Petak, 14. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Turudić: Plenković je donio ispravnu odluku kad me odabrao; Baš me briga za pritiske, pritisak je bio medijski

Jutros je u uredu Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske obavljena primopredaja dužnosti između dosadašnje Glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek i novoimenovanog Glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, javlja Index.

 

Hrvatski sabor je na sjednici 7. veljače 2024., donio Odluku o imenovanju Ivana Turudića za Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske”, stoji u kratkom priopćenju uz fotografije Turudića i Zlate Hrvoj Šipek. Nakon toga se obratio javnosti.

Turudić je na početku pozdravio novinare i rekao da se nada da će to biti početak jednog dobrog prijateljstva, ali da to neće značiti da će im davati tajne informacije.

Što će biti prvo što će raditi?

“Sutra se sastajem s Uskokom. Cijeli Uskok će doći u zgradu DORH-a i imat ćemo sastanak. Nakon toga planiram održati sastanke sa svim općinskim i županijskim državnim odvjetništvima. Nastojat ću se već ovaj tjedan naći s ministrom pravosuđa Habijanom držeći da imamo puno stvari koje moramo riješiti.

Bit će nekih kadrovskih promjena, kako u DORH-u tako i Uskoku i drugim državnim odvjetništvima. Prerano je za govoriti, ali očekujem da će to biti riješeno u sljedećim tjednima”, rekao je.

“Nužno je izmijeniti Zakon o Uskoku, DORH-u i ZKP-u”

“Nužno je izmijeniti Zakon o Uskoku, DORH-u i ZKP, to su glavni alati DORH-a. Očujem pomoć svih mjerodavnih, nadam se da ćemo u kratkom vremenu poboljšati situaciju”, rekao je Turudić na presici.

Zahvalio je Zlati Hrvoj Šipek.

“Naravno da ću donijeti novi raspored poslova, bit će nekih kadrovskih promjena, kako u DORH-u tako i u Uskoku i drugim DO-ima. Prerano je o tome govoriti”, kaže.

Krenula su novinarska pitanja.

Kad će raspisati natječaj za šefa Uskoka?

“Očekujem da ću dobiti potrebnu pomoć nadležnih ministarstava, predstavnika Ministarstva pravosuđa. Vrlo brzo ću imenovati v.d. ravnatelja Uskoka. Vrlo uskoro ću raspisati natječaj za šefa Uskoka. Mislim da ću čak sutra obznaniti ime vršitelja dužnosti.”

“Snažno se zalažem za osnivanje Visokog DORH-a”

Novi glavni državni odvjetnik kaže kako mu je cilj fizički približiti USKOK i DORH jer je to važno za rad obje institucije.

“Snažno se zalažem za osnivanje Visokog DORH-a”, kaže.

O slučaju Agrokor

Turudić je podsjetio da je optužnica u slučaju Agrokor već dva puta povučena. “To je prioritet kojem ću snažno prionuti. Ja tu mogu biti koordinator i moram biti informiran o tome, ali to je prvenstveno stvar ŽDO-a.

Zašto bih se izuzeo iz toga da ocijenim je li vještačenje provedeno pravilno? Već sam izuzet iz predmeta Josipe Rimac, tamo sam bio izuzet na vlastiti zahtjev 2016. prije nego što su istraživački novinari otkrili poruke, govorim to s porugom. Tu je Janaf, ali taj je predmet toliko duboko u postupku. Treći predmet je Agrokor”, naveo je.

Mora se najprije vidjeti tko je naložio vještačenje i tko je našao vještaka, kaže Turudić na pitanja novinara.

O Mamićevim predmetima

“Sad smo predaleko došli. Ne želim govoriti o pojedinim predmetima.”

Hoćete li se izuzimati iz predmeta u kojima ste?

“Što bih ja to radio u tim predmetima?” pitao se Turudić, a novinarka je replicirala da kao šef DORH-a ima uvid u sve predmete.

“Ma, dajte, molim vas”, odbrusio joj je.

Stav prema korupciji, posebno unutar vladajućih. Hoće li Plenkovićeva vlada imati popusta?

“Neće. Ako bude sumnje ćemo postupati. To ste dobro rekli. Ako bude sumnje, ako ne, nemamo što postupati.”

Diplome iz Travnika

Turudića su pitali i treba li preispitati diplome iz Travnika. “Organizirani kriminal je bara u kojoj nastaju koruptivna djela. Što se tiče konkretnog slučaja, ništa ne znam i neću govoriti. Ali ako postoji sumnja u krivotvorenje službene isprave, to se radi po službenoj dužnosti”, kaže Turudić na pitanja o diplomi ministra poljoprivrede Josipa Dabre koji je studij završio u Travniku u BiH.

“To nije volja glavnog državnog odvjetnika, to se radi po službenoj dužnosti”, ponovio je.

O EPPO-u

“To je bio slučaj na jednoj televiziji gdje me voditeljica prekinula i vrlo neprofesionalno se povela prema meni. Ja nisam protiv EPPO-a, nemam ništa protiv njih.

Oni će u meni imati lojalnog suradnika. Kucate na otvorena vrata, bit će sve u redu”, rekao je na pitanja o suradnji s EPPO-om.

“Rekao sam da je EPPO imao problem kada je osnovan, nisu imali prostor, stolce, to su bile teškoće. Nikada nisam problematizirao postojanje EPPO-a. To je bitna razlika od ovoga kako vi to predstavljate”, kaže.

