TEKSAS već 14. država SAD koja je ZABRANILA PROMJENE SPOLA maloljetnicima

Teksas je službeno postao posljednja država koja je zabranila tretman promjene spola za maloljetnike, uključujući blokatore puberteta i operacije promjene spola.

Republikanski guverner Teksasa Greg Abbott potpisao je u petak senatski zakon br. 14, dodajući svoju državu na rastući popis više od desetak drugih država koje su donijele slične mjere za zaustavljanje onoga što mnogi nazivaju “zlostavljanjem djece”. Teksas je druga država po broju stanovnika u SAD, nakon Kalifornije.

Zakon će stupiti na snagu 1. rujna, a zabranit će bilo kakve zahvate poput dvostruke mastektomije, blokatora puberteta, operacije promjene spola i križnih spolnih hormona na maloljetnim djevojčicama i dječacima. Zakon će također spriječiti korištenje državnih sredstava za takve postupke. Prema novom zakonu, djeca u Teksasu koja trenutno uzimaju hormone za rodnu disforiju morat će se odviknuti od tih lijekova.

Dr. Stanley Goldfarb predsjednik je odbora “Do No Harm” (“Ne čini štetu”), grupe koja se bori protiv radikalnih ideologija u medicini.

Djeca koja su zbunjena oko svog spola trebaju skrb o mentalnom zdravlju umjesto operacija ili hormona, rekao je Goldfarb.

“Velika, velika većina te djece sa sobom nosi ogroman teret psiholoških poteškoća”, rekao je.

“Nadam se da će se [bolnice] okrenuti pravoj vrsti skrbi za ovu djecu.”

Neke pedijatrijske bolnice rade na teoriji da je razlog zašto djeca s rodnom disforijom imaju psihološke probleme taj što nisu imala priliku promijeniti spol, rekao je. Nakon što se djeci dopusti prijelaz u drugi spol, zagovornici misle da će psihološki problemi koje imaju ta djeca nestati, dodao je.

Ali dokazi iz nekoliko studija pokazuju da se događa suprotno, rekao je. “Literatura ne pokazuje da će njihovi psihološki problemi nestati.” U međuvremenu, dok se kod nas u Saboru određene zastupnice zagovaraju da se medincinska promjena spola omogući o trošku HZZO-a, u američkoj državi Teksas događa se sljedeće:

Zaustavit će se najvećeg nacionalnog pružatelja pedijatrijske zdravstvene skrbi, Texas Children’s Hospital u Houstonu, da maloljetnicima nudi postupke “promjene spola”.

Zabranit će se još trima najvećim pedijatrijskim bolnicama u zemlji da nude usluge djeci koja žele promijeniti spol.

I Teksaška dječja bolnica, s 973 kreveta, i Dječji medicinski centar u Dallasu, s 490 kreveta, trenutno nude usluge promjene spola mladima.

Zabranjuje se propisivanje lijekova koji izazivaju privremenu ili trajnu neplodnost, kao što su križno spolni hormoni. I zabranjuje uklanjanje bilo kojeg inače zdravog ili neoboljelog dijela tijela.

Liječnici koji provode modifikaciju spola kod djece mogu izgubiti liječničku dozvolu u Teksasu. Zakon daje teksaškom državnom odvjetniku mogućnost da provodi zakon.

Napori pod vodstvom republikanaca da se usvoji SB 14 — što je prioritet podguvernera Dana Patricka, republikanca — naišli su na žestok otpor demokrata dok se o tome raspravljalo u svibnju.

Zagovornici prijedloga zakona iz GOP-a rekli su da bi hormoni međuspolnih odnosa, blokatori puberteta i kirurški zahvati mogli uzrokovati nepopravljive zdravstvene probleme ili sterilitet kod djece.

Njihovi demokratski kolege tvrdili su da odluku o stavljanju djece na hormonsko liječenje i operaciju treba prepustiti roditeljima, njihovoj djeci i liječnicima.

Novinar Chris Rufo, otvoreni protivnik “probuđene” rodne ideologije i modifikacije spola za djecu, u svibnju je na Twitteru objavio nedatiranu internu e-poštu izvršnog direktora Texas Children’s Hospital Marka Wallacea.

‘Neizmjerno srcedrapajuće’

Wallace je u e-poruci najavio “neizmjerno srcedrapajući” prijelaz na izmjenu “njege koja afirmira rod” koja se nudi djeci. Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci poduzet će se radnje kako bi se uskladili s novim zakonom koji će “zabraniti postupke i tretmane na recept za promjenu spola, promjenu spola i rodnu disforiju” za djecu, napisao je Wallace.

Druga velika bolnica, Children’s Medical Center of Dallas, morat će prestati liječiti stotine maloljetnika hormonskom “terapijom”. Bolnica, dio dječjeg zdravstvenog sustava Teksasa, vodi kliniku za rodna pitanja u suradnji s UT Southwestern Medical Center, također u Dallasu. Klinika, koju je pokrenula dr. Ximena Lopez 2014., zove se program GENder Education and Care, Interdisciplinary Support (GENECIS).

Lopez, pedijatrica endokrinologinja, javno je rekla da će zbog novog zakona zatvoriti ordinaciju u srpnju i preseliti se u Kaliforniju. Državni zakonodavci, uključujući Abbotta i državnog odvjetnika Kena Paxtona, zadnje su dvije godine tražili zabranu transrodnih medicinskih postupaka za djecu. Paxtona je sada zamijenio privremeni državni odvjetnik dok čeka suđenje u teksaškom senatu nakon što ga je teksaški dom opozvao. Paxton je osudio opoziv kao temeljen na neistinitim optužbama koje su politički motivirane.