TUĐMAN NA BANOVINI: OBILJEŽENO STRADANJE PECKOG, postavljena spomen ploča

Otkrivanjem spomen-ploče, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i služenjem mise u mjestu Pecki na petrinjskom području u petak je obilježena 32. obljetnica stradanja mještana i branitelja, te posjet prvoj crti bojišnice prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Kako su najavili iz Udruge hrvatskih branitelja policije Petrinja, to je prvi korak u uređenju budućeg spomen područja, koje će obuhvaćati i obilježavanje pet kilometara prve crte obrane, kao i drugih lokaliteta na tom području.

Pecki je zbog svoje lokacije dugo branio ne samo Banovinu, već i Hrvatsku. Zbog toga je predsjednik Tuđman 25. kolovoza 1991. godine, za boravka u Sisku, Petrinji i Hrvatskoj Kostajnici, posjetio branitelje u Peckom, kako bi ih ohrabrio da ustraju u obrani domovine.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je važnost obilježavanja takvih događaja kako bi se sačuvala i na mlađe generacije prenijela istina o Domovinskom ratu.

“Predsjednik Tuđman je u izrazito zahtjevnim i opasnim okolnostima došao ovdje ohrabriti branitelje i uvjerio se u stanje obrane, opremljenosti i organiziranosti. Raduje me što je ovdje danas veliki broj branitelja iz cijele Hrvatske, svi su odali počast i zaslugu našim žrtvama, a istodobno u zajedništvu očuvali snagu koju smo izgradili za vrijeme Domovinskog rata”, rekao je Medved.

O značenju događaja u Peckom govorili su i saborska zastupnica Magdalena Komes te sisačko-moslavački župan Ivan Celjak. Projekt uređenja spomen područja obrazložili su dopredsjednik udruge branitelja Tihomir Šalić i voditelj projekta Ivo Vranić – Buva.

Spomen obilježje su otkrili brat poginulog branitelja Pepo Mlađenović i Tomo Medved, a blagoslovio ga je i zajedničku molitvu predvodio sisački biskup Vlado Košić.