Subota, 13. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

TKO JE “AGENT SMB”, jesu li zbog njega zadržani? “Zatekla sam uplakano jednogodišnje dijete, savjetovali smo im kako brinuti za njega…”

Osmero Hrvata, posvojitelja, koji su ponovno zadržani u Zambiji, sutra bi se trebali pojaviti pred sudom. Naglasak je na “trebali” jer službenih informacija nije bilo ni u hrvatskim državnim tijelima. Pretpostavka je da će ih tamošnje vlasti izvesti pred suca u roku 24 sata od ponovnog uhićenja u zračnoj luci u utorak, i tada bi trebali čuti što im točno država (opet) stavlja na teret i koje su se okolnosti promijenile nakon što ih je sudac u ponedjeljak, prihvaćajući zahtjev tužiteljstva da se postupak stavi u mirovanje, otpustio ali im i naredio da u 48 sati napuste zemlju. Što se dogodilo u ta 24 sata da se tako naglo dogodio obrat te da se postupak nastavlja ne zna ni zambijski odvjetnik ponovno privedenih Hrvata, koji će to doznati na sudu, piše Večernji list

Hrvate se sumnjiči za trgovinom djecom iz DR Konga u pokušaju, a slučaj dobiva sve više zapleta i postaje sve netransparentniji, barem iz domaće perspektive. Istovremeno, prijedlog tužiteljstva i odluka suca o otpuštanju izazvala je reakciju u javnosti, kao što uostalom izaziva ovaj slučaj od samog početka. Čim je u prosincu objavljeno da su uhićeni Hrvati, veliki dio javnosti odmah je reagirao ne na optužbe, već na tamošnje pravosuđe. Fokus nije bio ni na tome da su Hrvati, već stranci, koji – smatraju nezadovoljni – imaju preferencijalni tretman u zambijskom pravosuđu. “Odmah ih pustite”, “Znamo kako će ovo završiti”, “Da je netko domaći, već bi mu stisnuli kaznu”, “Domaći trunu u zatvoru zbog par grama marihuane, a stranci samo odšetaju”, “Ako imaju novac, sve se da srediti”, glasile su poruke nezadovoljnika tamošnjim pravosuđem.

Razne su špekulacije o najnovijem zaokretu. Je li možda sud utvrdio identitet – ili čak došao do tajanstvene osobe koja je do sada bila poznata samo kao SBM i koji se predstavljao kao odvjetnik, posrednik ili agent iz grada Livingstone preko kojega su Hrvati sredili posvajanje?

Njegovo ime – odnosno inicijali – isplivali su tijekom ispitivanja svjedokinja pred sudom koje je pozvalo tužiteljstvo. Estelle Banda, direktorica pansiona Spree u Ndoli, kazala je sudu da osam Hrvata nije imalo djecu kad su došli u pansion, ali da ih je dva dana kasnije osoblje zateklo s mališanima. Tužitelj ju je upitao je zna li kakav je odnos između četiri hrvatska para te osobe koja se predstavljala kao agent SBM. On je, naime, rezervirao sobe za hrvatske parove. Direktorica je kazala je kako joj je rečeno da živi u Livingstoneu i da su parovi došli u Zambiju posvojiti djecu iz njegove zaklade.

Zaposlenica na recepciji Ethel Chabala dala je svoj iskaz i bila također upitana o “agentu SMB-u”.

– Prije nego što su parovi došli u hotel, čovjek koji se predstavio samo kao SBM nazvao je pansion da rezervira sobe za dvije osobe. Na dan kada je taj par stigao u pansion, SBM nas je zamolio da pokupimo parove iz zračne luke dok on preuzima njihovu prtljagu – rekla je.

Ona je i nastavila priču o odnosu hrvatskih parova i djece.

– Primijetili smo da imaju djecu tek treći dan, kada je jedna od domaćica zatekla uplakano dijete od godine i nešto. Nismo imali pojma kada su djeca dovedena. Kad sam pokušala pitati, među nama se ispriječila komunikacijska barijera. No, nakon što smo primijetili plač najmlađeg, koji je naizgled imao godinu dana, pomogli smo i savjetovali paru kako se brinuti za bebu – rekla je.

Zamjenica imigracijske službenice međunarodne zračne luke Simon Mwansa Kapwepwe Mercy Phiri govorila je pak da je 7. prosinca prošle godine dobila informaciju o Hrvatima koji planiraju napustiti zemlju preko zračne luke.

– Pregledom njihovih putovnica otkriveno je da su Hrvati u zemlju ušli kao obični građani, dok su dobiveni podaci pokazali da su djeca ušla preko granice Sakania. Predočili su navodne dokumente o posvajanju koji su pokazali da parovi nisu otišli u Kongo, već su bili u Zambiji. Na pitanje kako su posvojili djecu a da nisu morali putovati u tu zemlju, rekli su da im je odvjetnik iz Konga pomogao da posvoje djecu – rekla je na sudu.

Nakon te tri svjedokinje, tužiteljstvo je zaustavilo slučaj. Hrvati su samo izjavili da nisu krivi, ali nisu svjedočili. Hoće li ovog puta biti drugačije, doznat će se – ako su neslužbene najave točne – sutra.

Najnovije

Domovinski pokret – kamen koji odbaciše graditelji

Piše: Josip Milić   Predizborna kampanja ulazi u svoju završnicu. Ostalo je još svega nekoliko dana do predizborne šutnje i izbora. Umjesto da se, kako se...

Producent filma ‘Zvuk slobode’ kod Meloni: Žene osnažene od Boga mijenjaju svijet

Foto:Eduardo Verastigui   Eduardo Verastegui, producent filma Zvuk slobode, susreo se u Rimu s talijanskom premijerkom Georgiom Meloni s kojom, kako kaže, dijeli iste stavove po...

Hrvatsku nismo dobili na lutriji da bismo se s njom kockali

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak   Karolina Vidović Krišto tijekom protekle četiri godine u Saboru izgradila je reputaciju odlučne i hrabre političarke. Rođena u Vukovaru, ali...

Izrael povukao većinu postrojbi iz Gaze zbog priprema za napad na Rafah

Foto:Wikimedia Commons   Dok se pripremaju za moguću iransku odmazdu zbog smrti višeg generala i šest drugih časnika u Damasku, Izraelci su povukli većinu postrojba iz...

Ukrajina na rubu snaga, Kremlj udara sve jače, dramatično upozorenje američkog generala: Ovo je ili-ili!

Foto:Screenshot/Youtube   Ukrajina je u četvrtak izvijestila o novim masovnim ruskim napadima. Ukrajinske vlasti izvijestile su o eksplozijama na sjeveroistoku, jugu i zapadu zemlje u četvrtak...