Utorak, 16. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

TLM-ovi stanovi u kojima su bivši radnici ponuđeni na kupnju, ostali na dražbu…očito je da država na shvaća našu agoniju…

Stečajni upravitelj TLM-a Milan Ljubičić izvijestio je u četvrtak da je nekoliko TLM-ovih stanova, koje koriste bivši radnici te tvornice, ušlo u proceduru kupnje, ostali idu na dražbu, a ukupno je zaprimljeno 46 zahtjeva za određeni broj stanova, doznaje se nakon sjednice Odbora vjerovnika na Trgovačkom sudu u Zadru od Vedrana Uranije, pravnog povjerenika Teritorijalnog Ureda SSSH Zadar, koji je ujedno opunomoćenik radnika TLM-a.

“Nakon trosatne sjednice Odbora vjerovnika koja je za nas bila zatvorena, stečajni upravitelj Milan Ljubičić šturo je priopćio da je nekoliko stanova ušlo u proceduru kupnje te da ostali idu na daljnju prodaju.

Koliko stanova je prodano i kome, nisu nam htjeli reći. Dakle, agonija bivših TLM-ovih radnika se nastavlja”, rekao je Uranija nakon sjednice Odbora vjerovnika kojoj nije smio prisustvovati uz obrazloženje da se radi o internom sastanku.

Uranija je, stoga, zajedno sa predstavnikom bivših radnika TLM-a Marijanom Lučevom, odluku pričekao ispred Trgovačkog suda u Zadru.

“Strahovito sam ogorčen. Više ne vjerujem u pravdu. Jutros sam se nadao da će se nekako sve pozitivno riješiti, ali ako stanovi opet idu u prodaju, očito je da država na shvaća našu agoniju. ’90-ih godina prodano je puno stanova po znatno manjoj vrijednosti od procijenjene pa zašto i mi to ne možemo? Zašto nam ne omoguće otkup po razumnim uvjetima? Je li moj stan danas prodan ili nije, ja i dalje ne znam”, rekao je Marijan Lučev koji već 27 godina živi u TLM-ovom stanu u Šibeniku, a da se prodaje kao dio stečajne mase TLM-a na javnoj dražbi, doznao je putem medija.

Odbor vjerovnika na današnjoj sjednici otvarao je ponude i odlučivao pojedinačno o svakoj, no koliko je stanova prodano, zasad se ne zna.

Uranija: Radnici bi mogli biti deložirani; očekujemo pomoć 

Vedran Uranija kaže kako će se sindikat nastaviti boriti za bivše radnike te da će se još jednom obratiti Ministarstvu uprave od kojeg očekuje da se sada još jače založi za radnike koji bi mogli biti deložirani.

“Kao predstavnik sindikata jučer kasno popodne dobio sam dopis iz Ministarstva uprave kojim daju potporu našim nastojanjima, a slučaj su proslijedili Centru za rekonstruiranje i prodaju (CERP). To znači da nas načelno podržavaju, međutim, mi sada moramo od njih tražiti aktivniju ulogu. Oni moraju naći načina kako utjecati na HEP koji od TLM-a kao najveći vjerovnik potražuje 102 milijuna kuna, kao i na druge vjerovnike jer su to sve državne firme. Samo nekolicina bivših radnika koji koriste stanove može otkupiti te stanove u gotovini. Najrealnija i najfleksibilnija varijanta je da država postigne dogovor s vjerovnicima i omogući otkup po povoljnim uvjetima”, zaključio je Uranija.

Podsjetimo, Teritorijalni Ured SSSH Zadar i Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat (SMH-IS), uputili su 6. rujna dopis Vladi RH, Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta te predsjednici Republike, u kojem je zatraženo od države da pomogne u nalaženju zakonitog i pravičnog rješenja za bivše radnike TLM-a, no, jedini odgovor stigao je iz Ministarstva uprave koji je problem samo proslijedio CERP-u.

Država je bila vlasnik TLM-ovih stanova do 2007., ali radnicima te tvornice nikada nije omogućen otkup stanova. Godine 2009. bivšim radnicima dan je ugovor o najmu stanova koji su prije bili na čuvanju.

Nakon Odbora vjerovnika komentar smo tražili i od stečajnog upravitelja Milana Ljubičića koji je pročitao zajedničko kratko priopćenje kojeg potpisuju on i Odbor.

“Na trećem oglasu za prodaju nekretnina stečajnog dužnika TLM u stečaju zaprimljeno je 46 ponuda za određeni broj stanova. Zaprimljene ponude su i prihvaćene dok za određeni broj stanova nisu ni zaprimljene ni prihvaćene. Po prihvaćenim ponudama ponuđači će biti obaviješteni. Za neprodane stanove uslijedit će novi oglas za prodaju nekretnina”, rekao je kratko za ŠibenikIN stečajni upravitelj Milan Ljubičić.

Autor-Hina

Najnovije

Australija: napad nožem na asirsku crkvu teroristički čin

Foto.Pixabay   Australska policija u utorak je priopćila da je napad nožem na biskupa asirske crkve i neke sljedbenike u Sydneyu bio teroristički čin motiviran navodnim...

Biblijska poruka 16.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Isus – Ja sam kruh života

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,30-35 Reče im Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: nije vam Mojsije dao kruh s neba, nego Otac moj daje vam kruh s...

SAD: Donji dom Kongresa glasat će odvojeno o pomoći Izraelu i Ukrajini

Foto:Pixabay   Američki Zastupnički dom idući će tjedan odvojeno glasati o pomoći Ukrajini i Izraelu, najavio je u ponedjeljak republikanac Mike Johnson, više od dva mjeseca...

Radić: Glas za MOST i ostale stranke proizašle iz krila DP-a bit će bačen glas, ali ne u smeće – to će biti glas...

Foto:Domovinski pokret   Kandidati Domovinskog pokreta IV. izborne jedinice, na čelu s Marijem Radićem na današnjoj konferenciji za medije pozvali su sve građane da u srijedu...

Ante Deur: Vjera, obitelj, domovina!

Ante Deur, hrvatski dragovoljac koji je prošao sva bojišta, od Vukovara, preko Kupresa do pobjedničke Oluje.   Ratne traume mu liječila mnogobrojna obitelj. Naime, supruga Duvanjka...