Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Treći susret hrvatskih katoličkih obitelji pod geslom “Obitelj – izvor života i radosti”…

Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održat će se pod geslom “Obitelj – izvor života i radosti” 15. i 16. rujna ove godine u Splitu i Solinu, a ti će gradovi biti spremni prihvatiti mnoštvo katoličkih obitelji iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i dijaspore, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u sjedištu Splitsko-makarske nadbiskupije.

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić ocijenio je da taj događaj prelazi okvire Crkve i obuhvaća cijelo hrvatsko društvo.
“Zahvaljujem gradovima Solinu i Splitu te Splitsko-dalmatinskoj županiji, koji su otvoreni za suradnju. Ovaj susret hrvatskih katoličkih obitelji izlazi i okvira Crkve i prelazi u okvire društva, pa tako ovaj događaj može mijenjati ne samo Crkvu, nego mijenjajući Crkvu mijenja i društvo”, istaknuo je mons. Uzinić.
Po njegovim riječima, u vremenu u kojem se o obitelji govori uglavnom iz negativne perspektive tim se susretom kroz geslo “Obitelj – izvor života i radosti” želi poslati pozitivna poruka o obitelji.

“Obitelj nije samo mjesto u kojem se susrećemo s poteškoćama, iako ima poteškoća, nego je to doista i izvor života, a bez toga nema ni Crkve ni društva, a obitelj je i izvor radosti”, istaknuo je mons. Uzinić.

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, koji je i domaćin Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, ocijenio je da to “nije samo crkveni događaj, nego radosni događaj za cijelo naše društvo”.

“Mi se nadamo kako će ovaj događaj imati jaki odjek u našoj javnosti, ne samo crkvenoj nego i društvenoj javnosti”, istaknuo je mons. Barišić te dodao kako će na središnji događaj Trećeg susreta hrvatskih katoličkih obitelji 16. rujna biti pozvani predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban rekao je kako je ta županija spremna suorganizacijski pomoći Treći susret hrvatskih katoličkih obitelji.

“Svi smo svjesni da su naše obitelji i demografska obnova Hrvatske u krizi, ali Gospin otok u Solinu, na kojem će se održati glavni dio ovog susreta katoličkih obitelji, kroz povijest je uvijek bio otok nade pa vjerujemo kako će ovaj susret donijeti bolje dane za hrvatske obitelji i hrvatsku državu”, istaknuo je.

Grad Split, među ostalim, pomoći će u prijevozu mnoštva obitelji koje za tu prigodu u rujnu ove godine stignu u Solin i Split, poručuju iz poglavarstva Grada Splita.

“Hrvatska katolička obitelj je embrion svega onoga što je Hrvatskoj potrebno”, istaknuo je Krstulović Opara. Po njegovim riječima, na svima nama je da promičemo vrijednosti obitelji i izađemo iz krize koja ne opterećuje samo naš narod, nego i kršćansku Europu.
Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević rekao je kako će se sve raspoložive sportske i školske dvorane u tom gradu staviti na raspolaganje sudionicima Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

“Gospin otok u Solinu je sveto hrvatsko i kršćansko tlo i najprimjerenije mjesto da se svatko od nas vrati korijenima – Bogu i obitelji, što nam je potrebnije nego ikad jer obitelj je jamstvo razvoja društva”, istaknuo je Ninčević.

U pisanom materijalu u povodu tog susreta ističe se da Crkva mora biti još svjesnija svoje evangelizacije i pastoralne brige i skrbi za obitelji te da je to prilika da se hrvatske obitelji međusobno ohrabre za svjedočenje vrijednosti i promicanje kulture života.

“Imajući u vidu sve društvene mijene i ideološke izazove koji se nameću obitelji, Crkva mora biti još svjesnija svoje evangelizacije i pastoralne brige i skrbi za obitelji. U tom duhu naša mjesna Crkva priprema se za proslavu Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Susret obitelji je prilika da se hrvatske obitelji iz Domovine, Bosne i Hercegovine i dijaspore okupe oko euharistijskog stola i uzajamno ohrabre za svjedočenje vrijednosti i promicanje kulture života”, ističe se u pisanom materijalu.

A.G.

Najnovije

Kovač: Koalicija s DP-om vratila bi HDZ na tvorničke postavke

Foto:Screenshot/N1   Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač gostujući na N1 televiziji komentirao je potencijalne postizborne koalicije. “Glasači bi voljeli da se dogodi koalicija HDZ-a i Domovinskog...

Radić: Bilo je poziva iz HDZ-a, imat ćemo čvrst stav

Foto:Domovinski pokret   Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić rekao je kako je bilo poziva toj stranci iz HDZ-a i poručio da ljudi mogu pozivati s...

Milanović prekinuo šutnju, progovorio o “slovu i duhu Ustava”

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Zoran Milanović se oglasio na svome Fb-u. “Zahvaljujem svima vama, hrvatskim ljudima, koji ste u srijedu izašli na izbore za Hrvatski sabor. Određujući za...

DP i Možemo dobitnici izbora, HDZ pobjednik, SDP gubitnik, Most opstao

Piše: Josip Milić   Nakon prospavane izborne noći red je za jednu ozbiljniju analizu. Po svemu sudeći Vladu će formirati HDZ, Domovinski pokret i manjinci bez...

Hitrec: Hvala ti, Bože, da je kampanja kratka

Piše: Hrvoje Hitrec, Hrvatsko kulturno vijeće   Travanj 2024. ide dalje Hvala ti, Bože, da je kampanja kratka. Da traje mjesec dana, svi bismo poludjeli od dosade...