Utorak, 25. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Tužba U ime obitelji: Index osuđen zbog diskriminacije katolika na Županijskom sudu u Zagrebu

Foto:Narod.hr

 

Županijski sud u Zagrebu presudio je nakon pet godina nepravomoćno da su Index.hr i njegovi novinari Vojislav Mazzocco i Hrvoje Marjanović diskriminirali osobe katoličke vjeroispovijedi. Činili su to vulgarnim tekstovima 2016.

Županijski sud presudio je da je Indexovo vrijeđanje vjernika i sv. Leopolda Bogdana Mandića – diskriminatorno. Također, zabranjeno je svako buduće diskriminiranje te je potrebno ukloniti sporne članke i objaviti presudu na portalu  Index.hr i u Jutarnjem listu. Tužbu su podnijeli udruga U ime obitelji  i drugi, a zastupali su ih Odvjetničko društvo Planinić, Šoljić i partneri.

Prije nekoliko mjeseci objavili smo kako je Vrhovni sud RH nakon pet godina ukinuo presudu kojom se Index.hr oslobađa tužbe udruge U ime obitelji i drugih za diskriminiranje katolika, objavio je Narod.hr.

Vrhovni sud uputio je Županijski sud da je Indexovo vrijeđanje vjernika i sv. Leopolda Bogdana Mandića – diskriminatorno. Vrhovni je sud utvrdio da su vjernici bili meta uvredljivih članak objavljenih na Indexu.

Županijski sud u Zagrebu je još 2017. nakladnika portala Index.hr i njegove novinare, Vojislava Mazzocca i Hrvoja Marjanovića, oslobodio optužbe da vulgarnim tekstovima o dolasku tijela sv. Leopolda u Zagreb diskriminiraju osobe katoličke vjeroispovijedi.

Sutkinja Županijskog suda Slavica Garac presudila sada, nekoliko mjeseci kasnije, da tuženici nisu dokazali da nije bilo diskriminacije po osnovi vjere.

Županijski sud: I nakladnik i novinari diskriminirali vjernike

Presudom se utvrđuje:

– “da je Hrvoje Marjanović, novinar internetskog portala Index.hr, pisanjem članka naslova „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“ od 13. travnja 2016., a koji je objavljen na internetskom portalu Index.hr u kojem je običaje i dogme Katoličke Crkve proglasio bolesnima, sve ljude koji su pohodili štovanje sveca Leopolda Mandića proglasio nekrofilima, cijeli događaj nazvao „Katoličkim nekrofilskim orgijama“, uspoređivao katolike i njihovo vjerovanje sa životinjama (mačkama) i uspoređivao katolički običaj s nagonom mačke da leš ptice koju je ubila donese pred vrata svog gospodara, diskriminirao osobe katoličke vjeroispovijedi”

– “da je Vojislav Mazzocco, novinar internetskog portala Index. hr, pisanjem članka naslova „Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti – što bi rekao sveti Leopold“ od 15. travnja 2016., koji je objavljen na internetskom portalu Index. hr u kojem je običaje Katoličke Crkve proglasio bolesnim, običaje štovanja relikvija i nastanka tih relikvija prikazao kao trančiranje tijela svetaca, a osobe katoličke vjeroispovijedi usporedio s opskurnim teroristom i proglasio ih krvoždernima, diskriminirao osobe katoličke vjeroispovijedi”.

– “da je INDEX PROMOCIJA d.o.o. kao nakladnik portala Index. hr objavljivanjem članaka „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“, „Što slušati dok čekate u redu za diranje mrtvaca“ i „Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti – što bi rekao Sveti Leopold“, diskriminirao osobe katoličke vjeroispovijedi”.

