Utorak, 23. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Tajnik europskih liječničkih sindikata: ‘Hrvatskoj prijeti egzodus liječnika’

Tajnik Europske federacije liječničkih sindikata Bojan Popovič posjetio je u utorak Hrvatski liječnički sindikat (HLS), s kojim je razmatrao još uvijek neriješeni problem reprezentativnosti, zbog čega HLS ne može ravnopravno sudjelovati u kolektivnim pregovorima s drugim zdravstvenim sindikatima, te više od 4000 liječničkih tužbi radi neadekvatno obračunatih prekovremenih sati, a o tim problemima razgovarao je i s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem…

Predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čaić izjavila je na konferenciji za novinare kako u sindikatu očekuju da do 31. srpnja bude donesen novi Zakon o reprezentativnosti, koji će liječnicima omogućiti da pregovaraju i potpisuju kolektivni ugovor, nakon što se s time odugovlačilo godinu dana.

Podsjetila je kako je 28. ožujka isteklo važenje Kolektivnog ugovora za zdravstvo i zdravstveno osiguranje, koji je produžen do 31. srpnja, do kada bi napokon trebao biti donesen novi Zakon o reprezentativnosti.

Prijetnje liječnicima

Sindikalni čelnici upozorili su i na prijetnje koje su doživjeli liječnici u pojedinim bolnicama nakon što su podnijeli tužbe za naknadu štete zbog neadekvatno obračunatih prekovremenih sati.

“Nakon što smo tužili naše bolnice za nepravilnu isplatu prekovremenih sati u nekoliko ustanova došlo je do reakcija ravnatelja, koji su nekim kolegama prijetili otkazom, napravili preraspodjelu radnog vremena ili su im ukinuli dežurstva, sve kako bi povukli tužbe”, rekao je dopredsjednik HLS-a Igor Tripalo.

Nije želio imenovati bolnice o kojima se radi kako bi zaštitio kolege, no dodao je da su neki liječnici pod pritiskom odustali od tužbi.

Podignuto je više od 4000 tužbi, a dosad je bilo oko 200 pravomoćnih presuda u korist liječnika, pa u sindikatu čekaju odluku Vrhovnog suda o izvanrednoj reviziji tih presuda koju je zatražio KBC Osijek.

Hrvatska bi uskoro mogla biti jedina zemlja s problemom reprezentativnosti liječnika

Čulinović Čaić kaže da je čudi što Vrhovni sud odugovlači s revizijom jer je, po njezinim saznanjima, 2014. godine u sličnom postupku, kada su zbog prekovremenih sati tužili pravosudni policajci, ocijenio da se prekovremeni rad mora plaćati u skladu sa svim dodacima kao i redovni rad.

Bojan Popovič, glavni tajnik FEMS-a, koji okuplja liječničke sindikate iz 17 europskih zemalja, rekao je da Hrvatska sada nije jedina zemlja s problemom reprezentativnosti liječnika ali bi uskoro mogla biti.

“Uočili smo da je jedan od glavnih problema liječnika pitanje socioekonomskog statusa, a liječnici odlaze iz sredina gdje se ne zna pregovarati. Ako neki problem ne iznosi reprezentativni sindikat onda taj problem ne postoji. Tada ćete imati sve veći problem egzodusa liječnika”, kazao je Popovič.

Dodao je kako Hrvatska trenutno nije među zemljama koja bi bila atraktivna za povratak liječnika, no nije i jedina koja ima taj problem.

“Sličan problem ima Rumunjska, zemlja s najvećih egzodusom liječnika u Europi, a s druge strane ima najviše diplomanata medicine. To znači da su sposobni proizvesti liječnike ali ih ne mogu zadržati, a jedan od razloga je i što se o liječničkim pravima razgovaralo s osobama koje ih nisu predstavljale”, kaže Popovič.

Vezano uz tužbe liječnika zbog prekovremenog rada, Popovič poručuje da je razočaravajuće kada ministar kaže da će to biti riješeno sudskim putem umjesto nagodbom, jer je nagodba način kako se ti problemi mogu rješavati.H

D.K.

Najnovije

Penava: Spremni na sastavljanje većine, na oporbu, ali i na nove izbore

Screenshot: HRT   Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavio je na konferenciji za novinare da je DP spreman na formiranje vlasti, na četiri godine u oporbi,...

Imamo braniteljsku Hrvatsku

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Hrvatske kockice se polako slažu. Kao što smo u nogometu složili ekipu vatrenih koje uz nogometno znanje resi i ljubav...

IDS okupio neobičnu koaliciju za EU izbore

Foto:Običan.info   IDS-ov europarlamentarac Valter Flego potvrdio je u ponedjeljak Hini da su okupili blok centrističkih stranaka, uz potporu nacionalnih manjina, koji će zajednički nastupiti na...

Rusija upozorava Europu: ako nam uzmete imovinu, odgovor će boljeti

Foto:Pixabay   Saveznica predsjednika Vladimira Putina upozorila je u utorak Europu da je Rusija već napisala zakon za odmazdu ako Zapad zaplijeni gotovo 300 milijardi dolara...

Evo Milanoviću šanse suprotstaviti se Plenkoviću!?

Najava predsjednika HDZa kako će predvoditi listu za Europarlamentarne izbore potez je lidera koji pršti opravdanim samopouzdanjem i pojačava osjećaj pobjedničke atmosfere u stranci!   Svaka...