Tomašević obećao do 2026. 8 novih vrtića u Sesvetama: Do sad nije sagradio niti jedan

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet otvorili su novi objekt Dječjeg vrtića Markuševec u Sesvetama u Ulici Vladimira Vidrića.

Nakon otvorenja, gradonačelnik i zamjenici su održali i redovnu konferenciju za medije.

Riječ je o objektu koji je Grad Zagreb zakupio na 10 godina za potrebe DV Markuševec u Sesvetama putem trajno otvorenog javnog poziva za zakup prostora u privatnom vlasništvu. Drugim riječima – vrtić nije sagrađen, nego je prostor DV-a prenamijenjen u vrtić.

“Mi smo jako uzbuđeni. Nema ništa ljepše nego otvoriti novi vrtić. Ovo je drugi dječji vrtić koji otvaramo na ovom mjestu. Primit će 7 skupina i ono što je bitno 5 jasličkih skupina jer njih više nedostaje. U sljedećih mjesec i pol ćemo otvoriti još dva dječja vrtića. U sljedećih par godina planiramo uložiti više od 100 milijuna eura u izgradnju vrtića.

Želimo da do kraja mandata nemamo neupisane djece u vrtiće. Grad je potrošio 150 tisuća eura na opremanje, najamnina za ovaj prostor je 8 eura mjesečno po metru kvadratnom. Nadam se da će se još privatnih vlasnika prostora javiti da postanu vrtići.”

“6 novih vrtića će biti u Sesvetama do kraja ovog mandata, a do 2026. bilo bi 8 novih dječjih vrtića samo u Sesvetama za 650 djece”, najavio je gradonačelnik. Nije precizirao hoće li se vrtići graditi, ili će se nastaviti s praksom prenamjene, što nije najsretnije rješenje za dječje vrtiće koji imaju specifične zahtjeve za prostorom (prostor za igru, spavanje, jelo, vanjski prostor vrta, itd.)

“Prvi put smo digli cenzusne pragove pa su vrtići postali jeftiniji za dio roditelja. To je bilo zbog inflacije. Povećat ćemo cenzusne pragove i za vjerske i privatne vrtiće i dadilje”, naveo je dalje.

Projekti u Sesvetama
Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec je zatim istaknula i druge projekte u Sesvetama.

“Muzej prigorja se otvara 4.12.. U proračunu za 2024. je i kulturni centar u Novom Jelkovcu koji je ostao nedovršen. Bit će u proračunu za 2024. pokretanje projektiranja za novu ambulantu u Sesvetskom Kraljevcu.”

Izmjene GUP-a
Zamjenik Luka Korlaet najavio je izmjene GUP-a za Sesvete.

“Preobrazba kompleksa mesne industrije Sljeme. Dvije zgrade će biti prenamijenjene. U poduzetnički HUB, inkubator razmjene poslovnih ideja, druga zgrada planira se prenamijeniti u osnovnu i srednju glazbenu školu za 800 učenika. U prvom kvartalu 2025. bi mogli početi radovi. Zatim tu je dovršenje biciklističke staze od Kelekove do Livadarskog puta”, rekao je zamjenik Korlaet.

Pitanja novinara
Nakon toga krenula su pitanja novinara.

Kako ćete riješiti situaciju u Hostelu Arena, pitala je novinarka.

“Za sve za koje postoje uvjeti ćemo smjestiti. Nitko neće ostati nezbrinut. Još ih je 146 u Hostelu. Upitnih je, neću reći baš upitnih 62 osobe su različitih statusa”, rekao je zamjenik Korlaet pa ga je zamijenio gradonačelnik Tomašević.

“Od ovih 146 država će dio zbrinuti, dio će grad. Ali mora biti neki pravni temelj. Mora biti u skladu sa zakonom. Ne možemo trošiti gradski novac bez pravnog temelja. Gledamo kako što više ljudi zbrinuti. Nitko to ne može garantirati, odgovorio je na pitanje može li jamčiti da nitko neće završiti na ulici.”

Idete li u Vukovar?

“Svake godine sam se trudio da odem. Tako ću i ove godine. Imat ćemo na Mirogoju polaganje vijenaca. Vjerojatno ću biti u Vukovaru.”