Damir Trut: Korona-redare određuju vlasnici objekta, provode mjere nad 50 ljudi…na terenu ih možemo očekivati već od sutra

Korona-redari su jedna od mjera koji su propisani preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ( HZJZ); to su osobe koje vlasnici objekta odrede i njihova zadaća je provoditi epidemiološke mjere HZJZ-a...Kazne mogu dobiti svi oni koji krše mjere koje su propisane, kazao je Damir Trut...

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut RTL-u Danas komentirao je nove mjere vezane uz nošenje maske ali i pojasnio što će raditi korona redari…

Damir Trut izjavio je u utorak kako će zadaća korona-redara biti da nadziru provođenje epidemioloških mjera nad 50 osoba koje borave u zatvorenom prostoru…

Nacionalni stožer Civilne zaštite u ponedjeljak je objavio odluke kojima se uvodi obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima i ograničavaju društvena okupljanja, na kojima se očekuje više od 50 ljudi.

Korona-redari su jedna od mjera koji su propisani preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ( HZJZ); to su osobe koje vlasnici objekta odrede i njihova zadaća je provoditi epidemiološke mjere HZJZ-a”, rekao je Trut za večerašnje Vijesti RTL-a.

– Oni su dužni određivati već od sutra od kada kreću najnovije mjere, preporuke, znači – svaki objekt koji ima više od 50 osoba. Na svakih 50 osoba mora imati jednog korona redara – kazao je.

Dodao je kako ih na terenu možemo očekivati već od sutra. Jedan korona-redar trebao bi voditi računa o provedbi epidemioloških mjera nad 50 osoba.

Što se tiče sadašnje situacije na terenu s obzirom na to da je prvi dan provođenja novih strožih mjera, istaknuo je da je “uredna”.

– I to prema dobivenom izvješću inspektora civilne zaštite koji su na terenu, a danas su imali 258 nadzora, iz čega je 16 kršenja, koja su nepridržavanje razmaka i nenošenje maske te nenošenje maske na pravilan način u objektima – kazao je.

– Kazni nije bilo, samo usmenih upozorenja – kazao je Trut za RTL, a objasnio je da “kazne mogu dobiti svi oni koji krše mjere koje su propisane i određene odlukom Stožera civilne zaštite”.

Istaknuo je da “postoji kazna za nenošenje maski jer je to jedna od odluka da se maske moraju nositi, to je odredba, to je odluka i nadzire se provođenje odluke o nošenju maske”

G.S.