TRENUTAK KAD JE POČEO KRVAVI RAT NA KARLOVAČKOM PODRUČJU! Trojicu policajaca srbi su pokosili iz zasjede

foto: www.karlovacka.policija.hr

Odana počast trojici policajaca, prvim žrtvama Domovinskog rata u Karlovačkoj županiji

Predstavnici Policijske uprave karlovačke, općine Krnjak i udruga proisteklih iz Domovinskog rata odali su u petak počast trojici svojih kolega, prvim žrtvama Domovinskog rata u Karlovačkoj županiji, te položili cvijeće i zapalili svijeće na spomenik podignut na mjestu njihove pogibije 4. kolovoza 1991. godine u Budačkoj Rijeci kod Krnjaka.

Molitvu za poginule redarstvenike –  Milu Butinu, Jožu Milčića i Zlatka Škrleca održao je policijski kapelan vlč. Andrija Markač.  Osim trojice ubijenih redarstvenika, tada je iz zasjede pobunjenih Srba bio napadnut i četvrti policajac -Nikola Rakocija, koji je napad preživio.

Nakon što je odao počast poginulim redarstvenicima, načelnik PU karlovačke Tomislav Kotić izjavio je novinarima da je u Domovinskom ratu život izgubilo 48 redarstvenika karlovačke PU, te posjetio da je taj napad na redarstvenike u Budačkoj Rijeci bio prvi napad pobunjenih Srba i najava početka rata na karlovačkome području.

“Tada su već postojale prijetnje i svaki je odlazak na izvršenje policijske zadaće bio rizik, ali naši kolege nisu izbjegavali posao, iako je to bila gotovo sigurna pogibelj te su taj dan, kad su ovdje parkirali svoje vozilo, bili pokošeni iz zasjede i postali prve žrtve na području Policijske uprave karlovačke i može se reći da je ovdje počeo krvavi rat na našemu području”, istaknuo je Kotić.

Supruga poginuloga Mile Butine novinarima nije govorila o svojoj tužnoj sudbini udovice, već je istaknula pobjedu Hrvatske, a to je ilustrirala primjerom Irine Škrlec, kćeri Zlatka Škrleca, poginuloga kolege njezina supruga, tada djevojčice koja je, izjavila je, postala vedra i uspješna osoba, magistra ekonomije, a prije nekoliko dana dobila i posao, te je primjer mnogima zato što je hrabra, bez gorčine i mržnje, jako pozitivna osoba.

Načelnik općine Krnjak Dejan Mihajlović (SDSS) sa svojim zamjenikom iz reda hrvatskoga naroda Josipom Ljevarom, također je odao počast žrtvama hrvatskih redarstvenika i novinarima rekao da već nekoliko godina odaje počast poginulim redarstvenicima.

“Sve žrtve – vaše i naše – naše su žrtve, zavređuju da im se oda počast, a ovi policajci koji su stradali u Budačkoj Rijeci bili su na svome poslu, dobili su zadatak i obavljajući ga su stradali, te ih se treba sjetiti barem na dan kada su stradali, da bi se poslala poruka budućim naraštajima da ljudi budu pametnij, da ne dođe do nekih narednih sukoba i da ne dopuste da se tako nešto dešava”, rekao je Mihajlović. Istaknuo je da je zadovoljan međunacionalnim i međuljudskim odnosima u multinacionalnoj općini Krnjak.

Osim kod spomenika u Budačkoj Rijeci, izaslanstvo PU karlovačke zapalilo je svijeće i na spomen obilježja poginulim policijskim službenicima u Postaji prometne policije u Karlovcu i u Policijskoj upravi karlovačkoj.

Po riječima glasnogovornice Županijskoga suda u Karlovcu , za smrt i ranjavanje četvorice policajaca još nitko ne izdržava kaznu, jer počinitelji nisu dostupni hrvatskom pravosuđu. Optužena su sedmorica , od kojih su trojica pravomoćno osuđena na po dvadeset godina zatvora – Mile Dakić za poticanje na ubojstvo, te za ubojstvo Dušan i Milan Tomić za ubojstvo, a za njima je raspisana međunarodna tjeralica.

Još trojica okrivljenika – Darko Kresojević, Đorđe Radujković i Stanko Tomić

Sva šestorica osuđena su u odsutnosti i to na maksimalne kazne po zakonu važećem u vrijeme počinjenja napada.

Protiv sedmookrivljenog Darka Lukača sud je obustavio postupak jer je 1993. ubijen (u osobnom sukobu) u vojarni Cerovac-Štrekovac na tada okupiranom području.

U Karlovačkoj je županiji tijekom rata poginulo su 604 hrvatska branitelja, njih šest vode se još kao nestali.H

B.P./G.S.