Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

TRUT O TOME ZAŠTO SKUPI SUSTAV NIJE GRAĐANIMA POSLAO SMS UPOZORENJE: “Pa obavještavamo preko portala, društvenih mreža…”

Nezapamćeno olujno nevrijeme pogodilo je jučer poslijepodne unutrašnjost zemlje, a Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) nije poslao upozorenje građanima. U njega je uloženo 7 milijuna eura bespovratnih sredstava iz EU.

Zašto poruke nisu stigle, odgovara načelnik Sektora 112 civilne zaštite RH Davor Spevec. Nezapamćeno olujno nevrijeme pogodilo je jučer poslijepodne unutrašnjost zemlje, a Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) nije poslao upozorenje građanima. Zašto, odgovara za HRT načelnik Sektora 112 civilne zaštite RH Davor Spevec.

– SMS poruke putem SRUUK-a nisu ni upućene. Sustav je još uvijek u testnoj fazi, a nedostaci se rješavaju i taj proces je pri kraju. U postupku je donošenje pravilnika koji će jasno definirati tko ima ovlast dati nalog da se provede radno upozoravanje stanovništva, kazao je Davor Spevec.

Dodao je kako drugačije poruke ne bi bile poslane niti u slučaju da je sustav u punoj produkciji – već one koje su tijekom dana objavljivane na društvenim mrežama i u medijima da nevrijeme neće biti toliko jako.

– Bilo je narančasto upozorenje i žestina nevremena iznenadila je sve nas uključujući i DHMZ, naglasio je.

Dodao je kako je na broj 112 upućeno je preko 4 tisuće poziva iz cijele Hrvatske. U nekim trenucima bilo je i 100 poziva u sekundi.

Zagreb i zagrebačka okolica kao i drugi gradovi u Hrvatskoj koje je jučer pogodila nezapamćena olujna kataklizma još će se dugo oporavljati. Rezultati spomenutog vremenskog udara su doslovno tragični.

Je li se moglo uopće pripremiti za ovakav vremenski horor, kako uopće ubuduće biti spremni za ovakav „armagedon”, odgovore je imao u studiju Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite Hrvatske.

Što se tiče broja ozlijeđenih, Trut je rekao da je stotinjak osoba ozlijeđeno.

– Srećom više njih je lakše ozlijeđeno, a sedam ih je teže ozlijeđeno, tri su osobe preminule i nažalost još jedna osoba je preminula. Radi se o vatrogascu iz Vukovarsko-srijemske županije koji je bio na intervenciji, rekao je.

Upozorio je građane da se ne voze automobilima ako nije potrebno jer još uvijek ima grana i drveća na cestama.

Rekao je da su imali preko četiri tisuće poziva na sustav 112.

– Bili su pozivi koji su direktno išli na žurne službe. Tu je preko 1500 intervencija sinoć odrađeno. Tijekom noći je smanjeno radi noći da se ne bi netko ozlijedio, istaknuo je.

Na pitanje je li se trebalo obavijestiti građane na moguću opasnost, rekao je da se javnost o ovome obavještava već dva dana o olujnom nevremenu u Hrvatskoj.

– Naravno prenosimo ono što struka za meteorološke aktivnosti kaže. Prenosimo te aktivnosti preko društvenih mreža, medija, portala, rekao je.

Rekao je da SRUUK još uvijek nije u funkcijskom planu.

– To smo proveli testiranje u lipnju. U proceduru donošenja upućen je prijedlog pravilnika o stupanju ranog upozoravanju stanovništva, što podrazumijeva mišljenje nadležnih tijela, u ovome slučaju se radi o DHMZ, objasnio je za kraj Trut.
 

Najnovije

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...

Programi DP-a i Mosta: Identitet, sigurnost, borba protiv korupcije i razvitak

Foto:Narod.hr   Izborni programi Domovinskog pokreta i Mosta, svaki na svoj način, težišta stavljaju na aktualne izazove kao i na dugoročna pitanja identiteta hrvatskog društva. Dok Domovinski...

Petrov: ‘Za mene je rodna ideologija smrt za društvo’

  Božo Petrov doktor je medicine, psihijatar, saborski zastupnik i predsjednik stranke Most.  U intervjuu za Narod.hr ističe glavne točke predizbornog programa za parlamentarne izbore,...

Fra Mario Knezović: Politički izborni kompas za vjernike!

 Foto:Facebook     Jutros me Facebook podsjetio da smo na današnji dan 2018. bili na prosvjedu protiv izglasavanja Istanbulske konvencije. Tada su naše potpise proglasili nedostatnim, nevaljanim,...