Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

U BiH donesen Zakon o sprječavanju financiranja terorizma

Donesen je Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Tako je zemlja korak bliže pregovorima s Europskom unijom. BiH bi, dva preostala zakona važna za eventualno otvaranje pregovora s EU-om, trebala donijeti do kraja veljače.

 

Donošenjem zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma izbjegnuta je opasnost da BiH završi podmeđunarodnim sankcijama.

”Usporavanje novčanih transakcija, usporavanje platnog prometa i to bi dovelo do nesagledivih ekonomsko-financijskih posljedica u bankarskom sektoru, u financijskom sektoru i privrednom sektoru BiH”, rekao je prof. dr. Dženan Džonlagić s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina već je jednom bila na ”sivoj listi” povjerenstva MONEYVAL-a Vijeća Europe. O njihovoj preporuci ovaj put ovisi hoće li ponovno završiti u tom neslavnom društvu. Postojali su dokazi kako se, iz BiH, financirao terorizam, a istraga seže u ratne godine.

”Jedno od tih inkriminiranih lica, državljanin BiH, koji je donio taj novac u Bosnu i Hercegovinu je iz BiH poslao Al Qaidi 18 milijuna dolara. Sve te podatke smo dostavili državnom Tužiteljstvu i Sudu BiH, međutim – nikad nisu procesuirani”, rekao je Zlatko Miletić, bivši direktor MUP-a Federacije BiH, javio je HRT.

Donošenje zakona sve do danas blokirali su iz SNSD-a Milorada Dodika. Zato su u veleposlanstvu SAD-a Dodika označili glavnim kočničarem puta k europskim integracijama. Nakon kritike dogovor je postignut.

”Mislim da smo uradili dobar posao i na ovaj način poslali poruku partnerima koji se dogovaraju o ostalim zakonima, to je zakon o sukobu interesa, o sudu i izbornom zakonu da osiguraju kretanje ka konsenzusu”, kazao je Nikola Špirić, dopredsjedatelj Doma naroda PSBiH (SNSD).

”Sazrelo je vrijeme, a bolje danas nego za mjesec dana, da se napravi puni konsenzus u Domu naroda PSBiH”, dodala je Marina Pendeš, predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda PSBiH.

Europsko vijeće o eventualnom otvaranju pristupnih pregovora s BiH trebalo bi odlučivati u drugoj polovini ožujka.

Najnovije

Kongres odobrio Ukrajini milijarde dolara; Rusija: To će uništiti Ukrajinu

Foto:Screenshot HRT   Nakon što su republikanci tjednima odgađali glasanje u Zastupničkom domu američkog Kongresa, večeras je napokon prihvaćen paket pomoći Ukrajini vrijedan 60 milijardi dolara....

Biblijska poruka 21.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Čiji glas slijedim u životu?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 10, 11-18 Reče Isus: »Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik...

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....