O slučaju Geodezije

“Rekao sam da neću o konkretnim stvarima odgovarati.”

Problem DORH-a koji nije dovoljno otvoren javnosti

“Trudit ću se da DORH bude otvoreniji javnosti nego do sada, a dokaz tome je današnja presica koju, evo, imamo.”

O Lexu AP

“Mislite da ću odavati izvide? Pa, neću.”

Kadrovska devastacija

Novi glavni državni odvjetnik kaže kako je naslutio da su kandidati vrlo često čekali na mig da se jave na neko mjesto. “Migova više neće biti. Svi koji su zainteresirani neka se jave na neko mjesto, ne treba prethodno odobrenje, ako ga je prije bilo”, kaže.

O plaćama u DORH-u

Što se tiče plaća u državnim odvjetništvima, Turudić kaže kako su neke plaće dobre te da je dobro da su se povećale plaće u nižim državnim odvjetništvima, ali da je premali razmak između najniže i najviše plaće u sustavu. Naveo je primjer sudova te rekao da se nada da nije takav slučaj u državnom odvjetništvu. “Najniža plaća je bitno povećana, ali nije povećana na najvišim instancama”, kaže.

Politički pritisak

“Ništa mi nije teško, nikakav pritisak ne osjećam. Baš me briga za pritiske, pritisak je bio medijski. Došao sam raditi svoj posao, da DORH bude bolji kad budem odlazio nego što sam ga ja danas zatekao”, kaže.

Na pitanja o osiguranju uzvraća protupitanjem: “Zašto o tome niste pitali prethodnog državnog odvjetnika koji je imao bitno veće osiguranje?

Što će biti s Mladenom Bajićem?

“Kolega Bajić radi na dva vrlo važna projekta. Educira državne odvjetnike o ratnim zločinima počinjenim u ratu u Ukrajini i radi na jednom projektu vezanom za BiH. Do daljnjeg ostaje.”

“Isuse”, kaže Turudić na pitanje zašto funkcija na kojoj je Bajić bio nije popunjena. “Ima sedam nepopunjenih mjesta u DORH-u, neke su kolegice navele odlazak u mirovinu. Moj je posao da se ta mjesta popune”, kaže. Odlučio je tko će mu biti prvi zamjenik, ali nije htio otkriti ime, kaže da će se znati ovih dana.

Odnos s Milanovićem i Plenkovićem

“Ne”, kaže na pitanje hoće li se nešto promijeniti u njegovom odnosu s čelnicima države.

S predsjednikom RH nema odnos i ne treba ga ni biti, kaže.

Što se tiče premijera, Turudić kaže kako je donio ispravnu odluku kad ga je izabrao za glavnog državnog odvjetnika. “Takve se odluke ne donose da bi se isplatile”, kaže na daljnja pitanja.

O uvjetima rada u DORH-u

“Pisat ću, tražiti, govoriti, nemam druge alate osim toga da tražim vladu, Ministarstvo pravosuđa”, kaže na pitanje o povećanju plaća i poboljšanju uvjeta u DORH-u.

Što se tiče slučaja Rimac, kaže kako postoji procedura koja propisuje kako se izuzima glavni državni odvjetnik.

Novi šef Uskoka

“Nije bilo ljudi koji imaju uvjete”, kaže i objašnjava kako se uvjeti moraju smanjiti pa će biti zainteresiranih za čelno mjesto u Uskoku.

Turudić kaže i da bi se Uskok trebao baviti puno manjim brojem predmeta, a da mnogo stvari mogu raditi niža državna odvjetništva.

O političkoj korupciji

“Neću nikada upotrebljavati izraz lokalni šerifi. Javnost je najosjetljivija na predmete u kojima su osumnjičeni političari. Svi pred zakonom su jednaki. Neću se zauzimati da se posebno progone lokalni šerifi niti ću koristiti taj izraz.”

O Mamiću

“Odbijam o tome govoriti.” Turudić kaže da ga je “baš briga” ako čuje da se neki sudac našao s nekim Mamićem.

“Vi insinuirate da sam ja počinio kazneno djelo? Pitate me za nešto od prije devet godina”, kaže, prenosi Hrvatska danas pisanje  Indexa.

Najnovije

Anici Jurić je Armija BiH pred očima ubila trojicu sinova i muža

Foto:Večernji.ba   „Ove godine nisam mogla otići. To je prvi put otkako su sahranjeni na našeg groblju u Kaknju, u Grmačama. Put iz Čapljine gdje sad...

U sjeni napada na Bartulicu ostala izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika

Foto:Narod.hr   U sjeni napada na Domovinski pokret ostala je izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika. Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao...

Analiza: Je li Jordan Bardella (28) budući francuski predsjednik?

Foto:Screenshot   Izbori za Europski parlament u Francuskoj jasno su pokazali da je balon moći predsjednika Emmanuela Macrona ispuhan, nova francuska politička zvijezda zove se Jordan...

Biblijska poruka 14.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Srce – izvorište grijeha

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 5,27-32 Reče Isus svojim učenicima: »Ćuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda...

Ilija Cvitanović: Svesrpski sabor je nešto najlošije za srpski narod

Održavanje tzv. svesrpskog sabora je nešto najlošije po srpski narod i ni na koji način ne može izazvati implikacije po status BiH i njenu...