Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

U Beču priređen 71. tradicionalni bal gradišćanskih Hrvata…

Tradicionalni 71. bal gradišćanskih Hrvata u organizaciji Hrvatskog centra u Beču otvoren je  u subotu navečer u hotelu Schoenbrunn glazbeno -scenskim prikazom o toj  najznačajnijoj kulturnoj manifestaciji gradišćanskih Hrvata u Austriji, koja se ove godine održava u znaku suradnje gradišćanskih Hrvata i koruških Slovenaca.

Bal je jedna od najvažnijih  godišnjih glazbeno-kulturnih manifestacija gradišćanskih Hrvata koji su kroz pet stoljeća  sačuvali  hrvatsku kulturu, identitet i jezik  na tlu Austrije, rečeno je na svečanom otvorenju.
U  dvadesetminutnom glazbeno-scenskom projektu u koreografiji glazbenika Filipa Tirana, nastupili su gradišćansko glazbeni sastav Blue Danube&Družice  i slovenski oktet Suha iz južnokoruškog mjesta Plibek.
Ta priredba, na kojoj se želi povezati kultura, politika, diplomacija i gospodarstvo, održava se  pod geslom “Hrvati meet Schoenbrunn” a kako je istaknuto, ovogodišnji bal je  u znaku povezanosti i suradnje gradišćanskih Hrvata i koruških Slovenaca.
Bal je okupio  gotovo 1300 Hrvata iz Beča, Gradišća i njihove goste iz Hrvatske i susjednih država te prijatelje Austrijance.
Otvorio ga je predsjednik Hrvatskog centra u Beču Tibor Jugović koji je rekao da je bal tradicija i izraz njegovanja hrvatske kulture i običaja.
“Radujem se da se bal održava u znaku prijateljstva i suradnje koruških Slovenaca i gradišćanskih Hrvata koji se zajedno u Austriji i Europi bore za prava nacionalnih manjina”, rekao je Hini visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i predsjednik narodnog odbora koruških Slovenaca Valentin Inzko.
“Hrvatska i  Austrija su tradicionalno prijateljske države. Imamo mnogo zajedničkih interesa. Dvije države su proeuropski orjentirane i zauzimaju se za integracije zemalja zapadnog Balkana u EU, jer je to važno  za stabilnost te regije i EU-a”, rekao je Hini glavni tajnik u austrijskom ministarstvu vanjskih Michael Linhart.
“Bal je lijepa tradicija  mjesto  susreta i druženja posebno mi je drago da su na ovu  svečanost prvi put pozvani i Hrvati iz BiH da podijelimo ovu izuzetnu večer”, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić.
U bogatom  glazbenom programu nastupa  desetak  glazbenih sastava iz Hrvatske, Austrije, Italije, Slovačke i Mađarske.H
G.S.

Najnovije

Bomba iz NATO-a, Stoltenberg uputio apel, mijenjaju se pravila igre: Došlo je vrijeme, Ukrajinci gađajte ciljeve u Rusiji!

Foto:Platforma X   Stoltenberg je to rekao u intervjuu Economistu, nakon što se već dulje vrijeme raspravlja o tome, a Velika Britanija prije mjesec dana Kijevu...

Kažu da je on stvorio Tuđmana, a ne obrnuto: Poruka velikog domoljuba prije nego što je umro

Gojko Šušak u hrvatskoj će povijesti zauvijek ostati upamćen kao jedan od najvećih domoljuba, ratni ministar obrane Republike Hrvatske od 1991. do svoje smrti 1998....

Njegova su se proročanstva ostvarila: Gaddafi je odavno raskrinkao uvrnute vrijednosti Zapada i UN-a

Foto:Wikipedia   Libijski vladar Muammar al-Gaddafi Europi je predvidio upravo ono što se odavno dogodilo. Gaddafi je davno predvidio val useljavanja iz Afrike i sveti rat na...

Vučić uvređen i iznenađen!

Foto:N1   Srpski predsjednik Aleksandar Vučić komentirao je izglasavanje rezolucije o Srebrenici, ali i zastupnike crnogorske vladajuće većine koji su u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog rezolucije...

Zašto Hrvati gaze po svojim stratištima?!

Foto:Katolički tjednik   Većina (srednje)europskih država ima muzeje posvećene žrtvama komunističkih zločina. Pa, ipak, kada je Stjepan Bartulica promovirao ideju o osnivanju takvog muzeja u Hrvatskoj,...