TKO SU LJUDI KOJI TRAŽE “USTAŠKA OBILJEŽJA” NA UTAKMICAMA REPREZENTACIJE? Smetalo im je i “Zapamtite Vukovar…”

Cinici će reći da nikad nismo bolje stajali s navijačima zadnjih tjedana. Nakon nereda u Ateni i ubijenog navijača, dogodio se i incident u Armeniji gdje je viđena i tučnjava, a nešto ranije zabljesnula je i ustaška zastava u Rijeci…

Promatrač FARE-a podnio je izvještaj delegatu utakmice u kojem je navedeno da je u sektoru s hrvatskim navijačima primijećen pojedinac koji je u nekoliko navrata istaknuo ustašku zastavu te je zbog tog incidenta Uefa pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a.

Kako je Hrvatski nogometni savez trenutno pod uvjetnom kaznom zbog diskriminatornog ponašanja navijača na završnici Lige nacija, nova bi kazna potencijalno mogla aktivirati kaznu igranja jedne domaće utakmice bez publike. Prvu iduću domaću utakmicu hrvatska reprezentacija igra 12. listopada u Osijeku.

Dosta puta prijavio slučajeve iz Hrvatske
Dakako da svaki oblik takvog ponašanja nije primjeren za hrvatske stadione, no neki se s pravom pitaju ima li osnova zbog jednog, dva slučaja dizati takvu – halabuku, odnosno, može li sve ostati na tužbi HNS-a prema istima, a da se ne upliće u cijelu priču Uefa? Čini se da ne može…

Zadnjih godina dosta se pisalo o Zoranu Stevanoviću iz Regionalnog infocentra Rijeka, suradniku organizacije “Nogomet protiv rasizma u Europi” (FARE), a koji je u javnosti etiketiran kao onaj koji “tužaka hrvatske navijače”.

Riječ je o Riječaninu na čelu udruge Korak ispred i organizacije FARE (Football Against Racism in Europe) koja je izravno povezana s UEFA-om, FIFA-om i Europskom komisijom.

Isto tako vodio je navijačka veleposlanstva na EURO-u 2008. godine te portal i vodič za navijače EURO 2008 i 2012. godine. Kako sam tvrdi, bio je sudionik europskih navijačkih kongresa u Londonu, Hamburgu, Barceloni i Kopenhagenu, a radom u civilnom sektoru bavi se petnaest godina.

Kao čelnik FARE-a, Stevanović je zadužen za sastavljanje izvješća koja se podnose predstavnicima UEFA-e. Oni odlučuju o kaznama domaćim nogometnim savezima. Već od ranije poznat je po svojem prijavljivanju navijača UEFA-i na što su u više navrata upozoravali iz kluba navijača hrvatske nogometne reprezentacije “Uvijek vjerni” .

Zanimljivo da mu je primjerice prije utakmice s Islandom 2013. navodno zasmetao i transparent “Zapamtite Vukovar”, te ga je dao ukloniti.

Stevanović je prije nekoliko godina bio organizator i sudionik međunarodnog nogometnog turnira koji se održao u Surčinu, u Srbiji, na kojem je kako navode na stranicama Udruge, poslana jasna poruka da na nogometnim stadionima nema mjesta mržnji, rasizmu, nacionalizmu te ostalim oblicima diskriminacije.

U međuvremenu HNS će poduzeti sve pravne opcije prema osobama koje su svojim namjernim i ciljanim protuzakonitim ponašanjem nanijele značajnu štetu hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji te ugledu Republike Hrvatske.

“Nažalost, tri pojedinca dovoljna su da pokvare prekrasnu sliku s Rujevice gdje su naši navijači bili besprijekorni, što je vidljivo i u izvještaju delegata koji nije imao zamjerke na ponašanje navijača. Zahvaljujemo Ravnateljstvu policije na svemu što su u suradnji sa Savezom učinili u pripremi utakmice kako bi ona prošla bez incidenta, no krajnje neodgovorno, protuzakonito i sramotno ponašanje trojice pojedinaca moglo bi rezultirati značajnom štetom za našu reprezentaciju i ugled Republike Hrvatske u cijelosti.

Učinit ćemo sve u ovom postupku kako bismo uvjerili Uefu da zbog ponašanja trojice pojedinaca ne treba kazniti sve navijače i našu reprezentaciju te da će hrvatska država odgovarajuće procesuirati ovaj slučaj i poslati snažnu poruku da je takvo ponašanje i veličanje ustaškog pokreta u modernoj, nezavisnoj i europskoj Hrvatskoj apsolutno neprihvatljivo i strogo kažnjivo. No, postoji realna mogućnost da u Osijeku bude zatvoren dio stadiona, ili čak cijeli, što bi bilo ogromno razočaranje i neprocjenjiva šteta za reprezentaciju i sve njene navijače. Zbog toga ćemo poduzeti zaista sve raspoložive pravne korake kako bi osobe odgovorne za ovaj incident materijalno i pravno odgovarale za ogromnu nanesenu štetu”, izjavio je voditelj poslova prevencije, sigurnosti i integriteta pri HNS-u, Jurica Jurjević.

U svakom slučaju, hrvatski navijači trebaju paziti kakve “kockice” nose na zastavama, da ne bi neke organizacije zadovoljno “trljale ruke”…

Izvor: Dnevno.hr