurnosti.

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je prilikom svojeg govora kazao kako se Zapad mora osvijestiti da je ‘Rusija nuklearna sila’ i da imaju oružje s kojim mogu napasti ciljeve na Zapadu te je ponovo izazvao zabrinutost kod mnogih. SAD i Francuska okarakterizirale su izjavu ruskog predsjednika kao “neodgovornu”.

Nuklearni fizičar Tonči Tadić gostovao je u studiju Večernjeg lista kod novinarke Lane Kovačević gdje je komentirao Putinov govor o stanju nacije, stav velesila oko oružja kojeg šalju Ukrajini, ali i nedavne izjave Zorana Milanovića o Ukrajini.

”Kad imate vremena poslušati Putinov govor, veliki dio toga su šifrirane poruke, pa sam si ja dao truda i prevesti ih. To što on govori je poruka da će nuklearno naoružanje i dalje biti dio ruske diplomacije, odnosno nuklearna ucjena. To ostaje centralna točka ruske vanjske politike”, kazao je Tadić.

Poznati nuklearni fizičar ističe kako je Putin u posljednje dvije godine osvijestio svijet kako je nuklearno oružje jedini jamac sigurnosti, piše Večernji list.

Tadić kaže kako u tim okolnostima se može dogoditi da ćemo za 10 godina imati 20 nuklearnih sila. Napominje kako je Poljska izjavila kako ne bi imali ništa protiv da na njihovom teritoriju bude nuklearni arsenal.

”Svaka zemlja koja ima za potrošiti 20 milijardi eura će imati nuklearno oružje”, ustvrdio je. Fizičar Tonči Tadić smatra kako je Putin oportunist i da on ide na sigurno.

”Nikad ne bi napao Ukrajinu da su imale vojne snage kakve će imati za par godine. Milošević nikad ne bi napao Hrvatsku da su 1991. godine imale oružane snage kakvu će imati 1995. godine.”

Rusija je na društvenim mrežama objavila povjerljivu razmjenu informacija među njemačkim časnicima o hipotezi isporuke dugometnih projektila Taurus njemačke proizvodnje Kijevu i što bi trebalo napraviti da se ukrajinskim snagama omogući njihovo korištenje i kakav je njihov potencijalni učinak.

”Što će se promijeniti s dolaskom Taurusa? Apsolutno ništa. Doista mi je bizarno što zapadne sile kad daju oružje Ukrajini daju limit gdje se može koristiti, posebno je to zanimljivo kod SAD-a. Ako ti dajem oružje, onda ga koristi najbolje što možeš. Francuska i Njemačka imaju najveću odgovornost jer su oni najviše nagovarali Ukrajince da se ne trebaju naoružavati”, ustvrdio je Tadić.

Izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o mogućem slanju francuskih vojnika na ukrajinsko tlo izazvala je žestoku reakciju Rusije koji su im poručili da se sjete kako je Napoleon prošao.

”Macron nije najavio slanje trupa, već je najavio mogućnost. I tu treba biti jasan”, objasnio je Tadić i podsjetio kako je tadašnja njemačka premijerka Angela Merkel svojim isključivanje mogućnosti da Ukrajina uđe u NATO poslala određenu poruku Putinu, te da Macron svojim neisključivanjem te mogućnosti šalje drugu poruku.

Tadić smatra kako ‘Putin ne zna izaći iz rata’ jer zna ako izgubi da je ‘politički i fizički gotov’. Smatra kako je upravo to razlog zašto ruski predsjednik pokušava uvjeriti Zapad da je Ukrajina gotova, piše Večernji list.

Najnovije

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....

Plenković ima priliku postati novi Tuđman

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Kada je u izbornu srijedu popodne javljeno da je izlaznost na izborima skoro 30 posto veća nego prije četiri godine,...

Ivana Petrović: Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske

Analitičarka Nove TV i urednica redakcije vanjske politike Ivana Petrović komentirala je situaciju u kojoj se našao predsjednik Zoran Milanović nakon odluke Ustavnog suda...