TRIK TAJNIH AGENATA; PSIHOLOGIJA LAŽI Kako raskrinkrati lažljivca? Dovoljno je postaviti samo jedno pitanje

Ovom moćnom i sofisticiranom taktikom služe se tajni agenti FBI – ja i CIA -e, a riječ je o psihološkom triku koji će lažljivca stjerati u kut...

I sami znate da je svijet prepun lažljivih i neiskrenih osoba. Naravno, njih se klonimo u najširem luku, a okružujemo se osobama koje volimo i u koje imamo povjerenja. Unatoč svemu, lažljivce je zaista teško izbjeći u životu, no imamo dobru vijest: lažljivca možete razotkriti u svega nekoliko sekundi, i, što je još bolje – postavljanjem samo jednog jedinog pitanja. Na taj ćete način vrlo brzo saznati s kim imate posla…

Umjetnost tehnike

Psihološki mehanizam pomoću kojeg otkrivamo lažljivca temelji se na suptilnoj i sofisticiranoj tehnici koja lažljivca dovodi u poziciju u kojoj je prisiljen donijeti brze odluke. Zapamtite, iskrena osoba s lakoćom će reagirati u takvoj situaciji, dok će se lažljivac vrlo vjerojatno sam zaplesti u svoju mrežu.

Dovoljno je reći da se ovom strategijom služe tajni agenti FBI – ja i CIA -e ne bi li testirali istinitost tvrdnji sugovornika, a metoda se sastoji od postavljanja pitanja na koje već znate odgovor.

O čemu je riječ

Ova se moćna taktika temelji na – laži. Sve što trebate jest umaskirati laž u pitanje. Kad dođe vrijeme, postavite pitanje o nekoj činjenici koja djeluje dovoljno uvjerljivo, iako vi dobro znate da je u pitanju laž. To će lažljivca dovesti u kompromitirajuću poziciju bez da posumnja u vaše namjere.

Pošto je riječ o lažnom iskazu, ukoliko sugovornik potvrdi njezinu istinitost – znat ćete da laže. U suprotnom, ukoliko negira izjavu, znat ćete da je osoba iskrena. Pripazite, riječ je o suptilnoj taktici koju ne smijete koristiti previše puta jer ćete tako dovesti sebe u neugodnu poziciju – lažljivca morate ostaviti u mraku kako bi faktor iznenađenja uspio.

ezgif.com-resize (25)

Kako postaviti pitanje

Pazite na držanje tijela i ton glasa: prije no što ćete primijeniti taktiku, morate osigurati da se sugovornik osjeća opušteno i ugodno te da ne osjeća ugroženost. Primjerice, novi dečko vaše sestre kaže da je bio pozvan na vjenčanje Jennifer Lopez. Pitajte ga je li čokoladna torta bila fina, iako dobro znate da je torta bila od vanilije. Ako kaže da je torta bila fina, pred vama je lažljivac.

Što ako osoba govori istinu?

U tom slučaju trebate se podsjetiti da u ovoj taktici uvijek morate imati pripremljen izlaz u slučaju da su vaše sumnje bile neopravdane. Ako, primjerice, dečko vaše sestre kaže da se ne sjeća čokoladne torte, ali da je torta od vanilije bila jako fina, tada možete reći nešto poput: “Oh, mislila sam da je bila čokoladna” i razgovor odvući u drugom smjeru.

Zapamtite, čak i ako otkrijete lažljivca, nemojte mu to dati do znanja. Cilj ove taktike nije sukobljavanje s lažljivcem, već tajno raskrinkavanje i testiranje integriteta i pouzdanosti osobe koje će vam pomoći da se postavite u daljnjem razvoju odnosa.

ezgif.com-resize (28)

H.H.