Subota, 18. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

TRAŽI SE PRAVDA ZA MALU MARTINU I NJEZINU BAKU…

Obitelj Štefančić podnijela je danas 29. studenoga 2019. godine DORH-u kaznenu prijavu protiv sedmorice srpskih “teritorijalaca” koji su ubili četverogodišnju Martinu Štefančić i njezinu baku 52-godišnju Bernardicu Štefančić, a oca djevojčice Željka Štefančića teško ranili u Borovu Selu, u noći 20/21. ožujka 1992. godine…

Obznanjeno je to nakon izvanredne konferencije za medije što su je u Vukovaru zajednički organizirali obitelj Štefančić, Udruga Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara i Udruga Žene u Domovinskom ratu Zadar i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara.

U nazočnosti oca male Martine, Zdenka Štefančića koji je s pravom kritizirao naše pravosuđe koje ni poslije više od 27 godina nije procesuiralo ovaj slučaj, detalje o okrutnom i gnjusnom zločinu iznio je suspendirani inspektor MUP-a Nikola Kajkić.

Gospodin Štefančić je već u ranijim izjavama za medije potvrdio kako su dvojica ubojica radila u hrvatskom MUP-u nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, te da je tada pozivan na razgovore u DORH, ali vezano za ratne zločine nad Srbima, dok nitko nikad nije ni spomenuo zločin nad članovima njegove obitelji.

Prema onomu što je iznio Nikola Kajkić, kaznene su prijave podnesene protiv ukupno sedam osoba (R.L., V.M., M.M., D.S., G.S., Z.M. i Z.O.) koji su u vrijeme počinjenja zločina bili pripadnici interventnog voda “TO Borova Sela”.

Zločinci su najprije oko ponoći pucali po kući Štefančićevih, a potom su iste noći, oko 3,00 sata izjutra ušli unutra, izrešetali malu Martinu i njezinu baku i teško ranili oca djevojčice. Pucali su uz automatskih pušaka i TT pištolja.

Ne samo da nitko nikad nije odgovarao za ovaj zločin, nego su počinitelji godinama živjeli u Borovu Selu ili povremeno dolazili u to mjesto, a da ih nitko ništa nije pitao.

Budući da neki od njih žive u Srbiji, Kajkić je potvrdio kako su on i obitelj Štefančić stupili u kontakt s Fondom za humanitarno pravo iz Beograda, kako bi oni podigli kaznene prijave. Jedan od zločinaca više nije među živima (počinio je suicid), a neki se nalaze na području BiH.

Ubrzo nakon što je u Vukovaru objavljena vijest o podnesenim kaznenim prijavama, oglasio se DORH koji tvrdi kako se istraga vezano za slučaj obitelji Štefančić istražuje od 1998. godine.

Reagirala je i Srbija, optuživši Nikolu Kajkića i Dražena Letića za “špijunažu”, o čemu je javnost informirala njihova BIA (“Bezbednosno-informativna agencija”). Kaznene su prijave podnesene Višem javnom tužiteljstvu u Srijemskoj Mitrovici, a njih se dvojica terete za prenošenje informacija koje su “usmjerene na ugrožavanje nacionalne sigurnosti Srbije i međunarodnih političkih i ekonomskih interesa zemlje”, a što su činili “po nalozima hrvatskih sigurnosnih i političkih struktura” prikupljajući te informacije na teritoriju Srbije.

Srbija ustrajava na obrani svojih zločinaca, a naša “pravna država” je nedopustivo indiferentna prema kažnjavanju najtežih zlodjela.

Zar nije sramotno da čak i u ovako drastičnim slučajevima lišavanja života djece i žena, nema odgovarajuće reakcije pravosudnih tijela i da sami članovi obitelji moraju voditi svoje privatne istrage?

Ima li pravde za malu Martinu i njezinu baku?

Autor / Zlatko Pinter

 

Najnovije

Biskup Palić: Papa se zanimao za moju nazočnost u Međugorju

„Ovo je jedna prigoda da se čuju neka razmišljanja biskupova, barem za one koji ih često ne čuju. I ovo je jedna mogućnost kad...

Ptice rugalice u Saboru RH

Foto:Pixabay   Na današnjem zasjedanju Sabora RH na kojemu su predstavljeni novi ministri vladajuće većine HDZ i DP, oporba ujedinjena i s lijeva i s desna...

Bitka za 600 tisuća eura: Plenković obećao staviti na “dnevni red” uređivačku politiku Novosti

Budući premijer Andrej Planković (HDZ) rekao je u petak tijekom predstavljanja programa vlade u Saboru da će razgovarati sa svim manjinama i nacionalnim vijećima...

Malić odgovorio Klasiću na komentare oko Muzeja komunističkih zločina: ‘Kao da ih je bilo malo’

Foto:Screenshot/HRT   Novinar Gordan Malić prokomentirao je ideju Domovinskog pokreta o osnivanju Muzeja komunističkih zločina. Naime, ideju je prvo prokomentirao povjesničar Hrvoje Klasić. "Gdje je ta opasnost...

Kako je ubijen heroj obrane Mostara Tihomir Mišić

Pripadao je rijetkoj vrsti ljudi kojima se čovjek ne suprotstavlja ni kada su argumenti na njegovoj strani jer je iza svake njegove riječi stajala...