Torinsko platno bit će izloženo za javnost u prosincu 2020…

Torinsko platno čuva se u katedrali u tom gradu na sjeveru Italije i nije izloženo javnosti, osim u posebnim prilikama. Dugo je 4 m i 41 cm, a široko 1 m i 13 cm i na njemu je otisnut lik muškarca čije je tijelo bilo prekriveno ranama koje ukazuju da je prije smrti bio mučen i raspet...

Nadbiskup Cesare Nosiglia najavio je izvanredno izlaganje Torinskoga platna povodom sljedećeg ekumenskog novogodišnjeg susreta mladih u Torinu…

Povod izlaganju bit će 43. ekumenski novogodišnji susret mladih u organizaciji Zajednice iz Taizéa, koji će se održati u Torinu od 28. prosinca 2020. do 1. siječnja 2021. godine. Platno je posljednji put izloženo prije pet godina, od 19. travnja do 24. lipnja 2015., i tom ga je prilikom vidjelo više od dva milijuna hodočasnika iz cijeloga svijeta, prenosi Vatican News.

Torinsko platno čuva se u katedrali u tom gradu na sjeveru Italije i nije izloženo javnosti, osim u posebnim prilikama. Dugo je 4 m i 41 cm, a široko 1 m i 13 cm i na njemu je otisnut lik muškarca čije je tijelo bilo prekriveno ranama koje ukazuju da je prije smrti bio mučen i raspet. Prema predaji, vjeruje se da je u to platno bilo umotano tijelo Isusa Krista nakon njegove smrti na križu. Premda je na njemu proveden niz istraživanja, ta tvrdnja još uvijek nije pouzdano dokazana. Međutim, zbog karakterističnih obrisa lika koji je na njemu prikazan, Torinsko platno pomaže razumjeti i meditirati dramatičnu stvarnost Isusove Muke. Zbog toga ga je sveti Ivan Pavao II. nazvao „ogledalom Evanđelja“ – ističe se na internetskim stranicama komisije zadužene za sveto platno pri Torinskoj nadbiskupiji.

Torino i ekumenska zajednica iz Taizéa povezani su već desetljećima. Brojne skupine mladih redovito putuju od Pijemonta do Taizéa kako bi sudjelovale u „Hodočašću povjerenja na Zemlji“, dok su u samom gradu svetog Ivana Bosca posljednjih godina održani brojni i značajni molitveni događaji koje promiče Ured za pastoral mladih Torinske nadbiskupije zajedno s grupom „Torino susreće Taizé“.

Nadbiskup Nosiglia sazvao je konferenciju za tisak za petak 3. siječnja u prostorima Torinske nadbiskupije kako bi predstavio inicijative vezane za 43. ekumenski novogodišnji susret mladih. Crkva u Torinu pripremit će se kako bi pružila gostoprimstvo tisućama mladih u obiteljima i zajednicama, kao i na organiziranim susretima i radionicama. Osim toga, očekuje se da će za mlade sudionike toga susreta u prosincu ove godine biti predviđeno i vrijeme za kontemplaciju nad Torinskim platnom.

L.K.