Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Tužiteljstvo traži novo suđenje za ubojstva hrvatskih civila kod Gline 1991.

Foto:Ilustarcija

 

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu žalilo se na nepravomoćnu presudu Županijskog suda koji je oslobodio jedanaestoricu bivših srpskih “teritorijalaca” optuženih zbog ubojstva više od trideset hrvatskih civila iz Glinskog Novog Sela u listopadu 1991.

Državno odvjetništvo u petak je izvijestilo da je u žalbi predložilo ukidanje prvostupanjske presude i novo suđenje pred drugim raspravnim vijećem županijskog suda.

Navode da je zagrebački Županijski sud počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer je u odnosu na trojicu optuženika u oslobađajućoj presudi “obrazlagao nepostojanje činjenica i svojstava koja im se optužnicom nisu niti stavljali na teret”, prenosi HRT.

Državno odvjetništvo smatra i da je sud temeljem pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja donio i pogrešan zaključak kako nije dokazano da su jedanaestorica počinila ratni zločin za koji su optuženi.

U žalbi ističu da sud nije na ispravan način doveo u vezu iskaze svjedoka i materijalnu dokumentaciju, zbog čega je pogrešno zaključio kako nema dokaza da bi sredinom listopada 1991. optuženici po zapovijedi prvooptuženoga ubili više od trideset stanovnika Glinskog Novog Sela.

Tužiteljstvo stoga smatra da je sud pogrešno zaključio da su te žrtve stradale u neodređenom razdoblju nakon što su Glinsko Novo Selo okupirali “nepoznati pripadnici raznih neutvrđenih postrojbi neprijateljske vojske”.

– Kada se na ispravan način analiziraju provedeni dokazi, vidljivo je da se ovaj ratni zločin zbio polovicom listopada 1991. i da postoje očevici koji navode upravo jedanaestoricu optuženika kao počinitelje, kao i da postoje drugi svjedoci i dokumentacija koja na logičan način podupiru iskaze tih očevidaca, tvrdi tužiteljstvo.

Obrazlažući oslobađajuću presudu sudsko vijeće je navelo da je sa sigurnošću utvrđeno jedino da je u vrijeme zločina prvookrivljeni Vlado Čupović doista bio zapovjednik Teritorijalne obrane Glina.

Uz nepravomoćno oslobođenog Čupovića, optužnicom su obuhvaćeni George Nashid Kamal, Bogdan Jednak, Ljubiša Juzbašić, Boro Miljević, dvojica Zorana Miljevića, Milan Kraguljac, Branko Bulat, Milan Karaica i Mile Paspalj.

Optužnica, podignuta u studenome 2015., tereti deset državljana Srbije i jednog hrvatskog državljanina da su kao pripadnici paravojnih formacija Teritorijalne obrane Gline sredinom listopada 1991. u Glinskom Novom Selu usmrtili 31 osobu, među kojima i maloljetnu djevojčicu.

Najnovije

Ivan Penava o funkcioniranju Vlade i očekivanjima od novih ministara: Silna su podmetanja, neka se zakonski sve utvrdi

Foto:Screenshot/RTL   Primopredaju ministarstava i početak rada nove Vlade, predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava pratio je iz Vukovara. Reporterki Dnevnika Nove TV Marini Bešić Đukarić otkrio...

Prvi grad u Poljskoj zabranjuje vjerske simbole

Foto:Canava   Državni uredi moraju jednako tretirati sve građane. Gradonačelnik Varšave zabranio je vjerske simbole poput raspela u državnim uredima. Zaposlenici ureda također ne smiju imati vjerske...

U zatvor ide 18-godišnjak koji je kod Vukovara zapalio hrvatsku zastavu

Jednomjesečni istražni zatvor određen je 18-godišnjaku jer je 1. svibnja u šumi nedaleko Trpinje na vukovarskom području zapalio zastavu Republike Hrvatske, a događaj je...

Duh Sveti vs. duh svijeta

1.Tko je Duh Sveti?   Ima li išta veće i ljepše nego pisati i govoriti o Duhu Svetom? Ima li veće strasti nego pisati o najvećoj...

Ministar Šušnjar: Ne vidim prostora za sukob interesa; Nema konkretnog dogovora oko Novosti

Foto:RTL Danas   Nakon sjednice Vlade pred novinare je stao novi ministar gospodarstva, DP-ov Ante Šušnjar. Kaže kako je vidio da su ga mediji nazvali “veselim ministrom”,...