U bazilici sv. Petra proslavljen Prvi svjetski dan djedova, baka i starijih osoba: Oni naše živote ispunjaju mirisom sjećanja

Nemojmo zaboraviti bake, djedove i starije osobe. Učinimo savez s njima. Naučimo im pristupati, slušati ih i nemojmo ih nikada odbaciti. Cijenimo ih i provodimo vrijeme s njima. Time će nam biti bolje. I tako ćemo zajedno, i mladi i stariji, pronaći ispunjenje na stolu gdje dijelimo, a blagoslivlja ga Bog, zaključio je papa Franjo u homiliji koju je pročitao mons. Fisichella...

Foto: Shutterstock.com

Svečano misno slavlje Prvoga svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba u nedjelju 25. srpnja u bazilici Sv. Petra u Vatikanu predvodio je predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskup Rino Fisichella, pročitavši homiliju pape Franje koji ističe da su starije osobe “dragocjeni komadići kruha na stolu života koji nikako ne smiju biti odbačeni”, prenosi hrvatska sekcija Vatican Newsa…

Na početku mise mons. Fisichella najavio je vjernicima da će im se papa Franjo, koji se još oporavlja od operacije, obratiti nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja.

U Papinoj homiliji na početku je bio naglasak na Isusu koji je svjestan gladi okupljenoga mnoštva. Na dan posvećen djedovima, bakama i starijim osobama, Sveti Otac privlači pozornost na tri trenutka: Isus vidi glad mnoštva; Isus dijeli kruh; Isus moli neka se skupe preostali ulomci. Tri trenutka koja se mogu sažeti u tri glagola: vidjeti, dijeliti, sačuvati, napisao je Papa u homiliji.

Osvrnuvši se na glagol “vidjeti”, istaknuo je kako čudo započinje upravo Isusovim pogledom koji nije ravnodušan ili previše zaokupljen da primijeti glad umornog čovječanstva. Gospodinov pogled je pogled brige, osjetljiv je na naše nade koje nosimo u srcima. Prepoznaje naš umor i nadu koja nas pokreće dalje, pozvao je mons. Fisichella riječima pape Franje. U Božjim očima, nema anonimnih masa, samo pojedinaca koji su gladni i žedni. Isusov je pogled kontemplativan. Gleda naše živote – vidi i razumije.

Taj isti pogled je onaj kojima su nas gledali bake, djedovi i starije osobe, koji su brinuli o nama od kad smo djeca. Unatoč napornome radu i žrtvi, nikada nisu bili previše zaokupljeni ili ravnodušni prema nama. Kako je napisao Sveti Otac, ljubav baka, djedova i starijih osoba nam je pomogla narasti.

Nadalje je postavljeno pitanje kakav je naš vlastiti pogled prema bakama, djedovima i starijim osobama. Brinem se kada vidim društvo koje je previše zaokupljeno vlastitim poslovima da bi svrnulo pogled, pozdravilo, zagrlilo, upozorio je Papa. Naše bake i djedovi, koji su skrbili o nama cijeli život, sada gladuju za našom pažnjom i ljubavlju, žude za našom blizinom.

Kada je pak riječ o glagolu “dijeljenje”, vidimo kako je Isus mogao nahraniti mnoštvo zbog raspoloživosti mladoga dječaka koji je udijelio ono malo što je imao. Dirljivo je kako se u srcu toga čuda nalazi mlada osoba koja je spremna dijeliti, poručio je Papa, i pozvao na savez mladih i starijih osoba. Trebamo dijeliti blago života, zajedno sanjati, zajedno nadići sukobe među generacijama i pripremati zajedničku budućnost.

Posljednji glagol – “sačuvati”, Papa je povezao s Gospodinovim srcem. On nam daje i više nego što nam je dovoljno, ali isto tako brine o tome da ništa ne bude izgubljeno. Komadić kruha se naizgled čini beznačajnim, no u Gospodinovim očima ništa nije stvoreno da bi bilo odbačeno. Još važnije, nijedna osoba nikada ne bi trebala biti odbačena. Djedovi, bake i starije osobe nisu životni ostaci koje treba odbaciti. Oni su dragocjeni komadići kruha koji su ostali na životnom stolu i koji nas mogu ispuniti mirisom koji smo izgubili – “mirisom sjećanja”, naglasio je Papa u homiliji.

Nemojmo zaboraviti bake, djedove i starije osobe. Učinimo savez s njima. Naučimo im pristupati, slušati ih i nemojmo ih nikada odbaciti. Cijenimo ih i provodimo vrijeme s njima. Time će nam biti bolje. I tako ćemo zajedno, i mladi i stariji, pronaći ispunjenje na stolu gdje dijelimo, a blagoslivlja ga Bog, zaključio je papa Franjo u homiliji koju je pročitao mons. Fisichella.

Među više od dvije tisuće osoba iz Rimske biskupije i njezinih udruga aktivnih u pastoralu starijih osoba bili su mnogi djedovi, bake i unuci kao i oni koji su prvi put napustili domove u kojima su zbog pandemije bili izolirani više od godinu dana. Mladi su na kraju starijima darovali cvijet s porukom Svetog Oca „Ja sam s tobom u sve dane“, geslom Prvoga svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba.

L.K.