TUŽAN DAN SJEĆANJA NA 68 UBIJENIH MJEŠTANA SOTINA TIJEKOM VELIKOSRPSKE AGRESIJE! DA MI SINU BAREM PRONAĐU GROB DA MU IMAM GDJE SVIJEĆU UPALITI DOK SAM JOŠ ŽIVA…

Pokolj u Sotinu za obitelji ubijenih i nestalih zločin je – bez primjerene kazne...Danas smo se okupili u čast i u spomen brutalno na i svirep način ubijene, poginule i nestale hrvatske branitelje, mještane Sotina u Domovinskom ratu...

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja sotinskim žrtvama te molitvom obilježen je Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije nad mještanima Sotina.
Tijekom komemorativnog skupa pročitana su imena 68 ubijenih mještana, branitelja i civila, koja su život izgubila tijekom brutalne velikosrpske agresije prije 30 godina…

Vijence su položile i svijeće upalile obitelji ubijenih i nestalih, delegacije i udruge branitelja i braniteljica među kojima i delegacija Grada Vukovara predvođena gradonačelnikom Ivanom Penavom…

„Danas smo se okupili u čast i u spomen brutalno na i svirep način ubijene, poginule i nestale hrvatske branitelje, mještane Sotina u Domovinskom ratu. 30 godina nakon, prisjećamo se teških dana stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske, prije svega s mislima na ljude kojih više nema i kojima smo vječno zahvalni. Stoga, pozitivna misao današnjeg dana je što kroz obilježavanje ovakvih tužnih obljetnica koje nam predstoje baštinimo sjećanje na sve one čija imena su čvrsto upisana u temelje Republike Hrvatske.“, dao je zaključiti ovom prigodom gradonačelnik Penava.

Nakon prigodnog programa i molitve uslijedila je sveta misa zadušnica za poginule i nestale mještane Sotina u crkvi sv. Marije pomoćnice u Sotinu.

U Sotinu je tijekom velikosrpske okupacije ubijeno 68 mještana, najveći dio njih ubijen je nakon okupacije. Posmrtni ostatci 17 njih još uvijek nisu pronađeni.

Majke poginulih i nestalih izjavile su da su one već starije i da se boje da neće dočekati da se pronađu grobovi njihovih najmilijih, da im imaju gdje položiti cvijeće i upaliti svijeće.

Obitelji nestalih su ogorčene dosadašnjim radom i djelovanjem onih u Hrvatskoj koji su zaduženi da im pronađu nestale sinove i muževe, ali i ostale članove njihovih obitelji.

U Sotinu je tijekom brutalne velikosrpske okupacije ubijeno 68 mještana, najveći dio njih ubijen je nakon okupacije. Posmrtni ostatci 17 njih još uvijek nisu pronađeni.

Između 14. i 20. listopada 1991. agresorske srpske vojne postrojbe nakon okupacije Sotina veći su broj hrvatskih mještana nasilno su odvele iz svojih domova, a potom u logor u Negoslavcima gdje su bili podvrgnuti brutalnim zlostavljanjima i ispitivanjima. Nakon toga odvedeni su u logore u Srbiji, najviše u Begejce. Preostale Hrvate u Sotinu srpski okupatori su držali u pritvoru i radnim logorima, tjerali ih na prinudni rad i postupno ih ubijali. Tijekom Domovinskog rata i brutalne srpske agresije ubijena su 64 mještana Sotina. Županijsko državno odvjetništvo iz Vukovara podiglo je optužnicu protiv sedamnaest optuženika za zločine u Sotinu, no do danas nitko nije osuđen.

T.H.