Sud: Index mora ukloniti tekstove i ne smije objavljivati tekstove diskriminirajuće za katolike

Presudom se tako zabranjuje daljnje objavljivanje tekstova na internetskom portalu Index.hr kojima na bilo koji način diskriminira osobe katoličke vjeroispovijedi. Osim toga, nalaže se da se s internetskog portala Index.hr, uklone sve tekstove kojima diskriminira osobe katoličke vjeroispovijedi, naročito članak „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“ od 13. travnja 2016., članak „Što slušati dok čekate u redu za diranje mrtvaca“ od 15. travnja 2016. i članak „Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti – što bi rekao sveti Leopold“ od 15. travnja 2016., u roku od 15 dana.

Povrijeđeno pravo na jednako postupanje u odnosu na katolike

Tuženici trebaju isplatiti parnične troškove u iznosu od 2.042,12 eura, u roku od 15 dana.

“Analizirajući informacije novinskih članaka, oblik i kontekst u kojem su dane i njihov doseg, te položaj i status njihovih autora i nakladnika, u opsegu u kojem se može smatrati da su utjecale na ključne aspekte identiteta i dostojanstva osoba na koje se članci odnose (osobe katoličke vjeroispovijedi), ocjena je suda:

– da je postupanjem tuženika (Hrvoje Marjanović, Vojislav Mazzocco, INDEX PROMOCIJA d.o.o.) povrijeđeno pravo na jednako postupanje u odnosu na osobe katoličke vjeroispovijedi, poricanjem njihovih prava na slobodu i dostojanstvo, i pozivanjem na netoleriranje i nepoštivanje manifestacije njihovih vjerskih uvjerenja, prikazujući ju ih bez ikakvog opravdanog i razumnog razloga kao ozbiljno bolesnu društvenu devijaciju, a što je utjecalo i može dalje utjecati na ključne aspekte identiteta i dosega dostojanstva grupe kojoj pripadaju (ponižavanje i vrijeđanje zbog iskazivanja misli i manifestacije vjerskog uvjerenja prakticiranjem u zajednici s drugima i javno u obliku bogosluženja i obavljana obreda), a time ostvarene i pretpostavke za zaštitu od diskriminacije po osnovi vjere zbog uznemiravanja kao oblika izravne diskriminacije (članak 9. stavak 1. ZSD-a /članak 14. Ustava, članak 14. EKZLJP-a/ u vezi s člankom 3. stavkom 1. i 3., člankom 8. točkom 7., člankom 1. i člankom 24. stavkom 2. ZSD-a)”, stoji u presudi.

Na ovu presudu još postoji mogućnost žalbe.

Udružna tužba zbog diskriminacije vjernika u tekstu o tijelu sv. Leopolda B. Mandića

Podsjetimo, u tužbi koju je U ime obitelji podnijela 2016. godine zajedno s još 4 udruge protiv Indexa istaknuto je da novinar Hrvoje Marjanović u svom tekstu „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“ na najprizemniji način uspoređivao vjerske obrede sa seksualnim fetišima, vjernike prikazivao kao psihičke bolesnike, a njihovo vjerovanje bolesnim. Vojislav Mazzocco u članku „Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti – što bi rekao sveti Leopold?“ vjernike je proglašavao teroristima. A javno očitovanje vjere etiketirao i proglašavao bolesnim.

U ime obitelji je u tužbi navela da su tuženici izravno diskriminirali osobe katoličke vjeroispovijedi. I to tako da su u svojim navodima doveli u pitanje njihovo pravo da javno očituju svoju vjeru. To pravo je zajamčeno člankom 40. Ustava Republike Hrvatske te člankom 9. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Tužbu su skupa s udrugom U ime obitelji podigle i Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti – blaženi Alojzije Stepinac, udruga Vigilare, Studentski katolički centar Palma i Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika.

Prvostupanjski sud prihvatio obranu satirom u tekstu o tijelu sv. Leopolda Bogdana Mandića

Indexovi novinari su se na prvostupanjskom sudu branili tvrdnjama da je članak “Mrtvaci uživo…” “satirički osvrt” . I da se “ne odnosi na vjernike već je primarno kritika postupka javne televizije koja je otkazala najavljeno prikazivanje emisije ‘Hrvatska uživo’ radi izravnog prijenosa radi izravnog dočeka tijela sv. Leopolda Mandića”. Prema Indexu navod “’nekrofilske orgije’ nije kritika vjernika već društvena kritika postupka HRT-a i postupaka crkve”. Dok članak “‘Što slušati u redu za diranje mrtvaca’ nisu diskriminirane osobe po osnovi katoličke niti bilo koje druge vjere jer se radi o duhovitoj kompilaciji spotova” .

