Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Trump pobijedio na ‘caucusu’ republikanaca u Michiganu i Missouriju

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump u subotu je pobijedio na zborovima birača u Michiganu i Missouriju, približivši se tako dodatno republikanskoj nominaciji za predsjedničke izbore u studenom.

 

Kako javlja HTV-ova dopisnica iz Washingtona Branka Slavica, prema posljednjim anketama Bidenu pada popularnost među njegovim glasačima demokratima u najvećoj mjeri dosad.

”Iako su i njegovi prethodnici imali problema s popularnošću u ovoj fazi mandata, 81-godišnji Joe Biden ima problem na koji je nemoguće utjecati, a to su njegove godine. Prema anketi New York Timesa i sveučilišta Sienna, 60% demokrata koji će glasovati na ovim izborima za njega kaže kako je prestar za obavljanje funkcije dužnosti predsjednika. Isto tako očito je iz posljednjih anketa kako Biden gubi glasove Latinoamerikanaca, Afroamerikanaca i progresivnih demokrata. Loša vijest za Bidena su i rezultati anketa koji pokazuju kako stoji u srazu s Donaldom Trumpom u trci za Bijelu kuću 2024. Ankete naime pokazuju, i to zbroj svih anketa u posljednjih nekoliko mjeseci, da Trump od listopada ima, rekla bih, blagu ali konstantnu prednost”, izvijestila je Slavica.

”No valja reći kako ni Donald Trump nije popularan političar, nije ni mlad, 77 mu je godina, i on pravi lapsuse u svojim govorima, ali nekako javnost ga ne percipira kao senilnu osobu”, dodala je.

Pitanje svih pitanja je imaju li demokrati plan B. Demokratski stratezi odbijaju takve prijedloge, a iz Bidenove kampanje poručuju kako demokratski predizbori pokazuju da Bidena podupire velik broj demokratskih birača.

”Joe Biden danas se u kampu David priprema za svoj nastup u četvrtak pred oba doma Kongresa. Održat će govor o stanju nacije i to mu je zapravo prilika da pokaže da je spreman za nove izazove i da javnosti objavi svoju viziju za budućnost Amerike”, istaknula je Slavica.

U obje države Trump je porazio Nikki Haley, svoju posljednju preostalu suparnicu za republikansku predsjedničku nominaciju, približivši se nominaciji svoje stranke i vjerojatnom revanšu na predsjedničkim izborima s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom.

U Michiganu je Trump pobijedio Haley u svih 13 okruga koji su sudjelovali u zboru birača (eng. causus), objavila je Republikanska stranka.

Agencija Associated Press proglasila je pobjedu Trumpa na zboru birača u Missouriju iako se glasovi još prebrojavaju, ali se pokazalo da je bivši predsjednik SAD-a daleko ispred Haley.

Više od 1600 članova sudjelovalo je na zboru birača u gradu Grand Rapids u Michiganu gdje su birali delegate za Trumpa ili za bivšu veleposlanicu pri UN-u Haley, za stranačku konvenciju u srpnju.

Republikanci u subotu održavaju i predizbore u Idahou, što će biti zadnja prigoda za Haley uoči super utorka 5. ožujka, najvažnijeg dana predizbora kada glasa 15 država.

S ranijim pobjedama u Iowi, New Hampshireu, Nevadi i Južnoj Karolini Trump je veliki favorit predizbora, a Haley se i dalje drži zahvaljujući donatorima koji žele alternativu bivšem predsjedniku.

Za ovaj izborni ciklus, republikanci u Michiganu odlučili su se za hibridni sustav, podijeljen između klasičnih predizbora – održanih u utorak – i zbora birača ili ‘caucusa’.

Trump je pobijedio na predizborima u utorak osiguravši 12 od 16 delegata, a u subotu je uzeo i ostalih 39.

 

 

Najnovije

DIP: HDZ 64, ‘Rijeke pravde’ 42, Domovinski pokret 13, Most 9 mandata

DIP je objavio preliminarne rezultate parlamentarnih izbora na uzorku od 58,78% obrađenih biračkih mjesta.   Prema prvim preliminarnih rezultatima HDZ osvaja 64 mandata,  SDP-ova koalicija “Rijeke...

Mario Radić: Mi smo zadovoljni, ali mislim da ćemo dobiti  i još koji mandat više

Foto:Screenshot/HRT   Prema prvim izlaznim anketama, Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Kada su izašli prvi rezultati, u dvorani se prolomio pljesak. - Mi smo zadovoljni,...

Nove izlazne ankete: HDZ 59, ‘Rijeke pravde’ 43, DP 13, Most 11, Možemo 10…

Točno u 19 sati zatvorena su birališta u Republici Hrvatskoj, a u isto vrijeme objavljene su i prve izlazne ankete koje je provela agencija...

Rakitić: ‘Hajduk je uvijek uz mene, fantastičan bi bio povratak Modrića u Dinamo’

Foto:Instagram   Legendarni bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić dao je zanimljiv intervju za Zagreb.info. Rakitić, koji je s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018....

Dubai pogodila najveća olujna kiša u povijesti

Foto:Screenshot/HRT   Dubai, financijsko središte Bliskog istoka, paralizirala je najveća olujna kiša u povijesti. Poplave koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate odnijele su jedan život, a...