U crnogorskim zračnim lukama upravo pronađena oprema – ukradena s Ćilipa 1991.!

Crnogorski premijer Dritan Abazović objavio je u utorak da je prilikom popisa imovine crnogorskih aerodroma pronađena i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena iz zračne luke Ćilipi u napadu JNA na Dubrovnik 1991-1992.

Abazović na društvenoj mreži Facebooku objavio fotografije opreme za koju se vjeruje da je ukradena s Ćilipa, te je napisao da je ona upućena u crnogorsko tužilaštvo.

“Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske povijesti koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo Crne Gore”, napisao je Abazović na Facebooku.

On je dodao da za razliku od prethodnih vlada, ova ne bježi od prošlosti već se sa njom suočava kako buduće generacije iste pogreške ne bi ponavljale.

“Vodimo transparetnu politiku, ispravljamo brojne nepravde i učimo važne historijske lekcije. O svemu ovome danas je obaviješteno nadležno tužilaštvo, a ministarstvo vanjskih poslova će o istom službenim putem upoznati i kolege iz Hrvatske”, poručio je Abazović.

Oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završio je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici.

Vrijednost opreme koja je otuđena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma “Ćilipi” iznosi 10 miliijuna eura.