Županijski sud u Zagrebu donio je u studenom 2017. nepravomoćnu presudu. U njoj je nakladnika portala Index.hr i njegove novinare, Vojislava Mazzocca i Hrvoja Marjanovića, oslobodio optužbe da vulgarnim tekstovima o dolasku tijela Bogdana Mandića u Zagreb diskriminiraju osobe katoličke vjeroispovijedi. Sutkinja Lidija Jelavić prihvatila je tumačenje tuženika. Presudila je da “vjernici nisu bili ‘meta’ predmetnih članaka već je njihov smisao i cilj bio izreći satiričku kritiku TV prijenosa predmetnog događaja.”

Planinić: Samo jedan članak kritizirao je rad HRT-a

Ugledni odvjetnik Krešimir Planinić, opunomoćenik udruge UiO, prije nekoliko godina je za Narod.hr objasnio: “Najednom su se svi tuženici, od Indexa do novinara, tijekom postupka branili da nisu mislili vrijeđati katolike niti Katoličku Crkvu. Već da je to bila društvena kritika HRT-a radi izravnog prijenosa crkvene ceremonije i satirički prikaz običaja Katoličke Crkve. Prvostupanjski Županijski sud je takvo obrazloženje prihvatio, a UIO je u studenom 2017. godine izjavio Žalbu Vrhovnom sudu RH.”

“Žalbeni navodi 2017. g. Vrhovnom sudu su obimnije prirode. No, ono najbitnije jest da se ističe kako obrana tuženika nevaljano prikazuje svoje tzv. upiranje na kritiku HRT-a, a od svih objavljenih članaka postoji samo jedan koji izriče kritiku radu HRT-a. Sve ostalo je vrijeđanje i korištenje neprimjerenog rječnika i usporedbi za svetinje katolika te njihove običaje. Ne bih ovom prilikom citirao sve izrečeno u tim navodno satiričnim osvrtima, jer bi bila narušena higijena duše bilo kojeg čovjeka dobre volje”, zaključio je za Narod.hr odvjetnik Planinić.

Vrhovni sud uvidio diskriminaciju

Vrhovni sud  početkom ove godine pojasnio je kako je nelogičan zaključak prvostupanjskog suda da nije bilo diskriminacije i ističe kako je jasno vidljivo da su vjernici bili “meta” spornih članaka.

“Pobijana odluka nema argumente koji bi se mogli ispitati vezano za konkretne relevantne kriterije zahtijevane kod pojavnog oblika diskriminacije na koje se tužitelji pozivaju, prvenstveno diskriminatornog uznemiravanja. Pored toga proturječan je i nelogičan zaključak suda kada obrazlaže da nalazi utvrđenim da vjernici nisu bili „meta“ predmetnih članaka, već da je smisao i cilj članaka bio izreći satiričku kritiku tv-prijenosa predmetnog događaja. U jednom dijelu, ali znatno manjem, može se prihvatiti da se je radilo o kritici tv- prijenosa. Međutim, po ocjeni ovog suda, ne predstavljaju ni u kakvom smislu kritiku tv-prijenosa navodi u spornim člancima usmjereni na uvjerenja određene kategorije osoba (vjerska uvjerenja).

(…)

“Materijalno pravo vezano za diskriminacijsko uznemiravanje nije pravilno primjenjeno. Zbog toga je pobijana presuda morala biti ukinuta i predmet se vraća prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje, a posljedično je ukinuta i odluka o troškovima postupka zbog neizvjesnosti ishoda spora”, naveo je Vrhovni sud u svojoj odluci.

