Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Turudić o prijavi nadređenih: Još jedan pokušaj moje difamacije

 

Novoizabrani glavni državni odvjetnik, sudac Visokog kaznenog suda (VKS) Ivan Turudić ocijenio je, nakon što su ga nadređeni prijavili zbog povrede Kodeksa sudačke etike zbog njegovog kontakta s Zdravkom Mamićem, da je riječ o još jednom pokušaju njegove difamacije.

Ivan Turudić je u razgovoru za Hinu potvrdio da je pritužba podnesena zbog njegovog susreta s Zdravkom Mamićem prije devet godina, istaknuvši da je riječ o još jednom pokušaju njegove difamacije koji je očekivan, prenosi HRT.

”Postoji jasan motiv i datum donošenja ove odluke”, naglasio je Turudić.

Komentirajući priopćenje predsjednika VKS-a Željka Horvatovića da je pritužba podnesena uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, Turudić je rekao kako je nevjerojatno da predsjednik VKS-a traži suglasnost za pritužbu od predsjednika najvišeg suda bez ikakvog zakonskog uporišta.

”Njemu nikakva suglasnost predsjednika Vrhovnog suda nije potrebna. Ne znam zašto to čini, ne znam čini li to kako bi se opravdao pred nekim jer možda intimno drži da je taj zahtjev neosnovan, ali to prepuštam njemu i predsjedniku Vrhovnog suda”, rekao je.

Turudić je dodao da je Horvatović ranije govorio da je pod silnim pritiskom kako predsjednika Vrhovnog suda tako i drugih ljudi koje ne želi imenovati.

” To su po prirodi stvari osobe koje su bliske predsjedniku Vrhovnog suda i njegovi ledolomci koji su mu pomogli u imenovanju”, nadodao je.

Prijavljeni Turudić dotaknuo se i predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića za kojeg je, kako ističe, također vođen stegovni postupak za kojeg naglašava da je puno ozbiljniji nego postupak pred sudačkim vijećem.

”Tada je Državno sudbeno vijeće, koje je nadležno za vođenje stegovnog postupka, navelo da za vrijeme postupka imenovanja neće odlučivati o postupku protiv Dobronića kojem je stavljeno na teret da je neuredno obavljao svoju dužnost”, kazao je.

Pritom je precizirao da je Dobronić dugi niz godina imao minimalnu normu od 70 posto te da Državno sudbeno vijeće (DSV) godinu dana nije donijelo odluku u vezi aktualnog predsjednika Vrhovnog suda.

”S danom njegovog imenovanja, taj isti DSV je obustavio stegovni postupak. Ovo je vrlo slična situacija, samo što se meni na teret stavlja puno blaži krimen”, poručio je.

Predsjednik Visokog kaznenog suda jučer je uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda podnio nadležnom sudačkom vijeću pritužbu protiv suca tog suda Ivana Turudića zbog povrede Kodeksa sudačke etike, navodi u priopćenju Visoki kazneni sud.

Prema izjavama proizlazi da se sudac Turudić više puta sastajao s osobom protiv koje je pokrenuta istraga čime je po ocjeni predlagatelja prekršio Kodeks sudačke etike. Napominjemo da je proces izbora Glavnog državnog odvjetnika u nadležnosti Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora. Međutim, sve dok Glavni državni odvjetnik ne stupi na dužnost na koju je izabran on je do tada sudac i za ocjenu postupaka suca nadležna je isključivo sudbena vlast (predsjednici sudova, sudačka vijeća i Državno sudbeno vijeće), stoji među ostalim u priopćenju Visokog kaznenog suda.

”On je izglasan u Hrvatskom saboru i pokretanje postupka pred sudačkim vijećem nema utjecaja. To nije niti stegovni postupak, to je nešto ispod stegovnog postupka, po meni to ne mijenja nikakvu odluku”, rekao je ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica.

Ta se tema komentirala i u Saboru, nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je kako ima dojam da se “suci međusobno kajlaju”. Napomenuo je da je tijekom izbora predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića protiv njega također vođen stegovni postupak i bez obzira na to izabran je za predsjednika Vrhovnog suda.

”Tada je taj postupak vođen pred Državnim sudbenim vijećem (DSV), a sada vidim da od strane istog Dobronića u dogovoru ili uz njegovu suglasnost će se razmatrati pritužba protiv Turudića”, kazao je Jandroković.

”Pitajte njih u pravosuđu zašto to jedan drugome rade, meni to ne izgleda dobro. Imam dojam da tu ima i puno osobnog i da sama dinamika ukazuje da je to dublja pozadina nego samo ovo što vidimo iz priopćenja Vrhovnog suda”, dodao je.

Podsjetio je i na raniji snažan pritisak dijela javnosti, lijevih političkih opcija, da se mimo zakona na poziciju predsjednice Vrhovnog suda imenuje Zlata Đurđević što nije prošlo.

“Politika je konfliktna djelatnost, tu se sudaraju različite političke opcije, svjetonazori i programi i nije za očekivati da svi podrže osobu koju predlaže vladajuća većina”, zaključio je.

”Sada je svima u ovoj zemlji jasno da se ovakvo imenovanje suca Turudića za glavnog državnog odvjetnika, nikada nije smjelo dogoditi, da nas je Andrej Plenković doveo u poziciju doslovno banana države u kojoj vlast običnom većinom za glavnog državnog odvjetnika bira osobe koje se druže s kriminalcima pa onda i zbog toga krše etički kodeks suda”, izjavila je Sandra Benčić, saborska zastupnica Možemo!

”Potpuno je jasno koliko je to krivi izbor i koliko je njegovo nametanje na čelo državnog odvjetništva Republike Hrvatske u stvari samo sila. Sila nekoga tko si umislio da može što hoće i da za takvo ponašanje neće biti posljedica”, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...