U Banjoj Luci policijskom paradom obilježili neustavni dan RS

Paradom kroz središte Banje Luke u utorak su vlasti Republike Srpske obilježile 9. siječnja kao dan entiteta iako je proslava naišla na brojne osude zbog obilježavanje datuma iz 1992. godine kada je proglašena samozvana republika srpskog naroda u BiH što je bio uvod u rat i etničke progone.

Vlasti Republike Srpske predvođene Miloradom Dodikom organizirale su dvodnevnu proslavu 9. siječnja kojega obilježavaju kao dan tog entiteta unatoč presudi Ustavnog suda BiH koji je to proglasio neustavnim i diskriminatornim za Hrvate i Bošnjake koji u RS imaju status pripadnika konstitutivnih naroda.

Tim povodom danas je kroz Banju Luku prodefiliralo oko 900 pripadnika entitetske policije no bili su tu i članovi različitih udruga poput motorističke skupine “Noćni vukovi” poznate po zastupanju politike ruskog predsjednika Vladimira Putina a njihov je nastup iz prvog reda na tribini pratio ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov, prenosi Novi list.

Dodik je u govoru koji je održao tom prigodom kazao kako u RS želi slaviti svoje praznike te da svi koji to pokušavaju uskratiti u tome neće uspjeti, a da će se obilježavanje 9. siječnja nastaviti i ubuduće.

“Ne trebaju na kolonizatori i tutori i zato ovo ne može biti zabranjeno”, kazao je Dodik uz poruku kako je RS “zagledana u Srbiju i Rusiju”.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt kao i veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu pozvali su pravosudna tijela da istraže i procesuiraju sve dužnosnike u tijelima vlasti u BiH koji su sudjelovali u obilježavanju 9. siječnja.

Podsjetili su kako je nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH kazneno djelo za koje je propisana zatvorska kazna kao i na činjenicu da je to ujedno kršenje Daytonskog sporazuma.

Ustavni sud BiH je još 2016. godine donio pravorijek kojim je izvan snage stavio dijelove zakona o praznicima RS kojima je 9. siječnja bio definiran kao dan tog entiteta. Sud je ocijenio kako proslavljanje datuma koji je označio početak kampanje masovnih etničkih progona nesrba s teritorija današnje RS vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka.

Tu su presudu vlasti RS odlučile ignorirati tako što su najprije organizirali referendum o tome hoće li se provesti sudski pravorijek, a potom su donijeli novi zakon kojim su ponovo 9. siječnja označili kao dan republike.

“Tužiteljstvo BiH će se u predstojećem razdoblju nakon analiziranja dostavljenih prijava i konzultiranja s partnerskim institucijama kao i Ustavnim sudom BiH moći odrediti o daljim aktivnostima”, naveli su u izjavi.

SAD je u ponedjeljak, kada je u Banjoj Luci organizirana svečana akademija u povodu obilježavanja 9. siječnja, u zračni prostor BiH poslao borbene zrakoplove F-16 uz pojašnjenje kako je to znak potpore teritorijalnoj cjelovitosti BiH i ujedno upozorenje onima koji zagovaraju secesionističku politiku i ugrožavaju Daytonski sporazum.