Subota, 25. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Travnik: U selu Kraljevice otkriven spomenik poginulim hrvatskim braniteljima…FOTO

U povratničkom selu Kraljevice i susjednim Kokošarima, Vidoševićima, Šipoviku i Prićima, tijekom Domovinskog rata poginulo je 29 pripadnika HVO-a, a 10 civila hrvatske nacionalnosti stradalo je u razdoblju od 1991. do 1998. godine. 

U selu Kraljevice u Travniku danas je svečano otkriven  spomenik poginulim pripadnicima HVO-a i hrvatskim civilnim žrtvama rata i poraća. 

U povratničkom selu Kraljevice i susjednim Kokošarima, Vidoševićima, Šipoviku i Prićima, tijekom Domovinskog rata poginulo je 29 pripadnika HVO-a, a 10 civila hrvatske nacionalnosti stradalo je u razdoblju od 1991. do 1998. godine.

U prigodnom programu obratio se Ljupko Sučić, aktualni zastupnik HDZ-a BiH u Saboru Županije Središnja Bosna koji je naglasio kako su među 10 civilnih žrtava rata i poraća nalaze i imena trojice Hrvata, povratnika koji su ubijeni u terorističkim napadima.

“Fabijan Babić, Juro Jelonjić i Perica Bilić nakon rata ubijeni su jer su bili Hrvati, povratnici u Travniku, a ni do danas nitko nije odgovarao za njihova ubojstva u terorističkim napadima”, rekao je Sučić.

Sučić je, također, naglasio kako smo “svi dužni baštiniti istinu o Domovinskom ratu i časnoj ulozi HVO-a u obrani Središnje Bosne, ali i cijele BiH”.

Spomenik nosi naziv “Križ nade poginulim hrvatskim braniteljima, policajcima i civilnim žrtavama rata i poraćja”, a djelo je akademskog kipara Zdenka Jurišića iz Novog Travnika koji ga je izradio bez novčane naknade, a prema izvedbenom projektu Josipa Ledića.

Spomen-obilježje “Križ nade” otkrili su sinovi poginulih hrvatskih branitelja sela Kraljevice, a posvetio ga je don Donald Marković, vojni kapelan za Središnju Bosnu.

Današnjem prigodnom programu otkrivanja spomen-obilježja u travničkom selu Kraljevice prisustvovali su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Hrvatskog narodnog sabora BiH, predsjednica Općinskog vijeća Travnik, Vlatka Lukić, načelnici Kiseljaka, Kreševa, Dobretića, Viteza, hrvatski ministri u Vladi Županije Središnja Bosna, predstavnici MUP-a Središnja Bosna i hrvatske komponente Oružanih snaga BiH.

G. L

Najnovije

Bomba iz NATO-a, Stoltenberg uputio apel, mijenjaju se pravila igre: Došlo je vrijeme, Ukrajinci gađajte ciljeve u Rusiji!

Foto:Platforma X   Stoltenberg je to rekao u intervjuu Economistu, nakon što se već dulje vrijeme raspravlja o tome, a Velika Britanija prije mjesec dana Kijevu...

Kažu da je on stvorio Tuđmana, a ne obrnuto: Poruka velikog domoljuba prije nego što je umro

Gojko Šušak u hrvatskoj će povijesti zauvijek ostati upamćen kao jedan od najvećih domoljuba, ratni ministar obrane Republike Hrvatske od 1991. do svoje smrti 1998....

Njegova su se proročanstva ostvarila: Gaddafi je odavno raskrinkao uvrnute vrijednosti Zapada i UN-a

Foto:Wikipedia   Libijski vladar Muammar al-Gaddafi Europi je predvidio upravo ono što se odavno dogodilo. Gaddafi je davno predvidio val useljavanja iz Afrike i sveti rat na...

Vučić uvređen i iznenađen!

Foto:N1   Srpski predsjednik Aleksandar Vučić komentirao je izglasavanje rezolucije o Srebrenici, ali i zastupnike crnogorske vladajuće većine koji su u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog rezolucije...

Zašto Hrvati gaze po svojim stratištima?!

Foto:Katolički tjednik   Većina (srednje)europskih država ima muzeje posvećene žrtvama komunističkih zločina. Pa, ipak, kada je Stjepan Bartulica promovirao ideju o osnivanju takvog muzeja u Hrvatskoj,...