Tour of Croatia: Drugu etapu obilježio neobičan događaj…FOTO…

Grosu je idealno je tempirao svoj završni sprint u staroj jezgri Zadra i ciljem prošao ispred Talijana Nizzola i Minalija...

Niccolo Bonifazio, pobjednik prve etape Tour of Croatia (Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Rumunj Eduard Michael Grosu (Nippo Vini Fantini) pobjednik je druge etape četvrtog izdanja biciklističke utrke “Tour of Croatia” vožene od Karlovca do Zadra u dužini od 234.5 kilometara, a tim je uspjehom preuzeo i vodstvo u ukupnom redoslijedu.

Grosu, koji je u prvoj etapi u utorak zauzeo treće mjesto, idealno je tempirao svoj završni sprint u staroj jezgri Zadra i ciljem prošao ispred Talijana Giacoma Nizzola (Trek) i Riccarda Minalija (Astana).

Drugu etapu obilježio je neobičan događaj kada je utrka bila neutralizirana tijekom spuštanja s Velebita prema Zadru zbog jakog vjetra. Naime, nakon što su se uspeli na brdski cilj i prošli kroz tunel s dalmatinske strane Velebita vozači su zaustavljeni jer je postojala opasnost da ih jaka bura otpuše s ceste. Utrka je bila neutralizirana 30-ak kilometara da bi bila nastavljena kada su vozači stigli u Posedarje, otprilike 35 kilometara prije cilja.

Hrvoje Jelavić-Pixell

U trenutku neutralizacije, Nizozemac Peter Koning (Aqua Blue Sport) imao je otprilike dvije minute prednosti u odnosu na peloton, a pred sobom je imao 35 kilometara s vjetrom u leđa tijekom kojih je tu prednost trebao braniti. Ipak, skupina se prema cilju kretala mnogo brže od Koninga i dostigla ga je 15-ak kilometara prije cilja.

Kada se ušlo u sam grad, iz glavne skupine izdvojio se Slovenac Matej Mohorič (Bahrain) koji je uspio ostvariti oko 10 sekundi prednosti u odnosu na peloton, no nije uspio ostati na čelu do kraja iako su mu u prilog išla dva masovna pada u glavnoj skupini. U prvom od ta dva pada nastradao je i pobjednik prve etape, Talijan Niccolo Bonifazio (Bahrain). Upravo zbog tog pada Bonifazio je izgubio i vodstvo u ukupnom redoslijedu.

Hrvoje Jelavić-Pixell

U drugoj etapi zapažen plasman ostvario je i hrvatski vozač Josip Rumac (Meridiana Kamen) zauzevši šesto mjesto s četiri sekunde zaostatka za Grosuom.

Nakon dvije etape u ukupnom redoslijedu Grosu ima osam sekundi bolje vrijeme od drugog Nizzola, a 10 od trećeg Minalija. Rumac je deveti sa 18 sekundi iza vodećeg Rumunja.

U četvrtak će se voziti treća etapa od Trogira do najvišeg vrha Biokova, Svetog Jure u dužini od 134 kilometra.

REZULTATI:

2. ETAPA:
1. Eduard Michael Grosu (Rum/Nippo Vini Fantini) 5:38:11
2. Giacomo Nizzolo (Ita/Trek) isto vrijeme
3. Riccardo Minali (Ita/Astana) isto vrijeme
4. Jevgenij Gidič (Kaz/Astana) +4
5. Juan Jose Lobato (Špa/Nippo Vini Fantini) +4
6. JOSIP RUMAC (HRV/Meridiana Kamen) +4
7. Matej Mohorič (Slo/Bahrain) +4
8. Andrea Guardini (Ita/Bardiani CSF) +4
9. Marko Kump (Slo/CCC) +8
10. Sondre Enger (Nor/Israel Cycling Academy) +8

UKUPNO:
1. Eduard Michael Grosu (Rum/Nippo Vini Fantini) 11:23:22
2. Giacomo Nizzolo (Ita/Trek) +8
3. Riccardo Minali (Ita/Astana) +10
4. Andrea Guardini (Ita/Bardiani CSF) +12
5. Jon Božič (Slo/Adria Mobil) +12
6. Riccardo Stracchiotti (Ita/MsTina Focus) +17
7. Žiga Jerman (Slo/Ljubljana Gusto Xaurum) +18
8. Matej Mohorič (Slo/Bahrain) +18
9. JOSIP RUMAC (HRV/Meridiana Kamen) +18
10. Jevgenij Gidič (Kaz/Astana) +18

D.J.