TIFUS U ZAGREBU! Markotić potvrdila, “događa se”

Strani radnik iz Indije zaprimljen je u Kliniku za infektivne bolesti sa simptomima koji ukazuju da je riječ o trbušnom tifusu, doznaje neslužbeno Večernji list.

Vijest je potvrdila i Alemka Markotić. “Da, točno je. Povremeno se događaju takvi slučajevi i nije riječ ni i kakvoj ugrozi kad nema većeg broja oboljelih. Činjenica je da smo već imali slučajeve stranih turista ili naših građana koji su se zarazili tifusom u inozemstvu, pogotovo u zemljama gdje je to endemska bolest, u Istočnoj Aziji i Africi. Nema mjesta nikakvoj panici”, poručuje prof. Alemka Markotić.

Tifus je vrlo rijedak u Hrvatskoj, a zadnji put je bio znatnije raširen tijekom Drugog svjetskog rata među partizanima. Trbušni tifus inače uzrokuje bakterija Salmonella typhi. Može biti ozbiljna bolest, ali većina ljudi se potpuno oporavi ako se brzo liječi. Zbog nedovoljnog pranja ruku nakon stolice ili mokrenja može se prenijeti u hranu ili uređaje za opskrbu vodom.

Bez antibiotika, smrtnost je oko 12%; uz brzu terapiju, smrtnost je <1%. Većinom umiru pothranjene osobe, dojenčad i stariji. Sopor, koma i šok, znak su teške bolesti i loše prognoze. Komplikacije se uglavnom pojavljuju kod neliječenih bolesnika ili kad je terapija započeta kasno. Sanitacija i higijena važni su za prevenciju tifusa. Može se širiti samo u sredinama gdje ljudski izmet može doći u dodir s hranom ili pitkom vodom. Pažljiva priprema hrane i pranje ruku ključni su za prevenciju tifusa.