Vrhovni sud također navodi primjere vrijeđanja iz članaka koje je Index.hr objavio:

„ne budite bolesni.“, „Pjesma koja savršeno obuhvaća obje strane ove ljubavne priče. Poziv na dodirivanje i neizdrživu želju za tijelom. Želju toliko jaku da zbog nje stojite u redovima.“ -„Pun trg ljudi koji pjesmom i prijenosom slave dolazak putujućeg leša patuljastog jednorukog sveca“, -„Da nas 100 puta podsjeti da je ovo umobolno“, „Mnoštvo koje se jagmi oko otvorenog lijesa ne bi li snimili dobru fotku dobrodržečeg leša koju će objaviti na Fejsu i skupiti barem pedesetak lajkova. I sve to dok zbor morbidno pjeva a nadbiskup Bozanić odjeven u zlatno ruho lamentira o životu i smrti u najbolesnijem nastavku „Vikenda kod Bernija.“

„… podsjetite ga na paradu u kojoj tisuće ljudi baulja s lešom“, „mogu vas preparirati i postaviti ispred crkve opremljenog mehanizmom koji vas tjera da fićukate za prolaznicima i namigujete svaki put kad aktiviraju senzor“,“ kad tijelo ostavite crkvi, ono isto tako završava kod bolesnika ali ove će vas bolesnici strpati u staklenu kutiju i s vama unaokolo paradirati kao da ste bradata žena ili čovjek slon.“, ili kad se radi usporedbi donošenja leša ptice.”

Neraspadnuto tijelo hrvatskog sveca stiglo u RH

Podsjetimo, 2016. godine tijelo svetoga Leopolda Bogdana Mandića stiglo je povodom Godine milosrđa i 150. obljetnica rođenja ovoga hrvatskog sveca u Hrvatsku.

Tijelo hrvatskoga sveca Bogdana Mandića stiglo je u srijedu, 13. travnja, u Hrvatsku. Zajedno s tisućama vjernika pred zagrebačkom katedralom dočekao ga je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Čašćenje svečeva tijela bilo je u zagrebačkoj katedrali 13. i 14. travnja, a potom sve do ponedjeljka 18. travnja u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubravi. Organizatori ističu kako je tijekom pet dana preko 200 tisuća vjernika odalo počast životu i svetosti  Leopolda Mandića dolazeći se pomoliti uz njegovo neraspadnuto tijelo tražeći njegov zagovor.

Leopold Bogdan Mandić rođen je 12. svibnja 1866. u Herceg Novom. Veliki interes za duhovnost pokazuje već u djetinjstvu. U dobi od 16 godina odlazi u kapucinsko sjemenište u Udinama. Posljednjih 40 godina života proveo je u kapucinskom samostanu u Padovi gdje umire 1942.

Najnovije

Deseci tisuća vjernika na proslavi 43. godišnjice Gospinih ukazanja u Međugorju

Deseci tisuća vjernika iz svih krajeva svijeta proslavljaju danas 43. godišnjicu Gospinih ukazanja u Međugorju, koje je jedno od najvećih hodočasničkih odredišta u svijetu.   Od...

Dan neovisnosti – povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika

U Hrvatskoj je danas spomendan na Dan neovisnosti, kojim se obilježava povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, donesenu 25....

Biblijska poruka 25.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Lk 1,39-56 Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. Čim Elizabeta začu...

 Pronađena još jedna masovna grobnica: Najmanje je deset tijela, nađena su na odlagalištu

Foto:Branimir Bradarić/Večernji list   Na komunalnom odlagalištu "Petrovačka dola", nedaleko od Vukovara, pronađena je još jedna masovna grobnica. Prema dosadašnjim informacijama, riječ je o najmanje deset...

Stipo Mlinarić Ćipe: U Domovinskom pokretu nema razdora

Foto:HTV/HRT   Gost emisije "Nedjeljom u dva" je zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe. Kako se DP snalazi u vlasti? Zašto su često akteri političkih afera...