Tko je Ivan Del Vechio – veleposlanik RH koji je sudjelovao na proslavi dana zločinačke tvorevine Republike Srpske?

Del Vechio je u četvrtak potvrdio da je povodom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske bio u Banjoj Luci, ali je negirao da bio na defileu i svečanoj akademiji...

Ivan Del Vechio veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini prisustvovao je neustavnom obilježavanju tzv. “Dana republike” u organizaciji vlasti Republike Srpske održanom u srijedu, 9. siječnja u Banjoj Luci…

Podsjetimo, ovom je prigodom odlikovan i bivši oficir JNA Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine. Treba napomenuti da su veleposlanici drugih država u BiH, izuzev ruskog veleposlanika, bojkotirali proslavu.

-Posthumno odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica-Neustavnoj proslavi ‘dana republike’ u Banjoj Luci prisustvovao Dragan Čović i veleposlanik Republike Hrvatske…

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banju Luku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i on je zbog toga povučen u Zagreb na konzultacije, priopćeno je u četvrtak.

“Ministarstvo oštro osuđuje odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine”, priopćio je MVEP i poručio da će detaljno ispitati zašto je Del Vechio bio ondje.

Del Vechio je u četvrtak potvrdio da je povodom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske bio u Banjoj Luci, ali je negirao da bio na defileu i svečanoj akademiji.

“Mogu samo reći da nisam bio na defileu i svečanoj akademiji”, kazao je za Klix.ba, a na pitanje je li bio u Banjoj Luci 9. siječnja, odgovorio je potvrdno.

Tko je Ivan Del Vechio?

Inače, Ivan Del Vechio rođen je u Požegi, 1950. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je strojarstvo na Fakultetu tehničkih znanosti u Rijeci te magistrirao management na Ekonomskom fakultetu u Osijeku,donosi narod.hr .

Zanimljivo je u ovom kontekstu spomenuti da Del Vechio od početka 1991. godine sudjeluje u Domovinskom ratu u 123. Požeškoj brigadi u činu brigadira. Potom je radio kao pomoćnik zapovjednika Središta za odgoj i obuku vojnika u Požegi, nakon čega je obnašao dužnost zapovjednika Zbornog mjesta Požega.

Od 1995. godine Ivan Del Vechio boravi u Zagrebu gdje radi u Upravi za Obuku GSOS RH na uvođenju nove doktrine obuke u HV.  Paralelno se vojno educirao i završio Vojno diplomatsku školu. Nakon tri godine, točnije 1998. Del Vechio odlazi na dužnost vojnog izaslanika RH u Austriji i Švicarskoj te vojnog savjetnika u Stalnoj misiji RH pri OESS-a u Beču, a u travnju 2000. imenovan je na dužnost vojnog izaslanika RH u Austriji i Švicarskoj te vojnog savjetnika u Stalnoj misiji RH pri OESS-a u Beču.

U kolovozu iste godine imenovan je predsjednikom Povjerenstva Informacijsko-komunikacijskog sustava MVP-a, a već 2001. biva promaknut u diplomatsko zvanje veleposlanika.

Na prvu veleposlaničku dužnost Del Vechio odlazi u Izrael 2003. godine, a 2008. je imenovan za izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika RH u Poljskoj.

Od 2013. godine obnaša dužnost veleposlanika Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Također, treba istaknuti još jednu zanimljivu crticu iz službene biografije Ivana Del Vechia – prvi je predsjednik SDP-a Požeško-slavonske županije te član Glavnog odbora SDP-a od njegova osnutka.

Del Vechio je ujedno predavač na Diplomatskoj akademiji MVP-a te Ratnoj školi “Ban Josip Jelačić”, a za sudjelovanje u Domovinskom ratu više puta je odlikovan (Spomenica Domovinskog rata, Spomenica domovinske zahvalnosti, Red hrvatskog pletera, medalja Bljesak).

Kako je nastala tzv. Republika Srpska – na čijoj je proslavi bio veleposlanik Republike Hrvatske?donosi narod.hr

Comments are closed.