Tisuće evakuiranih nakon niza uzbuna zbog prijetnji bombama u Rusiji…

U Omsku u Uralu je 56 gradova evakuirano u ponedjeljak, a Stavropolj na jugozapadu primio je 42 anonimne dojave o bombama, naglašava Meduza...

Pusti Ruski gradovi

Lažne dojave o postavljenim bombama u Rusiji učestale su od početka tjedna na javnim mjestima diljem Rusije, a u srijedu su zbog dojava evakuirani deseci tisuća osoba u Moskvi, izvijestili su ruski mediji.

Prema novinskoj agenciji Ria Novosti, veliki kolodvori Jaroslavski, Kijevski i Kazanski te trgovački centar Gum na Crvenom trgu neka su od javnih mjesta u ruskome glavnome gradu koja su bila evakuirana nakon anonimnih dojava da su na njima postavljene bombe.

U 16,45 po lokalnom vremenu, 13,45 po srednjoeuropskom, prijeteće pozive primila su 23 javna mjesta u Moskvi, rekao je dužnosnik policije za agenciju Ria Novosti.

Moskovske podružnice ministarstva za hitna stanja i ministarstva unutrašnjih poslova ne žele za sada komentirati te informacije.

Ti anonimni pozivi počeli su u ponedjeljak, uglavnom u zapadnom dijelu Rusije i zatim su se u utorak proširili na ostatak zemlje. U srijedu je osim Moskve prijetnje bombaškim napadima primilo nekoliko gradova Sibira i ruskog Dalekog istoka.

Prema podacima agencije Ria Novosti evakuirano je ukupno 45.000 osoba.

Prema neovisnoj mrežnoj stranici Meduza, 27 ruskih gradova obuhaćeno je tim uzbunama. Niti jedna bomba nije pronađena.

U Omsku u Uralu je 56 gradova evakuirano u ponedjeljak, a Stavropolj na jugozapadu primio je 42 anonimne dojave o bombama, naglašava Meduza.

Ruske vlasti nisu do sada javno reagirale na te prijetnje.

Rusija je pojačala mjere sigurnosti nakon atentata u podzemnoj željeznici u Sankt Peterburgu u kojem je 16 osoba ubijeno i više desetaka ranjeno 3. travnja. Ruske vlasti redovno objavljuju da su spriječile planove atentata.

Od početka ruske vojne intervencije u Siriji u rujnu 2015. godine džihadistička skupina tzv. Islamska država i sirijski ogranak Al-Kaide prijetili su Rusiji odmazdom.H

A.K.

Comments are closed.