Turudić: Vasiljković je dobio manje godina zatvora nego sam ja pokopao suboraca kojima je on presudio!

On je praktički već izdržao kaznu na koju je osuđen s obzirom na zakon o izvršenju kazne. Znamo da se tri četvrtine izdržane kazne smatra da je kazna izdržana u cijelosti. Naravno, to podrazumijeva da se pristupi izvršenju kazne, o tome ćemo se dogovarati, hoćemo li...

Braniteljica kapetana Dragana je kazala da je njezin klijent praktički već izdržao kaznu na koju je osuđen ako se uzme u obzir Zakon o izvršenju kazne, a najavila je i da će se žaliti na presudu

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, je obrazloženje presude od 15 godina zatvora na splitskom Županijskom sudu pratio mirno i bez emocija, tek je povremeno vrtio glavom pokazujući da se ne slaže s nekim dijelovima obrazloženja koje je čitao predsjednik sudskog Vijeća Damir Romac.

Vijeće je ocijenilo da je tužiteljstvo uspjelo dokazati da je bio zapovjednik zatvora na kninskoj tvrđavi i da je znao za zlostavljanja zatvorenika, u lipnju i srpnju 1991. godine, ali da nije poduzeo ništa da bi spriječio takvo ponašanje svojih podređenih i da je postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije. Također, proglašen je krivim i što je tijekom srpnja 1991. u Glini izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a zatim naredio i njihovo zauzimanje. Oslobođen je optužbe za mučenje, zlostavljanje i ubijanje zarobljenika Hrvatske vojske i policije u Bruškoj kod Benkovca.

– Ključni dokaz tužiteljstva je bio iskaz svjedoka koji je u bitnom više puta mijenjao svoj iskaz, bio je konfuzan, nelogičan i neuvjerljiv i nije se poklapao s drugim dokazima te ga Vijeće nije moglo prihvatiti kao vjerodostojan – rekao je sudac Romac.

Vasiljkovićev branitelj Tomislav Filaković iz Osijeka rekao je da njegov klijent nije očekivao ovako visoku presudu i najavio je žalbu, a odvjetnica Slađana Čanković pojasnila je da će u žalbi obrazložiti da Vasiljković ne zaslužuje ovoliku kaznu jer drže da tijekom postupka nije dokazano da je bio zapovjednik zatvora na kninskoj tvrđavi niti da je organizirao napad u Glini.

U kaznu od 15 godina mu se uračunava i vrijeme koje je proveo u ekstradicijskom pritvoru u Australiji dok se borio da ga ne izruče Hrvatskoj kao i vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru u Hrvatskoj.

– On je praktički već izdržao kaznu na koju je osuđen s obzirom na zakon o izvršenju kazne. Znamo da se tri četvrtine izdržane kazne smatra da je kazna izdržana u cijelosti. Naravno, to podrazumijeva da se pristupi izvršenju kazne, o tome ćemo se dogovarati, hoćemo li tražiti upućivanje na izdržavanje prije pravomoćnosti ili nećemo. O tom po tom. Formalno je zapravo odslužena kazna i u tom smislu to bi bila očekivana presuda da pokrije dosadašnji ekstradicijski pritvor i istražni zatvor – kazala je Čanković.

Visinom presude nije bila zadovoljna publika u kojoj su sjedile i neke Vasiljkovićeve žrtve. Jedan od njih je i Ivan Turudić, predsjednik podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije, koji kaže da mu je nakon izricanja ostala gorčina. Nada se da će se tužiteljstvo žaliti.

– Razočaravajuće je bilo čuti da je Vasiljković dobio manje godina zatvora nego sam ja pokopao suboraca kojima je on presudio. Nudio sam se Državnom odvjetništvu da ću svjedočiti u ovom slučaju, a volio bih da sam bio pozvan jer mislim da sam imao o čemu pričati. Ipak, nisam se žalio jer sam saznao da to ne bi bitno utjecalo na sastav optužnice. Vjerujem da će i hrvatska javnost reagirati u razočaravajućem kontekstu na ovu presudu – komentirao je Turudić.

Kao otegotne okolnosti sud je Vasiljkoviću uzeo u obzir to što se nije pokajao zbog teških kaznenih djela koje je počinio, a u kojima je više osoba teško nastradalo te što je naredio razaranje civilnih objekata, a jedina olakotna okolnost koju je sud uzeo u obzir bila je njegova dob.

Dragan Vasiljković uhićen je u Australiji 2006. godine gdje je živio pod pseudonimom Daniel Snedden, Hrvatskoj je izručen 2015. i to je bio prvi put da je Australija izručila svojeg državljanina zbog optužbi za ratne zločine.

G.S.

Comments are closed.