Tesla banka: Neistraženi projekt Milorada Pupovca i SNV-a koji je završio stečajem

Tesla banka bila je pompozni projekt Milorada Pupovca i SNV-a koji je trebao biti kamen zamašnjak povratku i ekonomskom osnaživanju Srba u Hrvatskoj. Ipak, to se nije dogodilo a sedam godina nakon osnivanja, nagomilavanjem negativnih poslovnih rezultata, banka je završila u stečaju. Okolnosti koje su dovele do propasti ovog važnog projekta za srpsku zajednicu u RH nisu dovoljno istražene, javnost uglavnom ne propitkuje a institucije šute. Mnoge bi odgovore mogao, a vjerojatno i trebao dati Milorad Pupovac, nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora tesla banke.

 

Tesla štedna banka d.d. osnovana je 2011. na inicijativu Srpskog narodnog vijeća s ciljem financijske podrške povratku Srba u Hrvatsku. Ona je bila zamišljena kao razvojna banka koja bi povoljnijim kreditima i logističkom podrškom omogućila Srbima u RH lakše osnivanje malih i srednjih poduzeća. Osim SNV-a kao idejnog začetnika, iza projekta su stajali Republika Srbija i Autonomna pokrajina Vojvodina. Prilikom osnivanja ukupno je uplaćeno 4,8 milijuna eura kapitala (oko 37 milijuna kuna), objavio je Narod.hr.

Osim Republike Srbije i Vojvodine koje su uplatile većinu početnog kapitala banke, i neke su hrvatske tvrtke bile među njenim dioničarima. Najveća među njima je Agrokorova Zvijezda s udjelom od 9,8 posto, a tu su i Končar elektroindustrija (8,6 posto), Đuro Đaković grupa (4,5 posto) i Sladorana (4,9 posto).

Problemi u poslovanju Tesla banke bili su vidljivi odmah. Usprkos potpori Srbije, Vojvodine, ali i Hrvatske predvođene tadašnjom SDP-ovom Vladom banka je srljala u propast. Nakon osnivanja, SNV i Pupovac očekivali su dodatno kapitalno jačanje banke ulaskom stranih i domaćih ulagača. To se nije dogodilo, a pripomogla je i recesija koja je tih godina bila na svom vrhuncu. Kreditna aktivnost banke je izostala, a gubitci su se iz godine u godinu gomilali.

Već prve godine poslovanje iskazala je znatan gubitak koji se s kasnijim godinama samo kumulirao pa je 2014. godina poslovanje okončano s akumuliranim gubitkom od preko 21 milijun kuna. U 2016. godinu je završila s gubitkom od 5,45 milijuna kuna, dok je rujan 2017. prema podacima HNB-a završila s tromjesečnim minusom od 3,3 milijuna kuna, a cijelu 2017. s minusom većim od 5 milijuna kuna.

Najviše novca potrošili su na režijske troškove, tj. na troškove najma za poslovni prostor, na plaće 15 zaposlenih djelatnika i na prihode isplaćene članovima Nadzornoga odbora.

Predsjednik Nadzornog odbora Tesla banke bio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća  Milorad Pupovac. Zbog toga je bio i prijavljen Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer kao državni dužnosnik ne smije biti na čelu banke.

Već nakon nekoliko godina bili su ispunjeni uvjeti za stečaj Tesla banke. No, s njim se odugovlačilo pod izlikom buduće dokapitalizacije ili preuzimanja banke. Savjet Hrvatske narodne banke konačno je odluku o stečaju Tesla banke donio 21. veljače 2018.

Navedeno je odlučeno nakon što je odlukom Savjeta HNB-a utvrđeno da Tesla štedna banka d.d. propada, a nije razumno očekivati da bi druge mjere privatnog sektora, mjere institucionalnog sustava zaštite, supervizorske mjere, supervizorske mjere u fazi rane intervencije ili smanjenje vrijednosti ili pretvaranje relevantnih instrumenata kapitala spriječile njenu propast u razumnom vremenskom razdoblju. Također, Savjet HNB-a je utvrdio da sanacija Tesla štedne banke d.d. nije nužna u javnom interesu.

Odgovornost za propadanje Tesla banke očekivano je pripisivana predsjedniku SNV-a i predsjedniku Nadzornog odbora banke Miloradu Pupovcu. Posebno su oštri prema njemu bili dioničari koji su stečajem izgubili svoje uloge. Marino Zadro, vlasnik županjske Sladorane rekao je da krivce za propast banke treba “strpati u zatvor”. Također, iznio je sumnju da se novcem banke financirala Demokratska srpska stranka Borisa Tadića.

Kaznene prijave protiv Pupovca podnosili su i brojni drugi pripadnici srpske zajednice u Hrvatskoj, no Državno odvjetništvo nije poduzimalo ništa.

Osim što su Pupovcu zamjerali nezakonito bogaćenje, prigovarali su mu i da Tesla banka odobrava kredite po političkoj liniji te isticali kao argument činjenicu da nije iskrsnuo nijedan uspješan poduzetnički projekt kojega je Tesla banka financirala.

Do današnjeg dana propast Tesla banke kao i tijekovi njenog novca nisu dovoljno istraženi, a Milorad Pupovac, bez obzira na ovaj neuspješan projekt kojem je bio na čelu, neokrznut se održao na čelu srpske nacionalne manjine u RH.