Tisuće Britanaca okupljenih na Trgu parlamenta dočekale su Brexit. Po prvi put u povijesti, Europska unija izgubila je zemlju članicu…

Više nećemo morati slušati Junckera, više našim premijerima neće govoriti birokrati iz Bruxellesa. To ćemo slaviti večeras...Svi su skandirali "Zbogom, EU, zbogom" i "Izlazimo!" i pjevali britansku himnu...

Na ulicama Londona su se tijekom dana okupljale tisuće koje su čekale Brexit. U ponoć su ga dočekale. Zazvonila su zvona, otkucala je ponoć, a okupljeni su klicali i pljeskali. Velika Britanija više nije članica EU-a…

Johnson: Ovo nije kraj već početak

Premijer Johnson obratio se naciji u 22 sata po lokalnom vremenu. Rekao je kako je Brexit oživljavanje neovisnog razmišljanja i djelovanja Velike Britanije.

Rekao je kako će Brexit dovesti do prave nacionalne obnove i promjene.

Dodao je i da će nakon Brexita Velika Britanija postati velika europska sila kao i globalni igrač.

“Ovo nije kraj, nego početak”, rekao je britanski premijer. Na velikom ekranu na Trgu parlamenta prikazan je put Velike Britanije ka EU nakon Drugog svjetskog rata.

Poznati govor Margaret Thatcher “Ne, ne, ne” izazvao je salve aplauza.

Farage: Večeras slavimo

Na zgradu Downing Streeta 10 tijekom noći je projiciran sat koji je odbrojavao do Brexita, dok se pak na Trgu parlamenta okupljenima obratio Nigel Farage.

Izlazimo iz Europske unije”, povikao je Farage, na što je mnoštvo klicalo. “Uspjeli smo”, rekao je na što su oni pljeskali. Rekao je kako će see večeras slaviti jer znaju kako je večeras najvažnija večer u povijesti Velike Britanije.

“Više nećemo morati slušati Junckera, više našim premijerima neće govoriti birokrati iz Bruxellesa. To ćemo slaviti večeras”, rekao je.

U međuvremenu, na granici Sjeverne Irske i Republike Irske održan je prosvjed građana koji su glasali za ostanak. Prosvjedovalo se i u Škotskoj iz koje stižu poruke kako ih se tjera van EU-a na silu.

Prijelazno razdoblje do kraja godine

Do kraja 2020. traje prijelazno razdoblje, poznato još i kao implementacijsko razdoblje koje će trajati do 31. prosinca ove godine. To znači da će se slobodna trgovinska razmjena nastaviti, dok bi London i Bruxelles u tom razdoblju trebali dogovoriti novi trgovinskim sporazum koji bi regulirao ekonomske odnose od 1. siječnja 2021.

Prvi veliki izazov bit će dogovoriti aranžman kojim će se zaobići fizičke carinske kontrole pri kretanju dobara i ljudi između Irske i Ujedinjenog Kraljevstva, kao što je Johnson obećao, uvjeravajući javnost da će se to riješiti sofisticiranim tehnološkim metodama.

Ako se ne dogovore, trgovina s Britanijom odvijat će se po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) dok se ne postigne dogovor o sporazumu o slobodnoj trgovini, što bi zapravo bio “tvrdi” Brexit – isti onaj koji je većina britanskih zastupnika teškom mukom spriječila, prkoseći premijeru Johnsonu.

Taj će sporazum morati odobriti više od 30 nacionalnih i regionalnih parlamenata. London do 1. srpnja može zatražiti produljenje prijelaznog razdoblja za godinu ili dvije, no Johnson je već dao do znanja da to ne misli napraviti. U svakom slučaju, Velika Britanije nakon prijelaznog razdoblja neće više biti dio carinske unije i jedinstvenog tržišta.

Osim trgovine, dvije strane morat će dogovoriti uvjete daljnje suradnje u pogledu obrazovanja, znanosti, obavještajnih službi, borbe protiv organiziranog kriminala, terorizma i drugih domena.

Za zagovornike Brexita koji su se pripremali za slavlje u Londonu u petak navečer to je bio sretan dan.

Richard English, u pedesetim godinama, na Trg parlamenta je došao s britanskom zastavom i kaže da je bio među onih 52 posto koji su na referendumu 2016. glasali za izlazak iz EU-a.

“Nemam ništa protiv EU-a po sebi”, rekao je English agenciji dpa. “Jednostavno vjerujem da je EU korumpiran i nedemokratski. Ne možete glasati za predsjednike i slično, a zakoni se donose jednostrano naspram suverenih nacija.”

“Tako da ćemo se maknuti od toga i donositi vlastita pravila, sklapati vlastite sporazume o slobodnoj trgovini”, rekao je. “U biti, moći ćemo napredovati. Nismo to mogli 47 godina, tako da ćemo, nadajmo se, rasti kao nacija.”

Svi su skandirali “Zbogom, EU, zbogom” i “Izlazimo!” i pjevali britansku himnu.

G.S.