TUĐMAN je u stvaranje države krenuo iz Sesveta: Danas je obljetnica, stiže i PLENKOVIĆ!

Na današnji dan 1990. godine osnovana je prva općinska organizacija HDZ-a u Zagrebu, ona u Sesvetama, i upravo ta prva organizacija kandidirala je dr. Franju Tuđmana  kao kandidata za tadašnje Društveno-političko vijeće Hrvatskog Sabora. Danas, u četvrtak 2. veljače 2023., u 18 sati obilježit će se 33 obljetnica tog događaja, značajnog ne samo za HDZ kao stranku nego i Hrvatsku u cjelini. Upravo iz Sesveta je krenuo pobjednički pohod dr. Franje Tuđmana koji je rezultirao neovisnošću Republike Hrvatske.

Kolika je važnost sesvetske organizacije, govori, pored činjenice da će na današnjoj godišnjici, koja će se obilježiti u 18 sati u kino dvorani Narodnog sveučilišta Sesvete na Trgu Dragutina Domjanića 6 nazočan biti i premijer Andrej Plenković, a svečanu sjednicu Gradskog odbora HDZ-a Zagreb vodit će njegov predsjednik dr. sc. Mislav Herman.

Pored činjenice da je bila prva u Zagrebu, o njenoj važnosti govori i to da je Izvršni odbor HDZ-a svojevremeno procjenio da je to najbolja njihova organizacija u cijeloj Hrvatskoj. Pored dr. Franje Tuđmana, kandidirali su i mr. sc. Ivana Kolaka za zastupnika u Vijeću Općina , a koji je izabran i za Podpredsjednika Vijeća Općina Hrvatskog Sabora, te Antu Kutlu u Vijeće udruženog rada.

Sesvetski HDZ istaknuo je svoje kandidate za sve institucije, od mjesnih zajednica, preko općine, do Grada Zagreba i polučio gotovo stopostotni uspjeh na izborima: Samo u jednoj od 43 mjesne zajednice pobijedio je kandidat SDP-a, koji se nikad nije niti pojavio u Skupštini općine Sesvete.

Tko je stvarno stvarao HDZ 89. i 90. godine? Zadatak osnivanja HDZ-a u Gradu Zagrebu dobili su isprva Stipe Mesić i Vice Vukojević, no pogrešno bi bilo misliti da je HDZ osnovala UDBA. Nakon šest mjeseci rezultati Stipe Mesića su bili porazni: Nije osnovana niti jedna općinska organizacija, jer njegovi kandidati, regrutirani naravno iz udbaških redova, nisu htjeli na sebe preuzeti odgovornost.

U prosincu 1989. Hrvatska Mladež iz Sesveta i Grada Zagreba, izrasla na projektu “1.300 godina kršćanstva u Gradu Zagrebu”, zatražila je preko Vice Vukojevića od Predsjednika Tuđmana da sami preuzmu na sebe organizaciju mjesnih odbora, time i svoju sudbinu u svoje ruke, za što su od Tuđmana dobili punu podršku – i krenuli na posao.

Ti mladići su uspjeli u samo šest tjedana organizirati HDZ u Sesvetama i gradu Zagrebu.  Neki od utemeljitelja dali su život i zdravlje za Domovinu u ratu, pa prvo spomenimo njih: Marinka Šaravanju, člana prvog predsjedništva, zatim članovi prvog Općinskog odbora: Peru Hrgovića, Piskovića , Pericu, Pavića, Kostelića, Capela…

Posebno treba spomenuti Jozu Brekala koji je svoju kuću u tim opasnim vremenima ustupio Inicijativnom odboru. Zatim prvog tajnika Ivana Dujmovića i prvog predsjednika sesvetskog HDZ-a Vlade Kolaka!

Riječ je o mladićima koji nisu podlegli prijetnjama i ucjenama, već su hrabro stali na čelo Sesvetskog HDZ-a. Koliko je tada to bilo opasno? Valja se sjetiti pokušaj atentata na dr. Franju Tuđmana u Benkovcu i Račanove izjave da je “HDZ stranka opasnih namjera”, čime je nacrtao metu na čelo svih tadašnjih utemeljitelja i članova. Bio je tu i zahtjev tajnim službama i JNA da se uhiti cijelo vodstvo HDZ-a! Nakon tih prijetnji, osmero članova Općinskog odbora HDZ-a ga je napustilo iz straha za život.

U tim i takvim okolnostima vodstvu HDZ- a bezrezervnu podršku dala je Katolička crkva na čelu s pokojnim kardinalom Franjom Kuharićem, koji je dao zadatak svim, pa i sesvetskim Župnicima i mladim kapelanima da župne odbore potaknu da podrže osnivanje HDZ-a i time i stvaranje hrvatske države.

Rezultat tog zajedničkog rada je bio velik, u samo 45 dana osnovano je u Sesvetama 39 temeljnih ogranaka i kandidirano vise od 250 osoba na listama HDZ-a. Istodobno, u biračke odbore imenovano je više od 150 članova. Narod tada rado pristupao HDZ-u, sve dvorane su bile pune prilikom osnivanja ogranaka, stranci je u Sesvetama pristupilo vise od 4.300 ljudi!

HDZ je organizirao i slavnu Sesvetsku 144. brigadu, čijih su više od 6500 pripadnika kao dragovoljci bili u Vukovaru, Pakracu, Gospiću… 144. je branila domovinu i na Kupi i na Dinari, čuvala leđa Dubrovniku i uspješno sudjelovala u svim vojnim operacijama uključujući Oluju.

Iz Sesveta je krenuo pohod na grad Zagreb i Sabor Republike Hrvatske koji je rezultirao ostvarenjem sna, stvorena je hrvatska država na čelu sa sesvetskim zastupnikom, a kasnije Predsjednikom SRH i potom RH, dr. Franjom Tuđmanom.