Tragičan završetak operacije “Una 95” – poginuo heroj Nenad Babić

Naslovna fotografija – pokušaj forsiranja rijeke Une kod sela Uštica (autor fotografije Željko Gašparović)...

Naslovna fotografija – pokušaj forsiranja rijeke Une kod sela Uštica (autor fotografije Željko Gašparović)

Samo dan nakon što je pokrenuta, operacija „Una 95“ doživjela je tragičan završetak…

Hrvatska vojska pokrenula je 18. rujna 1995. operaciju „Una 95“ nasilnim prijelazom Une i Save. Plan je bio ovladati područjem Bosanskog Novog, Bosanske Dubice i Bosanske Kostajnice, a zatim i planinom Prosara. Konačan cilj operacije bio je zauzeti Prijedor kako bi se srpske snage potisnulo što više prema Banja Luci. U napadu su sudjelovale snage zbornih područja Zagreb i Bjelovar, 1. i 2. gardijske brigade te Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i mornarica.

Operacija Una (autor fotografije Željko Gašparović)

Od svih pravaca napada forsiranje rijeke Une uspjelo je jedino pripadnicima 1. i 2. brigade koji su na prostoru Bosanske Dubice i Bosanskog Novog napravili mostobran. Razvile su se ulične borbe, a zapovjedništvo 1. gardijske brigade donosi odluku o uvođenju jedne tenkovske satnije Oklopne bojne „Tigrova“ u bitku. Na današnji dan 19. rujna, u jutarnjim satima tijekom uvođenja tenkova u operaciju poginuo je heroj Domovinskog rata Nenad Babić – zapovjednik Oklopne bojne 1. gardijske brigade.

Nenad Babić u operaciji “Oluja”

Nenad Babić rođen je 23. rujna 1968. u Zagrebu u kojem je i odrastao u radničkoj obitelji s ocem Zdravkom, rođenim ’39. u Banja Luci, majkom Milkom rođenom ’45. u Vrbovcu te mlađom sestrom Zdravkom. Nakon što je završio srednju metalursku školu stekao je zvanje kovinotokara i zaposlio se u Chromosu. Pamte ga kao vrlo otvorenu i društvenu osobu koja je imala posebnog smisla za glazbu. U srednjoj školi imao je bend u kojem je svirao bas gitaru, a bavio se i folklorom. Bio je i sportaš, bavio se kung-fuom i nogometom. Bio je oženjen Gordanom s kojom je imao sinčića Matiju koji je u trenutku očeve pogibije imao 3 godine.

Nenad Babić sa sinom

Od ljeta ’91. Nenad je kao dragovoljac Domovinskog rata bio u „Tigrovima“. Bio je vrsni poznavatelj oklopa te je priključen tenkovskoj satniji iz koje je je izrasla oklopna bojna „Tigrova“. Već na prvom ratištu u zapadnoj Slavoniji teško je ranjen. To ga nije zaustavilo, već u proljeće 1992. sudjeluje u oslobađanju Tasovčića, Prebilovaca i Klepaca na Južnom bojištu i daljnjem tijeku operacije „Lipanjske zore“. U desantu na Cavtat iste godine vodio je tenkovsku satniju. Na Hrvatskom vojnom učilištu završio je časničku školu, a preustrojem 1. gardijske brigade, u travnju 1995. postao je zapovjednik Oklopne bojne.

Nenad Babić (desno) na zapovjednom vozilu Oklopne bojne “Tigrova”

Hrvatski vojnici uz jaku paljbu, u gustoj magli i po nabujaloj rijeci morali su se u večernjim satima povući na hrvatsku stranu uz nove gubitke. Naime čamac s 12 gardista se prevrnuo. Tom prilikom stradali su Zlatko Karafa, Ivica Pavić te Marijan Furač i Mario Kovačić. Posmrtni ostaci njih dvojice još uvijek nisu pronađeni. Osim njih i Nenada Babića u ovoj tragičnoj operaciji „Tigrovi“ koji su položili život na oltar Domovine su Bruno Knaus, Krunoslav Vrtar i Ivica Pavlić, dok je Božidar Žafran preminuo od posljedica ranjavanja. Najveću je žrtvu podnijela 2. gardijska brigada „Gromovi“ koja je imala 26 poginulih pripadnika.Da se ne zaboravi! Akcija Una 95-Hrvatski Heroji ” odlaze u smrt “…