Subota, 13. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Temeljnu obuku za specijalna djelovanja završilo 12 pripadnika OS RH

Temeljnu obuku za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) Oružanih snaga (OS) RH ove godine završilo je 12 pripadnika OS RH, a na svečanosti održanoj u utorak navečer u vojarni “Josip Jović” na Udbini nakon što su izrekli commando prisegu, uručene su im diplome.

Oni su pod okriljem noći, uz svjetlost baklji, izrekli commando molitvu, nakon čega su im uručene diplome, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo obrane.

Svečanosti commando prisege nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik ZSS-a OS RH general Perica Turalija, ostali visoki uzvanici te sadašnji, ali i nekadašnji zapovjednici i pripadnici specijalnih postrojbi.

Commando obuka

Temeljna obuka za specijalna djelovanja sastoji se od selekcije i obuke što uključuje individualno osposobljavanje i obuku malih timova i od završnog i najvažnijeg dijela – commando obuke. Individualno osposobljavanje obuhvaća obuku temeljnih i naprednih vojnih vještina, kao što su obuka preživljavanja i temeljna padobranska obuka, a u obuci malih timova pripadnici se obučavaju za djelovanje u sklopu tima.

Commando obuka, treći je finalni i najzahtjevniji dio temeljne obuke za specijalna djelovanja i obuhvaća obuku u ekstremnim uvjetima, a provodila se na vojnom poligonu Crvena zemlja kod Knina, na Udbini, u Divuljama i na Grobniku.

Uspješno završena temeljna obuka za specijalna djelovanja, osobito njezin završni i najzahtjevniji dio preduvjet je da bi se postalo pripadnikom Zapovjedništva specijalnih snaga. Obuka traje pet i pol mjeseci, a ove se godine na temeljnu obuku za specijalna djelovanja prijavilo 80 pripadnika Oružanih snaga iz različitih postrojbi. Prvu selekciju, koja obuhvaća liječnički pregled, psihološka testiranja i sigurnosne provjere prošlo je 25, dok je drugu selekciju, koja obuhvaća tjelesne provjere i znanje vojnih vještina uspješno prošlo 17 pripadnika. Kompletnu temeljnu obuku za specijalna djelovanja uspješno je završilo 12 pripadnika Oružanih snaga RH, od ukupno 17 koji su prošli selekciju, navodi Ministarstvo obrane.

Na početku svečanosti zapovjednik Satnije za obuku satnik Saša Vučić ukratko je prezentirao rad satnije, a nakon toga uslijedila je prisega novih pripadnika ZSS-a.

Elitna postrojba

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević obraćajući se nazočnima posebno je naglasio kako je čovjek najveća vrijednost našeg obrambenoga i sigurnosnog sustava.

„Upravo je čovjek, odnosno naš vojnik donio prevagu u pobjedničkom Domovinskom ratu te zato danas i mi moramo ulagati u naše ljude, u bolje uvjete života i rada naših vojnika”, rekao je ministar Krstičević.

Završavajući svoje obraćanje ministar je dodao: “Na kraju vas, nasljednike hrvatskih branitelja, pozivam da čuvate uspomene na naše poginule prijatelje i na pobjednički Domovinski rat. Budite uvijek ona prepoznatljiva vrijednost – elitna postrojba naših Oružanih snaga na koju smo svi ponosni”, istaknuo je ministar Krstičević.

“Iznimno mi je zadovoljstvo biti s vama i pozdraviti vas kao najelitniji dio OS RH.  Znam da nije bilo lako i da ste dali sve od sebe da završite ovu zahtjevnu obuku. Želim vam da budete dostojni commandosi ZSS-a, na ponos vas, vaših obitelji i Oružanih snaga“, rekao je načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov.

Brigadni general Perica Turalija  rekao je da ZSS zahtijeva samo vrhunski obučene pojedince i postrojbe.

“Spremnost za provedbu najtežih operacija, primjereno ponašanje, obučenost, osposobljenost, elitistički naboj, potpuni profesionalizam u najužem smislu opisuju pripadnika specijalnih snaga. U tom smislu ZSS zahtijeva samo vrhunski obučene pojedince i postrojbe. Stoga gospodo commandosi uživajte u svom osobnom profesionalnom trijumfu”, istaknuo je Turalija. H

A.G.

 

Najnovije

Domovinski pokret – kamen koji odbaciše graditelji

Piše: Josip Milić   Predizborna kampanja ulazi u svoju završnicu. Ostalo je još svega nekoliko dana do predizborne šutnje i izbora. Umjesto da se, kako se...

Producent filma ‘Zvuk slobode’ kod Meloni: Žene osnažene od Boga mijenjaju svijet

Foto:Eduardo Verastigui   Eduardo Verastegui, producent filma Zvuk slobode, susreo se u Rimu s talijanskom premijerkom Georgiom Meloni s kojom, kako kaže, dijeli iste stavove po...

Hrvatsku nismo dobili na lutriji da bismo se s njom kockali

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak   Karolina Vidović Krišto tijekom protekle četiri godine u Saboru izgradila je reputaciju odlučne i hrabre političarke. Rođena u Vukovaru, ali...

Izrael povukao većinu postrojbi iz Gaze zbog priprema za napad na Rafah

Foto:Wikimedia Commons   Dok se pripremaju za moguću iransku odmazdu zbog smrti višeg generala i šest drugih časnika u Damasku, Izraelci su povukli većinu postrojba iz...

Ukrajina na rubu snaga, Kremlj udara sve jače, dramatično upozorenje američkog generala: Ovo je ili-ili!

Foto:Screenshot/Youtube   Ukrajina je u četvrtak izvijestila o novim masovnim ruskim napadima. Ukrajinske vlasti izvijestile su o eksplozijama na sjeveroistoku, jugu i zapadu zemlje u četvrtak...