Tradicionalna proslava Župe Sv. Mihaela u Gračanima na području Grada Zagreba…(FOTO)

Sv. Mihael je jedan od pet arkanđela poznat kao zaštitnik policajaca, vojnika, padobranaca i borbenih pilota. Euharistijsko slavlje je predvodio mons. Zlatko Koren...

tradicionalna proslava Župe Sv. Mihaela u Gračanima na području Grada Zagreba/Foto/A.K./Braniteljski portal

I ove godine na današnji dan obilježava se tradicionalna proslava Župe Sv. Mihaela u Gračanima na području Grada Zagreba.

Sv. Mihael je jedan od pet arkanđela poznat kao zaštitnik policajaca, vojnika, padobranaca i borbenih pilota. Euharistijsko slavlje je predvodio mons. Zlatko Koren.

Cijeli događaj je protekao izuzetno svečano, posebice jer pokazuje svu raskoš tradicije i kulture prigorskog kraja bogatog narodnim nošnjama te izričajem u riječi, plesu i pjesmi.

Naši stari sačuvali su to vrijedno hrvatsko narodno blago prenoseći ga s koljena na koljeno. Za ovaj svečarski dan pomno se pripremaju i vade svoje lijepo ukrašene narodne nošnje. Cijele obitelji sudjeluju u tome, ponosno iskazujući i čuvajući bogatu tradiciju ovog pitoresknog kraja kako se s vremenom ne bi ugasila. Veseli me vidjeti velik broj mladih u tradicijskim bogatim nošnjama kako ponosno koračaju u svečanoj povorci.

Gledajući tu divnu i ponosnu djecu u duši mi se budi nada za neku bolju i ljepšu Hrvatsku koja ima sve preduvjete samo ih treba pravilno raspodijeliti sa manje ulizivačkog i podanističkog ponašanja hrvatskih političara koji nažalost ne dolaze na ovakve prekrasne hrvatske tradicijske proslave koje zapravo personificiraju identitet Hrvatskog naroda kojeg oni predstavljaju.

Tekst i Foto/A.K./Braniteljski portal

Tekst i Foto/A.K./Braniteljski portal