Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Turudić položio prisegu: Časno i pošteno ću obavljati dužnost

Novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić prisegnuo je u Hrvatskom saboru, no na tu dužnost stupit će tek u svibnju kada aktualnoj glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek istekne mandat.

 

“Prisežem da ću se u obnašanju svoje dužnosti ponašati u skladu s Ustavom RH, međunarodnih ugovora i zakona, skrbiti o zaštiti ljudskih prava i jednakosti svih pred zakonom, promicati vladavinu prava i ugled Državnog odvjetništva te štititi jedinstvenost, suverenitet i pravni poredak RH”, prisegnuo je Turudić pred predsjednikom sabora Gordanom Jandrokovićem.

Svečanosti su nazočili i potpredsjednik vlade Davor Božinović, ministar pravosuđa Ivan Malenica, potpredsjednici sabora iz redova vladajuće većine Željko Reiner i Furio Radin, potpredsjednik Odbora za pravosuđe, HDZ-ov Krunoslav Katičić, kao i aktualna glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, zamjenica predsjednika Vrhovnog suda Gordana Jalšovečki, predsjednik Državnog sudbenog vijeća Darko Milković te član Državnog odvjetničkog vijeća Jozo Jurčević.

Na prisezi nisu sudjelovali potpredsjednici Sabora.

Oporbeni potpredsjednici sabora, SDP-ova Sabina Glasovac i Davorko Vidović (Socijaldemokrati), nisu došli na prisegu, kao ni predsjednik Odbora za pravosuđe, SDP-ov Mišel Jakšić, objavio je HRT.

Iako je danas prisegnuo, Turudić će službeno na dužnost stupiti tek u svibnju – kada istekne mandat Hrvoj Šipek. Vladajući su svečanost prisege organizirali već sada s obzirom na to da se sabor raspušta već sutra, 14. ožujka. Tako bi se parlamentarni izbori trebali održati u naredna dva mjeseca pa postoji mogućnost da se novi saziv sabora do isteka mandata glavne državne odvjetnice ne konstituira.

Turudić je zahvalio vladajućoj većini na povjerenju koje su mu ukazali izabravši ga za glavnog državnog odvjetnika. „Sam tekst ove svečane prisege je zapravo način i modus na koji ću obnašati svoju dužnost. Imenovanjem za glavnog državnog odvjetnika učinili ste mi veliku čast i, naravno, to shvaćam kao jako veliku obvezu i dat ću sve svoje ljudske, moralne i stručne kapacitete da tu dužnost obnašam u skladu s Ustavom, međunarodnim ugovorima i zakonom časno i pošteno“, poručio je Turudić.

Jandroković: Uvjeren sam da će se Turudić voditi ovim načelima u obnašanju dužnosti

Predsjednik sabora zahvalio je Hrvoj Šipek na dosadašnjem radu. Podsjetio je kako je „Državno odvjetništvo RH samostalno i neovisno pravosudno tijelo koje je ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih djela i drugih kažnjivih djela, oduzimati pravne radnje radi zaštite imovine RH te podnositi pravna sredstva za zaštitu Ustava RH i zakona“ te je „dužno postupati na temelju Ustava, međunarodnih ugovora koji su dio hrvatskog pravnog poretka, pravne stečevine EU, zakona i drugih izvora prava“.

„Imajući sve to u vidu, dužnost glavnog državnog odvjetnika RH posebno iziskuje visoku stručnost, profesionalnost, samostalnost i neovisnost, savjesnost i objektivnost. Uvjeren sam da će se gospodin Ivan Turudić, koji se dokazao svojim dosadašnjim radom i iznimno bogatim iskustvima u pravosuđu, voditi ovim načelima u svojem budućem radu i djelovanju državnog odvjetništva“, naglasio je Jandroković poželjevši Turudiću puno uspjeha u obnašanju dužnosti.

 

 

 

 

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...