Petak, 21. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Tužiteljstvo traži novo suđenje za ubojstva hrvatskih civila kod Gline 1991.

Foto:Ilustarcija

 

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu žalilo se na nepravomoćnu presudu Županijskog suda koji je oslobodio jedanaestoricu bivših srpskih “teritorijalaca” optuženih zbog ubojstva više od trideset hrvatskih civila iz Glinskog Novog Sela u listopadu 1991.

Državno odvjetništvo u petak je izvijestilo da je u žalbi predložilo ukidanje prvostupanjske presude i novo suđenje pred drugim raspravnim vijećem županijskog suda.

Navode da je zagrebački Županijski sud počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer je u odnosu na trojicu optuženika u oslobađajućoj presudi “obrazlagao nepostojanje činjenica i svojstava koja im se optužnicom nisu niti stavljali na teret”, prenosi HRT.

Državno odvjetništvo smatra i da je sud temeljem pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja donio i pogrešan zaključak kako nije dokazano da su jedanaestorica počinila ratni zločin za koji su optuženi.

U žalbi ističu da sud nije na ispravan način doveo u vezu iskaze svjedoka i materijalnu dokumentaciju, zbog čega je pogrešno zaključio kako nema dokaza da bi sredinom listopada 1991. optuženici po zapovijedi prvooptuženoga ubili više od trideset stanovnika Glinskog Novog Sela.

Tužiteljstvo stoga smatra da je sud pogrešno zaključio da su te žrtve stradale u neodređenom razdoblju nakon što su Glinsko Novo Selo okupirali “nepoznati pripadnici raznih neutvrđenih postrojbi neprijateljske vojske”.

– Kada se na ispravan način analiziraju provedeni dokazi, vidljivo je da se ovaj ratni zločin zbio polovicom listopada 1991. i da postoje očevici koji navode upravo jedanaestoricu optuženika kao počinitelje, kao i da postoje drugi svjedoci i dokumentacija koja na logičan način podupiru iskaze tih očevidaca, tvrdi tužiteljstvo.

Obrazlažući oslobađajuću presudu sudsko vijeće je navelo da je sa sigurnošću utvrđeno jedino da je u vrijeme zločina prvookrivljeni Vlado Čupović doista bio zapovjednik Teritorijalne obrane Glina.

Uz nepravomoćno oslobođenog Čupovića, optužnicom su obuhvaćeni George Nashid Kamal, Bogdan Jednak, Ljubiša Juzbašić, Boro Miljević, dvojica Zorana Miljevića, Milan Kraguljac, Branko Bulat, Milan Karaica i Mile Paspalj.

Optužnica, podignuta u studenome 2015., tereti deset državljana Srbije i jednog hrvatskog državljanina da su kao pripadnici paravojnih formacija Teritorijalne obrane Gline sredinom listopada 1991. u Glinskom Novom Selu usmrtili 31 osobu, među kojima i maloljetnu djevojčicu.

Najnovije

Izglasano sporno izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova; pogledajte kako je tko glasao

Foto:Wikipedia   Sabor je u petak većinom glasova prihvatio Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022. godinu. U izvješću, osim tema nasilja nad ženama unutar obitelji, nejednakih...

TV ignorira Gospin poziv

Prije pet dana nešto se promijenilo u našim životima. Djevica Marija pozvala je cijeli svijet na brdo ukazanja u Međugorju, da se moli svaki...

Don Josip Mužić: Razaranje Crkve služi i tome da se neopredijeljeni opredijele

Foto:Ilustracija   Kad sve ljudsko zakaže u Crkvi, od udruga do institucija, od župnika do biskupa, kad nam obeščaste i oduzmu mjesta bogoslužja, te iskrive i...

21. lipnja 1992. operacija ‘Miljevci’ – pripremljena u tajnosti i provedena u jednom danu

Foto: Screenshot/HRT   Na današnji dan, 21. lipnja 1992. godine počela je operacija „Miljevci” kojom je Hrvatska vojska oslobodila 108 kilometara kvadratnih i sedam hrvatskih sela...

Penava: Još ovaj put ćemo napraviti ustupak po pitanju Pupovca i SDSS-a

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove jednoglasno je i bez rasprave prihvatio prijedlog da Milorad Pupovac bude na čelu Odbora za ljudska...