Tuskov ministar kulture napravio crnu listu, Katolička crkva je neprijatelj br.1

Facebook

Poljska konzervativna novinska kuća wPolityce.pl dobila je popis organizacija od Ministarstva kulture kojima je suradnja i javno financiranje zabranjeno. Na listi su se dakako našli konzervativni mediji i organizacije Katoličke crkve.

 

Crnu listu sastavilo je poljsko Ministarstvo kulture pod vodstvom Bartłomieja Sienkiewicza. Marcin Warchoł, bivši ministar pravosuđa (PiS), listu je nazvao “skandalom i napadom na civilno društvo”.

“To je uništavanje društvenih organizacija i medijskih institucija. Nije, dakle, riječ samo o javnim medijima, nego i o privatnim udrugama i zakladama koje ne govore glasom Donalda Tuska. Jednostavno se radi o zatvaranju sustava”, rekao je Warchołd za televiziju wPolsce.pl.

Novinska kuća wPolityce.pl došla je do popisa preko korespondencije između ministarstva i jednog od njegovih kontakata. U korespodenciji ministarstvo govori o smanjenju financiranja i kontakata s nizom medija i organizacija, piše Remix News.

Institucije na crnoj listi uključuju kršćansku dobrotvornu organizaciju Caritas Polska, katolički pravni think tank Ordo Iuris, nezavisnu televiziju TV Republika. Zatim konzervativne tjednike Do Rzeczy, Sieci, Fronda i Tygodnik Solidarność, kao i veliki broj katoličkih i konzervativnih grupa civilnog društva.

Prema Marcinu Warchołu, Tuskova vlada pokušava iz javnog prostora ukloniti institucije koje se ne slažu s njegovom politikom ili emitiraju alternativne poruke. Vlada ih želi ušutkati i isključiti iz javnog života, prenosi Narod.hr.

Popularni konzervativni komentator Rafał Ziemkiewicz izjavio je za portal DoRzeczy.pl da je “ponosan što je vidio tjednik Do Rzeczy na crnoj listi. On ističe da bi bio više uzrujan da je tjednik sponzoriran od strane ministarstva pod upravom ministra Sienkiewicza”.

Ziemkiewicz je također rekao da vlada pokušava implicirati da postoji nešto koruptivno u vezi s organizacijama civilnog društva i medijima koji su financirani bespovratnim sredstvima.

Dodao je da ga postupci Tuskove vlade podsjećaju na postupke koje je poduzela privremena vlada nakon veljačke revolucije u Rusiji 1917. Vlada je tada mislila da će održavanje carske obitelji na prijestolju i njena intenzivna istraga o Rasputinu biti dovoljni. No ljudi su očekivali da će se vlada uhvatiti u koštac s njihovim pravim problemima, poput gladi i problema svakodnevnice.

Ziemkiewicz je upitan zašto misli da su institucije poput kršćanske dobrotvorne organizacije Caritas na crnoj listi. Na što je on odgovorio da je to signal da vlada Katoličku crkvu sada smatra neprijateljem. Također i da je treba napadati kad god se natječe za financiranje s drugim organizacija posebice onima za LGBTIQ prava. Iste te organizacije podržala je sadašnja saborska većina.

“Sve što dolazi iz konzervativnih krugova treba osuditi i boriti se protiv toga”, zaključio je Ziemkiewicz o Tuskovoj vladi.